Life

Cum îți faci pașaport în 2023. Actele de care ai nevoie, taxe și variante

Ce acte îți trebuie pentru a-ți face pașaport în 2023. Taxele pe care trebuie să le achiți, dar și variantele acestui document.
07.03.2023 | 08:00
Cum iti faci pasaport in 2023 Actele de care ai nevoie taxe si variante
Cum îți faci pașaport în 2023. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Pentru a putea călători în statele care nu sunt membre UE, ai nevoie de pașaport. Acest document este necesar deoarece nu poți intra în țările din afara spațiului european doar pe baza cărții de identitate. Află de ce acte ai nevoie și ce taxe trebuie să achiți pentru a obține pașaportul.

De ce acte ai nevoie ca să-ți faci pașaport în 2023

Cetățenii români pot călători în statele membre UE doar cu actul de identitate, iar pașaportul nu este obligatoriu. Pentru a ieși din spațiul european însă, este nevoie de pașaport. De mai bine de doi ani, Marea Britanie a ieșit din UE. Astfel, românii nu mai pot călători acolo fără a deține pașaport.

ADVERTISEMENT

În 2023, nu este deloc complicat să obții acest document de călătorie. Tot ce trebuie să faci este să ai actele necesare pentru eliberarea pașaportului și să achiți taxele necesare. Pentru a putea depune rapid actele pentru pașaport și pentru a nu sta a coadă, poți face programare online pe epasapoarte.ro. Programările online se respectă întocmai și nu trebuie să întârzii nici măcar câteva minute.

Pentru eliberarea unui pașaport, ai nevoie de cartea de identitate în original, de documentul/chitanța care face dovada achitării taxei pentru pașaport, dar și de pașaportul anterior, dacă acesta există.

ADVERTISEMENT

În cazul copiilor care nu au împlinit 14 ani, pentru eliberarea pașaportului electronic sau simplu temporar sunt necesare mai multe acte, după cum urmează:

  • certificatul de naştere al copilului (în original);
  • actele de identitate ale părinţilor sau al unuia dintre părinţi, al reprezentantului legal sau, după caz, al persoanei împuternicite (în original);
  • dovada achitării taxelor pentru paşaport, completate pe numele minorului (în original);
  • paşaportul anterior al minorului, dacă există;
  • dacă cererea pentru eliberarea paşaportului simplu electronic este formulată de un singur părinte, aceasta trebuie însoţită și de o procură de împuternicire din partea celuilalt părinte sau alte acte, după caz.
ADVERTISEMENT

Dacă depui actele pentru pașaport, ai posibilitatea de a verifica stadiul cererii lor pe epasapoarte.ro/verifica. Există și șansa ca documentul să fie eliberat mai devreme decât termenul comunicat la depunerea solicitării.

Taxele pentru pașaport în 2023. Unde se pot achita

Taxele pentru pașaport variază în funcție de tipul acestuia, dar și de vârstă. Astfel, pentru pașaportul simplu, electronic, taxele sunt de 258 de lei (pentru persoanele cu vârsta peste 12 ani). Pentru cei cu vârsta sub 12 ani, taxa este de 234 de lei. Pentru pașaportul simplu temporar, există o taxă unică de 96 de lei, indiferent de vârstă.

ADVERTISEMENT

Începând cu 7 septembrie 2020, taxa pentru eliberarea pașaportului se poate achita la casieriile unităţilor CEC Bank, precum şi la staţiile de plată Selfpay ale CEC Bank. Taxa se poate achita și online, prin platforma de plăți virtuale Ghiseul.ro.

Indiferent de metoda de plată pe care ai ales-o, documentul de plată trebuie să conțină următoarele mențiuni: numele, prenumele şi CNP-ul persoanei beneficiare; tipul pașaportului solicitat; contul IBAN, codul fiscal și denumirea Instituţiei Prefectului judeţului (sau municipiul Bucureşti) unde va fi depusă cererea de eliberare; suma plătită.

Ce tipuri de pașaport există. Diferențele dintre ele

Înainte de a aplica pentru a obține documentul de călătorie, trebuie să știi că există două tipuri de pașaport. Pașaportul simplu electronic are o valabilitate de 10 ani în cazul persoanelor cu vârsta peste 18 ani. În cazul celor cu vârsta cuprinsă între 12 și 18 ani, pașaportul este valabil 5 ani, iar pentru copiii cu vârsta de până în 12 ani are o valabilitate de 3 ani.

În cazul pașaportului simplu electronic, termenul de eliberare este de 5 zile pentru cetățenii care depun actele pe teritoriul României. Pentru persoanele stabilite în străinătate, într-o țară membră UE, și care depun actele necesare în consulate, termenul va fi de 45 de zile. În schimb, cei care sunt stabiliți într-un stat care nu e membru UE, termenul este de 65 de zile.

Pașaportul simplu temporar este valabil numai 12 luni, iar eliberarea lui se face în termen de 15 zile lucrătoare. În cazul copiilor sub 12 ani, eliberarea pașaportului temporar se poate face fără prezența acestora, în cazul în care părinții sau tutorele legal au două fotografii tip buletin ale minorului.

În țările membre UE și în cele ale Spaţiului Economic European (Islanda, Norvegia şi Liechtenstein), românii pot călători doar pe baza cărții de identitate. De asemenea, poți intra doar cu cartea de identitate și în Albania, Andorra, Bosnia şi Herţegovina, Georgia, Elveţia, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Principatul Monaco, Muntenegru, San Marino şi Serbia.

ADVERTISEMENT