Life

Acte divorț 2023. Ce documente trebuie să prezinți și cât costă despărțirea legală

Acte divorț 2023, ce trebuie să duci și cât costă toată procedura. Prețul pentru divorțul la notar și cum te poți separa la tribunal
16.02.2023 | 09:00
Acte divort 2023 Ce documente trebuie sa prezinti si cat costa despartirea legala
Ce acte de divorț îți trebuie în 2023. Sursa foto: Freepik
ADVERTISEMENT

Acte divorț 2023, ce documente sunt necesare și cât costă despărțirea legală de partener. Lucrurile sunt diferite în funcție de modalitatea prin care soții aleg să se separe. Aceștia pot divorța la notar, pe cale amiabilă, precum și la tribunal.

Acte divorț 2023, ce trebuie să prezinți autorităților

Divorțul se poate realiza atât la tribunal, cât și la notar, însă soții trebuie să știe că au nevoie de anumite acte, indiferent de varianta prin care aleg să se despartă oficial. În cel de-al doilea caz, ambii parteneri trebuie să se înțeleagă pe cale amiabilă în privința tuturor termenilor separării.

ADVERTISEMENT

Dacă aleg să divorțeze la notar, cei doi soți trebuie să se prezinte mai multe acte divorț în 2023. O vor face împreună în fața notarului. Acolo își vor da consimțământul pentru desfacerea căsătoriei. Atunci când ajung la un acord comun privind termenii separării, aceștia vor avea nevoie de câteva acte necesare pentru finalizarea divorțului.

Este vorba despre actele de identitate ale soților, precum și certificatul de căsătorie. Acesta din urmă trebuie adus în original. De asemenea, este nevoie și de certificatul de naștere al copilului minor rezultat din căsătorie, acolo unde este cazul.

ADVERTISEMENT

Ce acte sunt necesare pentru a divorța în 2023

După ce soții se prezintă public în fața notarului, având cu ei toate documentele necesare pentru acte divorț 2023, acesta va înregistra cererea de divorț. Apoi se va acorda un termen de minimum 30 de zile. Acesta se mai numește și termen de reflecție. Dacă soții au și copii minori, atunci se va întocmi raportul de anchetă psihosocială de către autoritatea tutelară competentă.

Pentru ca soții să poată divorța dacă au copii minori, atunci trebuie să convină asupra anumitor aspecte. Aceștia trebuie să ia o decizie în privința numelui de familie pe care copilul îl va purta, iar ambii trebuie să-și exercite drepturile părintești.

ADVERTISEMENT

Totodată, trebuie stabilită locuința copilului minor după divorț. Potrivit art. 400 din Codul Civil, minorul poate locui doar la unul dintre părinți. Se stabilesc, de altfel, modalitatea de păstrare a legăturilor personale dintre părintele separat și fiecare dintre copiii minori, precum și contribuția părinților la cheltuielile de creştere și educație.

Cât costă divorțul la notar în 2023

Costul unui divorț la notar în 2023 poate să fie diferit în funcție de tariful practicat la biroul notarial ales de soți. Prețul unei despărțiri pe cale amiabilă pornește de la 700 de lei, iar la această sumă se adaugă și TVA.

ADVERTISEMENT

În cazul în care există copii minori, atunci costurile sunt mai ridicate decât dacă nu sunt copii. Divorțul cu copii necesită îndeplinirea unor proceduri suplimentare, potrivit notari.pro. Dacă divorțul se realizează fără copii minori, totalul taxelor este de 795 de lei. Costurile includ:

  • onorariul notarial pentru divorțul prin acord (714 lei)
  • tariful de înregistrare a cererii de divorț în Registrul Național al Cererilor de Divorț (59,5 lei)
  • copii legalizate certificate de naștere soți și certificat de căsătorie: 7,14 lei x 3
  • TVA

În schimb, în cazul divorțului cu copii minori, soții trebuie să plătească taxe mai mari. Procedura este una mai complexă dacă din căsătorie au rezultat copii. Lucru care explică și costurile mai mari pentru divorțul la notar în 2023. Acestea includ următoarele:

  • onorariu notarial divorţ prin acord: 1190 de lei
  • onorariu notarial convenţie*) privind numele de familie purtat după divorţ, exercitarea autorităţii părinteşti, locuinţa minorului şi alte aspecte prezentate mai jos, în subtitlul „Condiţii”: 178,5 lei
  • taxă Registru Național al Cererilor de Divorț pentru înregistrarea cererii de divorț: 59,5 lei
  • legalizare copii certificate de naștere soți și minor și certificat de căsătorie: 7,14 lei x 4
  • TVA

De ce acte este nevoie pentru divorțul la tribunal

În cazul în care divorțul nu se poate desfășura pe cale amiabilă, atunci există varianta tribunalului. Și în acest caz este nevoie ca cei doi soți să-și pregătească mai multe acte, după cum urmează:

  • cererea de divorț. Aceasta trebuie semnată fie de către ambii soți (în cazul divorțului amiabil), fie doar de către reclamant (în cazul divorțului din culpă);
  • actele de identitate ale celor doi soţi (în original sau copie legalizată);
  • certificatele de naştere (în original sau copie legalizată);
  • certificatul de căsătorie (în original);
  • certificatul de naştere al copilului minor rezultat din căsătorie (în original sau copie legalizată);
  • dovada veniturilor acte doveditoare asupra contribuirii la bunurile comune;
  • dovada plății taxei judiciare de timbru;
  • în cazul solicitării partajului, atunci este nevoie și de certificate de atestare fiscală cu valoarea impozabilă a bunurilor supuse partajului și extrase de carte funciară.

Cum se desfășoară divorțul la tribunal în 2023

Divorțul la tribunal este posibil în orice caz, indiferent dacă cei doi soți sunt de acord sau nu asupra separării. Divorțul pe cale amiabilă, cu acordul ambilor soți, poate fi pronunțat de către judecătorie, fără a conta durata căsniciei sau existența copiilor minori.

După ce este soluționată cererea de divorț, instanța va lua o decizie în interesul minorilor implicați. Se pronunță apoi obligația de întreținere și folosirea locuinței de către unul dintre soți. În cazul divorțului amiabil, judecătorul nu acordă culpă niciunuia dintre soți. Aceștia pot depune cererea de divorț prin acord. Poate fi depusă și doar de către un singur soț, atâta timp cât celălalt își dă acordul și semnează.

Pe de altă parte, divorțul din motive temeinice se poate înainte și doar de către unul dintre soți, fără a fi nevoie ca celălalt să-și dea acordul. În această situație, judecătorul trebuie să constate culpa unuia sau ambilor soți și imposibilitatea continuării mariajului în urma unor raporturi grav vătămate, care nu pot fi remediate.

Cât costă divorțul la tribunal

În cazul divorțului la tribunal, costul se stabilește în funcție de taxa de timbru. Prețul variază în funcție de motivul desfacerii căsniciei, astfel că acesta este de 200 de lei pentru cererea de divorţ întemeiată pe acordul soţilor (cererea ambilor soţi sau a unuia dintre ei acceptată de celălalt soţ).

De asemenea, prețul este de 100 de lei pentru cererea de divorţ din culpă. Aceasta se aplică în cazul în care se solicită desfacerea căsniciei deoarece raporturile dintre soţi sunt grav vătămate şi, astfel, continuarea acesteia nu mai este posibilă.

Se achită tot 100 de lei pentru cererea de divorț care are ca motiv separarea în fapt a soților, care a durat cel puțin 2 ani. Există și o taxă de 50 de lei și se aplică în cazul în care cererea de divorț a fost formulată de soțul care are o stare de sănătate imposibilă în continuarea căsătoriei.

Taxa de timbru pentru divorț trebuie plătită separat. Dovada achitării acesteia trebuie atașată cererii de divorț, alături de celelalte acte necesare. Trebuie menționat faptul că taxa pentru divorț se achită fie la primăria de care aparține reclamantul (cel care depune actele), la direcția de taxe și impozite locale, fie prin ordin de plată.

ADVERTISEMENT
Tags: