News

Activiştii climatici nu l-au iertat nici pe premierul Franţei. I-au vopsit în în portocaliu uşa de la intrarea în reşedinţă Video

Activiștii pentru climă au aruncat cu vopsea peste ușa biroului primului ministru francez. Poliţia a intervenit cu brutalitate
04.01.2023 | 17:12
Activistii climatici nu lau iertat nici pe premierul Frantei Iau vopsit in in portocaliu usa de la intrarea in resedinta Video
Imagine din faţa reşedinţei premierului Franţei Foto: captură video
ADVERTISEMENT

Activiștii pentru climă au vopsit ușa din față a biroului premierului francez Elisabeth Borne cu vopsea portocalie, protestând împotriva crimelor climatice, așa cum numesc ei neîndeplinirea obligațiilor statului în lupta împotriva schimbărilor de mediu.

Proteste similare şi în Germania

Filmările acțiunii de protest arată polițiști care rețin activiști ai grupului Ultima Reînnoire îmbrăcați în tricouri cu mesajul “Cine este de vină?”. Grupul spune că statul nu și-a îndeplinit obligațiile de a ajuta la combaterea schimbărilor climatice. Deocamdată nu există nicio reacție din partea cabinetului premierului.

ADVERTISEMENT

Într-un comunicat oficial, gruparea Ultima Reînnoire a declarat că statul francez a eşuat în atingerea obiectivelor asumate pentru a combate schimbările climatice.

Anul trecut, cea mai înaltă instanță administrativă franceză a amendat statul de două ori, de fiecare dată cu câte zece milioane de euro, pentru că nu a îmbunătățit calitatea aerului în marile orașe.

ADVERTISEMENT

Aceasta este o prelungire a situaţiei din 2021, când statul francez a fost amendat tot de zece milioane de euro. În 2017, aceeași instanță a ordonat guvernului să reducă nivelurile de oxizi de azot și particule în mai mult de zece de zone, în conformitate cu standardele europene.

În ultimele luni s-au înmulţit acţiunile violente ale activiştilor de mediu şi nu mai departe de acum două săptămâni au tăiat vârful bradului de Crăciun ridicat în fața emblematicei Porți Brandenburg, din Berlin.

ADVERTISEMENT

Activiștii din mișcarea Last Generation au folosit o platformă hidraulică pentru a ajunge la vârful bradului de 15 metri, la primele ore ale dimineții. Echipați cu un fierăstrău, au tăiat doi metri din vârful copacului.

În 2022, Last Generation a blocat străzi din Berlin și din mari orașe germane pentru a susține o schimbare radicală în politicile guvernamentale privind schimbările climatice.

ADVERTISEMENT
Tags: