Life

Actorul uitat al României. A avut o viață grea, a albit la doar 19 ani, s-a stins bolnav pe un pat de spital

Actorul uitat al României, care a albit la numai 19 ani și a trecut prin experiențe grele. S-a stins bolnav, pe un pat de spital.
01.01.2024 | 08:00
Actorul uitat al Romaniei A avut o viata grea a albit la doar 19 ani sa stins bolnav pe un pat de spital
Actorul uitat al României, care a avut o viață grea și a albit la 19 ani. Sursa foto: Pixabay, CInemagia/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Actorul uitat al României, care a albit la doar 19 ani și a avut o viață grea. A murit pe patul de spital, răpus de mai multe boli. De-a lungul carierei, a apărut în mai mute filme și piese de teatru.

Actorul uitat al României, care a avut o viață grea încă din tinerețe

Născut la 1 decembrie 1934 în Buftea, județul Ilfov, Ștefan Radof a fost un cunoscut actor din secolul trecut, dar și scenarist și autor al mai multor volume de versuri.

ADVERTISEMENT

A urmat școala primară școala Parohială – catolică “Sfântul Iosif” din București, după care a urmat cursul inferior al Colegiului Național “Sfântul Sava”. După reforma învățământului, actorul a învățat la o școală comercială.

A fost fiul lui Ion (Ioan) Radof, născut în comuna Cot-Chitai, plasa Ismail, județul Cetatea Albă din Basarabia, și al Mariei Radof (născută Nicolae), din comuna Butimanu, plasa Răcari, județul Ilfov.

ADVERTISEMENT

Tatăl său a avut probleme cu regimul vremii și i s-a făcut dosar din cauza unor note înregistrate, dar și a altor probleme pe care le-a avut cu Securitatea. Ștefan Radof a fost dat afară de la Institutul de  Teatru.

A lucrat apoi ca manipulator de mărfuri și ambalaje la O.C.L. Alimentara 23 August în halele Obor, iar după aceea ca funcționar comercial. A fost admis la Institutul de Teatru în toamna anului 1960, prin garanția politică a marelui actor Radu Beligan, care i-a fost profesor în prima sa tentativă de admitere, dar și a rectorului facultății, maestrul Costache Antoniu.

ADVERTISEMENT

Ștefan Radof și-a început cariera actoricească la teatrul din Piatra-Neamț. Din anul 1965 , a devenit actor al Teatrului Nottara. A fost conferențiar la Academia de Teatru și Film, în perioada 1990 – 1995 și profesor la Academia de Artă, la Universitatea Hyperion, între 1996 și 2000.

De asemenea, a fost poet și membru al Uniunii Scriitorilor, al UNITER și al Asociației Foștilor Deținuți Politici din România (AFDPR). În plan personal, s-a căsătorit cu Doina Hossu în 1962, profesoară de fizică și matematici.

ADVERTISEMENT

Ștefan Radof a albit la doar 19 ani

S-a stins din viață pe 28 martie 2012, la vârsta de 77 de ani, pe patul de spital. Avea mai multe boli cronice în ultimii ani in viață, care l-au și răpus, în cele din urmă. Soția, cu care a fost căsătorit timp de 50 de ani, i-a fost alături până în ultima clipă.

Cu toate că a fost un actor foarte cunoscut, Ștefan Radof a avut o viață grea. În 1953, a fost arestat și judecat de Tribunalul Militar Teritorial 2, condamnat la cinci ani de muncă silnică, fiind acuzat de complot împotriva orânduirii de stat.

Actorul avea atunci doar 19 ani. Deși a fost amnistiat, a avut domiciliu obligatoriu, dar și interdicții civile. Cu doi ani în urmă, și tatăl său fusese arestat.

“În noaptea când m-au arestat, mi-au ieşit primele fire de păr alb. Tata era la canal iar mama era bolnavă, fără serviciu şi singură…”, a povestit Ștefan Radof, pentru TVR, notează fluxdestiri.ro.

Ștefan Radof a oferit detalii și despre copilăria și bunica lui, care l-a inspirat pe parcursul vieții. Bunica lui a fost o figură prezentă în copilărie, despre care actorul își amintea cu drag.

Regretatul actor a jucat în zeci de piese de teatru de-a lungul carierei. A avut și roluri în mai multe filme, printre care “Adio dragă Nela” (1972), “Dincolo de nisipuri” (1974), “Vlad Țepeș” (1979), “Ultima frontieră a morții” (1979) și “Balanța” (1992).

ADVERTISEMENT
Tags: