Life

Acesta este cel mai liniștit loc din lume, unde îți auzi sângele cum curge prin vene. Nimeni nu a rezistat mai mult de 55 de minute

În cel mai liniștit loc din lume, oamenii își pot auzi bătăile inimii și sângele cum curge prin vene, dar nimeni nu a rezistat o oră aici.
30.09.2023 | 00:06
Acesta este cel mai linistit loc din lume unde iti auzi sangele cum curge prin vene Nimeni nu a rezistat mai mult de 55 de minute
Care este cel mai liniștit loc din lume. Sursa foto: Pexels
ADVERTISEMENT

Cel mai liniștit loc din lume a fost creat artificial, din nevoia unui spațiu care să absoarbă în totalitate reflexiile undelor sonore sau electromagnetice. Aici oamenii își pot auzi uneori și plămânii, dar nimeni nu a rezistat o oră întreagă.

Care este cel mai liniștit loc din lume

Într-o lume tot mai agitată, toți oamenii caută o oază de relaxare. Mulți își încarcă bateriile în natură, în drumeții pe trasee superbe, unde nu aud decât vântul, păsările sau alte vietăți.

ADVERTISEMENT

Dar ce se întâmplă atunci când apare nevoia de liniște totală? În anul 2015, Microsoft a construit cel mai liniștit loc din lume la sediul său din Redmond, Statele Unite ale Americii, și poartă numele de cameră anecoică.

Încăperea este alcătuită din șase straturi de beton și oțel, acestea funcționând ca niște adevărate bariere în fața oricărui sunet venit din exterior. Totodată pe tavan, podea și pereți sunt materiale din fibră de sticlă.

ADVERTISEMENT

În acest mod, sunetul din interior este aborbit într-o proporție de 99,999%. Fibra de sticlă ajută la anularea ecourilor și asigură o asimilare eficientă a zgomotelor din camera anecoică.

Pereții acestui loc situat deasupra unor arcuri ce amortizează vibrațiile au o geometrie atipică. De asemenea, podeaua este făcută din oțel. Așa se face că nivelul zgomotului este cu 20 de decibeli sub pragul pe care urechea umană îl poate detecta.

ADVERTISEMENT

Camera anecoică a fost, astfel, declarată cel mai liniștit loc din lume, unde oamenii care intră își pot auzi bătăile inimii, sângele cum curge prin vene, plămânii și cele mai fine sunete ale stomacului.

O astfel de cameră există și în România

Totuși, liniștea totală din cameră nu este chiar atât de ușor de suportat, deoarece poate provoca senzația de tinnitus și poate deveni copleșitoare. De altfel, cercetătorii au dezvăluit că cea mai lungă perioadă pe care un om a petrecut-o aici este de 55 de minute.

ADVERTISEMENT

Lipsa absolută a oricărui sunet din exterior și perceperea zgomotelor produse de propriul organism poate duce la apariția sentimentului de izolare și claustrofobie, ce pot afecta starea psihică a unei persoane.

De altfel, unii au afirmat că au avut halucinații cât timp au stat în camera anecoică. Totuși, ea atinge o țintă capitală în dezvoltarea tehnologiilor audio, fiind spațiul ideal pentru măsurarea performanțelor unui astfel de produs.

Totodată, în cel mai liniștit loc de pe pământ pot înregistra sunete în cea mai pură formă. De menționat este și faptul că astfel de camere există peste tot în lume, inclusiv în România, la Universitatea Politehnică din București, conform atlas-geografic.net. 

ADVERTISEMENT