News

Sorin Oprescu, condamnat la 10 ani și 8 luni de închisoare. A fost dat în urmărire generală. Fostul lui șofer, arestat. Update

Fostul primar al Capitalei, Sorin Oprescu, a fost condamnat vineri la 10 ani și 8 luni de închisoare cu executare. Decizia pronunțată la Curtea de Apel București (CAB) este definitivă.
13.05.2022 | 19:10
Sorin Oprescu condamnat la 10 ani si 8 luni de inchisoare A fost dat in urmarire generala Fostul lui sofer arestat Update
Sorin Oprescu, reținut, Sursa Foto: Hepta
ADVERTISEMENT
13-05-2022
16:13

Fostul șofer personal a lui Sorin Oprescu, arestat

Oamenii legii l-au ridicat pe fostul șofer al lui Sorin Oprescu, Cristian Stanca. Acesta este condamnat la 7 ani și două luni de închisoare, în același dosar în care este vizat și fostul edil general al Capitalei. 

Cristian Stanca este acuzat de constituirea unui grup infracțional organizat în variantă agravată, dar și de complicitate la dare și luare de mită.

13-05-2022
14:33

Și Bogdan Popa a fost dat în urmărire generală

Având în vedere că nu a fost găsit la domiciliu, Bogdan Popa a fost dat în urmărire generală pe site-ul Poliției Române.  De asemenea, pe numele lui a fost emis și un mandat european de arestare. Popa a fost condamnat la 13 ani și 4 luni.

Fostul director al Administraţiei Cimitirelor, Bogdan Popa, este cel care, conform DNA, i-a dat lui Sorin Oprescu 25.000 de euro la Ciolpani, în septembrie 2015.

13-05-2022
12:32

Oprescu nu a fost găsit la adresele din București și Ciolpani

La puțin timp după ce oamenii legii au anunțat că Sorin Oprescu nu a fost găsit la adresele din București și Ciolpani, Poliția Română l-a dat în urmărire generală pe fostul primar al Capitalei.

13-05-2022
11:58

Sorin Oprescu ar fi ieșit din țară pe la Giurgiu

Ultimele informații arată că fostul primar al capitalei ar fi părăsit teritoriul României în urmă cu două săptămâni. Potrivit unor surse citate de Digi 24, Oprescu ar fi ales să iasă din România pe la punctul de frontieră Giurgiu.

13-05-2022
10:11

Sorin Oprescu nu a fost găsit la domiciliu

La puțin timp după pronunțarea deciziei, polițiștii au mers la locuința pe care Sorin Oprescu o are în București, dar nu l-au găsit acolo. Rămâne de văzut dacă fostul primar al Capitalei va fi găsit la locuința pe care o are în Ciolpani.

Instanţa a mai dispus confiscarea sumelor de 25.000 euro, 102.400 lei şi de 9.500 euro de la Sorin Oprescu. Aceiași magistraţi au decis confiscarea extinsă a imobilului situat în municipiul Bucureşti, pe strada Herăstrău. În același context a fost menţinut sechestrul asigurator asupra imobilului situat pe strada Covrigarului, din satul Ciolpani. Ne referim la o casă cu suprafaţă de 526 mp şi la un teren de 895 mp.

Sorin Oprescu ar fi plecat în Austria, în urmă cu o lună

Mai mult, fostul primar al Capitalei trebuie să plătească şi 50.000 lei pentru cheltuielile judiciare. Inițial, Sorin Oprescu fusese condamnat la 5 ani şi 4 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită, constituire a unui grup infracţional organizat şi abuz în serviciu.

ADVERTISEMENT

Conform jurnaliștilor de la Antena 3, Oprescu s-ar afla în Austria, la fiul său, la care a plecat în urmă cu aproximativ o lună. Aceeași sursă a notat că Oprescu s-ar fi pensionat și ar fi renunțat astfel la activitățile de la Spitalul Universitar.

Sorin Oprescu a fost acuzat că în septembrie 2015 a primit în locuinţa din Ciolpani 25.000 de euro de la Bogdan Popa, fostul director al Administraţiei Cimitirelor. În rechizitoriul DNA se arăta că banii proveneau din acte de corupţie.

ADVERTISEMENT

Conform Agerpres, sentinţa în dosar ar fi trebuit dată în luna aprilie 2021. Totuși, la acea vreme, cele două judecătoare din complet – Daniela Panioglu şi Alina Nadia Guluţanu – nu ajuns la un acord.

Astfel a fost cooptat al treilea judecător prin formarea unui complet de divergenţă. Mai departe, dezbaterile în proces au fost reluate de la zero. Așadar, ultimul termen al procesului a avut loc în octombrie 2021. Sursa citată a notat că în aprilie 2022 s-au împlinit peste şase luni de când instanţa a încercat să dea o soluţie în dosarul lui Oprescu.

ADVERTISEMENT
În ianuarie 2022, doctorul Sorin Oprescu discuta cu colegii de echipă în sala de operații a Spitalului Universitar București, înaintea unei intervenții chirurgicale. Foto: hepta.com

A cerut achitare, dar CAB i-a mărit pedeapsa

La data de 13 mai 2019, Sorin Oprescu a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti (TMB) la 5 ani şi 4 luni de închisoare cu executare. Ulterior, decizia a fost atacată atât de fostul primar, cât şi de procurorii DNA, care au cerut o pedeapsă mai mare.

Fostul primar a solicitat să fie achitat. În acest dosar, judecătorii TMB l-au mai condamnat pe Bogdan Popa la 13 ani şi 4 luni de închisoare. Mircea Octavian Constantinescu, fost director al Direcţiei economice din Primăria Generală, a primit 3 ani şi 4 luni.

ADVERTISEMENT

La rândul său, Florin Şupeală, fost director al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti, a fost condamnat la 4 ani. Claudiu Bengalici (administrator al unei societăţi comerciale) a primit 4 ani şi 4 luni.

Cristian Stanca, fostul şofer al lui Oprescu, a fost condamnat la 7 ani şi 8 luni, iar Ruxandra Avasiloae (fost director general al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti) a primit 2 ani şi 4 luni cu suspendare.

DNA susține că în perioada 2013-2015, un grup bine organizat la care a aderat şi Sorin Oprescu a înfiinţat în administraţia locală din Bucureşti un sistem prin care operatorii economici care doreau să primească anumite contracte din partea instituţiilor publice aflate în subordinea primarului trebuiau să remită o parte din profitul brut realizat.

ADVERTISEMENT