News

Acestea sunt vilele de 1,5 milioane euro care i-au fost confiscate lui Sorin Oprescu. Fostul primar era vecin cu Mircea Lucescu

După ce a fost condamnat la 10 ani și 8 luni de închisoare, Sorin Oprescu a rămas și fără două dintre imobilele sale care valorează în jur de 1,5 milioane euro.
13.05.2022 | 14:15
Acestea sunt vilele de 15 milioane euro care iau fost confiscate lui Sorin Oprescu Fostul primar era vecin cu Mircea Lucescu
Acestea sunt casele care i-au fost confiscate lui Sorin Oprescu / Colaj foto: Fanatik
ADVERTISEMENT

Sorin Oprescu a fost condamnat, vineri, la 10 ani și 8 luni de închisoare pentru luare de mită și alte infracțiuni de corupție. În afară de pedeapsa propriu-zisă, fostul primar al Bucureștiului va rămâne și fără două imobile despre care se crede că și le-ar fi însușit prin mijloace nelegale.

Vila din Primăverii, cumpărată prin intermediul iubitei

Unul dintre imobile se află în strada Herăstrău, cartierul Primăverii, în apropiere de vila lui Mircea Lucescu. Această vilă nu apare în ultima declarație de avere a lui Sorin Oprescu, însă fostul edil a stat aici în perioada în care s-a aflat în arest la domiciliu.

ADVERTISEMENT

Conform procurorilor, vila din Primăverii ar fi fost cumpărată de Sorin Oprescu prin intermediul iubitei sale, medicul Adriana Elena Nica. Banii ar fi provenit, se pare, din mita pe care fostul primar o primea de la diverși oameni de afaceri. Prețul unui astfel de imobil depășește un milion de euro.

Cea de-a doua locuință pe care Sorin Oprescu o va ceda statului se află în comuna ilfoveană Cioplani. Vila este cu etaj și are aproape 500 mp, valoarea ei fiind de aproximativ 3-400.000 de euro.

ADVERTISEMENT

Conform declarației de avere, Sorin Oprescu mai deține un apartament de 172 mp în București.

Sorin Oprescu va primi înapoi 25.000 de euro

Instanța a decis și confiscarea terenurilor deținute de Sorin Oprescu. În ultima declarație de avere, acesta apare cu un singur teren de 500 mp, la Predeal (în afară de terenurile aferente construcțiilor pe care le deține).

Judecătorii au decis să-i confiște și sumele de 102.400 lei și 9.500 de euro, care au fost găsiți asupra lui în momentul în care Oprescu a fost săltat de poliție. În schimb, i se vor restitui cei 25.000 de euro care i-au fost găsiți în casă.

ADVERTISEMENT

Tot la capitolul ”confiscări” apare și un alt obiect care va rămâne în custodia autorităților.

Misterul telefonului care nu putea fi ascultat

„Ia măsura de siguranță a confiscării speciale de la inculpatul Oprescu Sorin-Mircea a dispozitivului gen smartphone marca „Xcomm”, cu inscripția „The Swiss Secure Communication Network”, ridicate în baza procesului-verbal de percheziție domiciliară din data de 6.IX.2015”, se arată în minuta ședinței de vineri.

ADVERTISEMENT

Dispozitivul găsit la Sorin Oprescu arată ca un smartphone obișnuit însă are un soft special dezvoltat de compania britanică X.Comm prin care se asigură criptarea integrală a datelor, fie că este vorba de voce, mesaje scrise sau transfer de fișiere. Xcomm folosește o rețea proprie, cu numere de telefon formate din 5 cifre.

Compania se laudă că toate informațiile utilizatorilor sunt stocate în servere criptate special la care nici măcar angajații ei nu au acces. ”Asta înseamnă că mai ”safe” de atât nu există, în acest moment”, spun reprezentanții companiei.

Sorin Oprescu, condamnat pentru luare de mită, abuz în serviciu și spălare de bani

Sorin Oprescu a fost condamnat, vineri, 13 mai 2022, la 10 ani și 8 luni de închisoare, după ce a fost găsit vinovat pentru mai multe fapte de corupție.

El a primit 6 ani de închisoare pentru luare de mită, 3 ani pentru abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit și 3 ani și 6 luni pentru spălare de bani. Judecătorii au decis contopirea pedepselor cu aplicarea sentinței cele mai grele, adică 6 ani și 6 luni, la care au adăugat un spor obligatoriu de 4 ani și 2 luni.

ADVERTISEMENT