Life

Actorul uitat al României. Mircea Crișan a făcut milioane de oameni să râdă, dar a sfârșit departe de țară, într-un azil de vârstnici

Mircea Crișan, actorul uitat al României. A făcut milioane de oameni să râdă, dar a sfârșit departe de țară, într-un azil de vârstnici.
19.03.2023 | 11:37
Actorul uitat al Romaniei Mircea Crisan a facut milioane de oameni sa rada dar a sfarsit departe de tara intrun azil de varstnici
Cine a fost Mircea Crișan, actorul uitat al României. Sursa foto: uniter.ro, Facebook/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Mircea Crișan a fost un actor cunoscut cu decenii în urmă la noi din țară, dar s-a stabilit în Germania. Acolo și-a petrecut și ultimii ani din viață. A sfârșit într-un azil de vârstnici din țara care i-a devenit casă.

Cine a fost Mircea Crișan, actorul uitat al României

Celebru în România în perioada 1950 – 1960, apoi în Germania, Mircea Crișan a fost un actor, regizor, umorist și cabaretist român. Era apreciat pentru satira sa din anii regimului comunist, iar din 1968 s-a stabilit peste hotare.

ADVERTISEMENT

S-a născut pe 8 august 1924, într-un vagon de tren care traversa Maramureșul. În copilărie, actorul mergea în turneu cu părinții, angajați la un parc de distracții ambulant. La vârsta de 19 ani s-a angajat ca vânzător de mezeluri. A debutat, în calitate de figurant, la Teatrul Evreiesc de Stat, în spectacolul Lozul cel mare de Sholem Aleichem.

A studiat la Conservatorul de Artă Dramatică, clasa Maria Filotti, în perioada 1944 – 1946. După absolvire, Mircea Crișan a jucat la Teatrul Armatei, la Teatrul Savoy și la Teatrul de Estradă.

ADVERTISEMENT

A jucat în spectacole de varietăți alături de alți actori cunoscuți, cum ar fi Nicolae Stroe, Zizi Șerban, Gogu Trestian, Tanți Căpățână sau Puiu Călinescu. Multe din textele din perioada în care a jucat în România cu fost compuse în colaborare cu Alexandru Mandi.

În 1964 actorului i s-a acordat titlul de Artist Emerit al Republicii Populare Romîne „pentru merite deosebite în activitatea desfășurată în domeniul teatrului, muzicii, artelor plastice și cinematografiei”.

ADVERTISEMENT

În 1968, atunci când se afla în turneu la Paris, la Teatrul Olympia, a rămas în Occident. S-a stabilit apoi în Germania, acolo unde a început să-și scrie numele Mircea Krishan. Acoloa colaborat cu mulți artiști cunoscuți de scenă, cum ar fi Rudi Carell și Gisela Schlüter.

A venit în România în 1995, pentru a lansa caseta De la Crișan…adunate, în cadrul unui spectacol la care au participat nume mari, precum Angela Similea, Doina Moroșanu, Valerica Mihali, Cătălin Crișan și Sorina Dan.

ADVERTISEMENT

De ce boală a suferit Mircea Crișan

Mircea Crișan s-a stins din viață pe 22 noiembrie 2013, în Germania, la vârsta de 89 de ani. Actorul și-a petrecut ultimii ani din viață într-un azil de vârstnici din Düsseldorf. Acesta suferea de boala Alzheimer. A fost înmormântat în cimitirul evreiesc din Düsseldorf, fiind născut evreu.

“Practic necunoscut generaţiilor mai tinere din ţara sa de origine sau din Moldova – nimeni nu s-a gîndit să-i reediteze pe disc cupletele celebre scrise împreună cu prietenii săi Alexandru Andy şi Radu Stănescu – Mircea Crişan a marcat şi într-o mare măsură a deschis ochii celor contemporani lui. Spectacolul său, ‘Eu şi materia moartă’, pus în scenă la Teatrul de Păpuşi şi Marionete Ţăndărică, ar putea fi, pînă astăzi, un prototip al teatrului de cabaret românesc de cea mai bună calitate.

Dar, Mircea Crişan este, aparent, mai cinstit în Germania, unde s-a stabilit după evadarea sa de la Paris, în timpul unui turneu. În urmă cu o săptămînă doar, unul din posturile de televiziune culturale germane, Eins Festival, îi evoca figura alături de o cunoscută actriţă de teatru şi cabaret, Gisela Schluter (1914-1995)”, a anunțat site-ul Europei Libere moartea actorului, potrivit jurnalul.ro.

ADVERTISEMENT
Tags: