News

Acuzațiile care i-ar putea distruge cariera politică lui Ron DeSantis. Ce abuzuri ar fi comis la Guantanamo

Ron DeSantis, aspirant la candidatura republicană pentru Casa Albă, ar fi comis abuzuri asupra deținuților de la Guantanamo. Cum au apărut acuzațiile
26.09.2023 | 14:33
Acuzatiile care iar putea distruge cariera politica lui Ron DeSantis Ce abuzuri ar fi comis la Guantanamo
Ron DeSantis, acuzat de foști deținuți de la Guantanamo Sursa foto: U.S. Navy, hepta / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În urmă cu aproape un an, în timp ce steaua politică a lui Ron DeSantis era în creștere, un fost deținut din penitenciarul de la Guantánamo Bay a venit cu o acuzație gravă: înainte de a fi guvernator al Floridei, ca tânăr avocat în Marină, DeSantis a participat la hrănirea forțată a unui grevist al foamei în faimoasa închisoare americană și a râs în timp ce făcea acest lucru.

Ce abuzuri ar fi comis Ron DeSantis la Guantanamo

Deținutul, Mansoor Adayfi, a declarat că a fost legat de un scaun, plângând și țipând în timp ce i-au fost băgate pe gât tuburi și i-au fost pompate în stomac cutii de supliment alimentar. Pe măsură ce calvarul se apropia de sfârșit, a adăugat Adayfi, ar fi fost abordat de DeSantis care ar fi spus ” ‘Ar trebui să mănânci’. I-am vomitat în față. Literalmente pe fața lui”, relatează The New York Times.

ADVERTISEMENT

Adayfi și-a spus povestea într-un podcast de stânga, apoi în Harper’s Magazine și apoi din nou în relatările din presa mainstream. El a găsit alți foști deținuți care au susținut, de asemenea, că își amintesc de Ron DeSantis și de cruzimea sa. Relatările au călătorit rapid prin ecosistemul mediatic liberal, coagulându-se într-o narațiune care îl înfățișa pe candidatul republican la președinție drept complice la tortură.

Cu toate acestea, o examinare a dosarelor militare și interviuri cu avocații deținuților și cu membri ai armatei care au servit în același timp cu Ron DeSantis nu au găsit nicio dovadă care să susțină afirmațiile. Publicația americană a intervievat peste 40 de persoane și nimeni nu și-a amintit să fi fost martor sau măcar să fi auzit de episoade precum cele descrise de Adayfi.

ADVERTISEMENT

În schimb, aproape toți cei intervievați au respins povestea ca fiind extrem de improbabilă. DeSantis era un ofițer subaltern, care a vizitat penitenciarul doar pentru perioade scurte de timp și a fost însărcinat cu ceea ce un coleg avocat a descris ca fiind “hârțogăraie”. El nu ar fi avut niciun motiv să asiste și nici puterea de a autoriza o hrănire forțată, potrivit ofițerului care l-a supravegheat pe DeSantis la Guantanamo.

Nici măcar avocații de rang înalt nu aveau voie să se apropie de hrănirea forțată, potrivit comandantului gardienilor închisorii de la acea vreme. “Era pur și simplu prea tânăr, prea neexperimentat și prea verde pentru a fi avut un rol substanțial”, a declarat Morris D. Davis, un colonel în retragere din Forțele Aeriene, care a fost procuror-șef al cazurilor de la Guantánamo în anul în care DeSantis a vizitat închisoarea.

ADVERTISEMENT

Adayfi, prin intermediul avocatului său, a refuzat să comenteze.

DeSantis a negat acuzațiile

Întrebat de reporteri, DeSantis a negat de două ori acuzațiile. Dar candidatul a refuzat să fie intervievat în legătură cu serviciul său în cadrul  bazei, iar echipa sa de campanie a refuzat să facă publice înregistrări – inclusiv datele călătoriilor sale – care ar putea contrazice direct acuzația. Dosarele de personal ale guvernatorului au fost cenzurate pentru a ascunde detalii.

DeSantis a sosit pentru prima dată la bază în 2006, o perioadă turbulentă la închisoare. Anul a început cu greve ale foamei pentru a protesta față de condițiile de detenție. În iunie, trei deținuți au fost găsiți morți, spânzurați în celulele lor. Trei luni mai târziu, Agenția Centrală de Informații (CIA) i-a livrat într-o închisoare secretă din cadrul bazei pe bărbații acuzați că au pus la cale atacurile din 11 septembrie 2001.

ADVERTISEMENT

Ron DeSantis, care a împlinit 28 de ani în septembrie în acel an, era locotenent în Judge Advocate General’s Corps (JAG), (divizia care se ocupa de aspectele care au legătură cu justiția în diferitele ramuri ale armatei americane n.r.). El și alți câțiva avocați au fost trimiși acolo pentru stagii de una sau două săptămâni, ca parte a unui program menit să le ofere prima lor privire de aproape asupra unei operațiuni militare complexe.

Programul a fost considerat “o vizită turistică pentru a obține experiență de ofițer” și presupunea în mod regulat realizarea de copii, aranjarea de dosare și sarcini administrative, potrivit unui avocat al Marinei care a fost acolo în aceeași perioadă.

Ron DeSantis este ținut minte de colegii săi pentru că a câștigat încrederea ofițerilor superiori. Că avea o încredere în sine vecină cu înfumurarea și dorința de a se arunca în orice sarcină.

O declarație ambiguă

The New York Times a contactat peste 20 de avocați care au servit în perioada în care DeSantis călătorea între Guantánamo și baza navală Mayport din Jacksonville, Florida, unde era staționat.

Căpitanul Patrick McCarthy, un ofițer de marină în retragere care la acea vreme era avocatul de top al bazei, era familiarizat cu misiunile specifice ale lui DeSantis acolo. Căpitanul McCarthy a spus că DeSantis a făcut “mai multe” vizite. El ar fi interacționat cu deținuții doar pentru sarcini discrete, a spus el, cum ar fi confirmarea faptului că un deținut nu dorea să își vadă avocatul.

“Ron DeSantis nu a fost niciodată în poziția de a asista la hrănirea enterală a deținuților, sau în poziția de a participa la o hrănire enterală”, a declarat căpitanul McCarthy, referindu-se la hrănirea forțată. “Nici nu a fost în poziția de a asista sau de a participa la maltratarea vreunui deținut.”

Chiar și avocații mai vechi nu ar fi fost, de regulă, prezenți la alimentațiile forțate, care erau administrate de personalul medical. “Nu există nicio posibilitate din lume ca acest lucru să se fi întâmplat”, a declarat colonelul Mike Bumgarner, care este acum pensionat din armată și care a supravegheat toți gardienii închisorii la acea vreme. “Nu ar fi lăsat niciodată un avocat acolo.”

Detaliile relatării lui Adayfi variază uneori. Într-o versiune, el a vomitat atât pe DeSantis, cât și pe un consilier cultural. Zak Ghuneim, consilierul cultural al închisorii la acea vreme, a numit povestea o ficțiune completă. “Dacă cineva ar fi vomitat pe mine, mi-aș fi amintit acum și până în ziua în care aș fi murit”, a spus el.

DeSantis a vorbit rareori pe larg despre rolul său la această bază militară – el vorbește mai frecvent despre următoarea sa detașare în calitate de consilier juridic pentru o echipă SEAL din Irak. Dar a sugerat cel puțin o dată că a avut un rol mai important decât cel descris acum de superiorii și colegii săi.

Într-un interviu din 2018, în timp ce candida pentru postul de guvernator, el s-a numit “consilier juridic”. Când a fost întrebat ce presupune această funcție, el a spus că grevele foamei se numără printre modalitățile prin care deținuții “ar face jihad” din spatele gratiilor. Apoi a trecut la persoana a treia: “Comandantul vrea să știe cum poate combate acest lucru. Așa că una dintre sarcinile consilierului juridic ar fi de genul: ‘Hei, de fapt, poți să îi hrănești cu forța'”.

Apariția acuzațiilor în spațiul public

După ce a fost eliberat și relocat în Serbia în 2016, Adayfi a devenit un activist prolific și cronicar al vieții din închisoare. El a scris despre prietenia pe care a avut-o la Guantanamo cu “o tânără frumoasă, o iguană”, pentru rubrica “Modern Love” din The New York Times. Pe rețelele de socializare, a postat selfie-uri purtând tricouri și șepci de baseball în culoarea portocalie a salopetei de deținut.

În cartea sa de memorii, “Don’t Forget Us Here”, a scris pe larg despre grevele foamei. Armata a răspuns la greve prin hrănire forțată – legând deținuții de scaune și introducându-le tuburi de hrănire pe nas și pe gât. Oficialii militari susțin că această practică a fost folosită pentru a salva viețile deținuților.

Anchetatorii Națiunilor Unite pentru drepturile omului au criticat modul în care armata americană a tratat greviștii foamei, constatând că alimentația forțată “poate fi considerată tortură” dacă implică violență sau constrângere psihologică.

În memoriile sale din 2021, Adayfi, un cetățean yemenit adus în închisoare în 2002, pare să plaseze alimentația sa forțată la sfârșitul anului 2005, înainte ca DeSantis să ajungă la Guantanamo. El nu face nicio mențiune despre guvernator sau despre cineva care ar putea semăna cu el. Cu toate acestea, el recunoaște că detaliile au devenit neclare în timpul anilor petrecuți în închisoare.

Acuzațiile ajung în mass-media

În toamna anului 2022, Mike Prysner, un fost soldat și activist de stânga care găzduiește un podcast anti-război, “Eyes Left”, a decis să cerceteze dosarul militar al guvernatorului, pe care îl vedea ca pe “un fel de tip rău”, a spus el. El a dat peste un tweet șters de atunci, în care Adayfi își lansa acuzațiile după ce l-a recunoscut pe DeSantis de la știri, a relatat Prysner.

Când Adayfi și-a spus povestea în podcast, a spus că DeSantis a venit mai întâi la prizonieri întrebându-i dacă au fost tratați omenește și apoi a râs în timp ce erau hrăniți cu forța și bătuți. “A fost unul dintre cei care au supravegheat tortura, abuzurile, bătăile. Tot timpul la Guantanamo”, a declarat Adayfi. “Le spun americanilor: acest tip este un torționar. El este un criminal.”

Adayfi a căutat, de asemenea, să găsească alți deținuți care ar putea să-l plaseze pe DeSantis la Guantánamo. El a postat o fotografie a guvernatorului pe un chat de grup WhatsApp cu alți deținuți.

“Toată lumea răspundea în genul: ‘Îl urăsc pe tipul ăsta'”, a declarat Prysner, care a vizualizat capturi foto ale mesajelor. “Așa și-au dat seama că DeSantis era o figură importantă în ce s-a întâmplat.”

Apar și alți acuzatori

Fragmente din podcast au fost reproduse în numărul din martie al revistei Harper’s. Săptămâni mai târziu, acuzațiile lui Adayfi au fost prezentate în articole publicate mai întâi în The Miami Herald și apoi în The Washington Post. Ambele relatări au menționat că afirmațiile nu au fost verificate.

De asemenea, acestea au inclus relatarea unui al doilea deținut, Abdul Ahmed Aziz, care a văzut fotografia guvernatorului în grupul WhatsApp, potrivit lui Prysner. Aziz nu a răspuns la multiplele solicitări de comentarii.

În relatările sale, Aziz nu l-a legat pe dl DeSantis de hrănirea forțată. El a susținut că tânărul locotenent a fost unul dintre anchetatorii care au apărut la închisoare în noaptea în care trei deținuți au murit în iunie 2006. Momentul a generat teorii despre implicarea lui DeSantis într-un raport privind decesele, pe care unii consideră că armata nu l-a explicat în mod corespunzător.

Dosarele militare cenzurate ale lui DeSantis nu indică dacă a fost acolo în acea noapte. Dar un avocat militar care călătorea între Florida și bază în acel moment a declarat că era sigur că DeSantis nu era acolo. Căpitanul McCarthy a fost de acord, deși a spus că DeSantis “a participat probabil la activități legate de ancheta, care a durat luni de zile”.

Documentar retras de la difuzare

Un lucru pe care l-au dezvăluit înregistrările: timpul petrecut de DeSantis la centrul de detenție a fost atât de limitat încât nu a primit o medalie acordată membrilor serviciului care au petrecut acolo 30 de zile consecutive sau mai mult de două luni în cadrul mai multor vizite într-un singur an.

În luna mai, Adayfi i-a dat lui Prysner înregistrări ale unui al treilea deținut, un bărbat anonim care susținea că DeSantis a supravegheat hrănirile forțate și “tortura”. În aceeași lună, un documentar al Vice News care prezenta afirmațiile lui Adayfi și ale altor foști deținuți a fost retras de Paramount, care ar fi trebuit să îl difuzeze pe rețeaua sa Showtime. Paramount a refuzat să comenteze această decizie.

Pe măsură ce aceste povești se rostogoleau în spațiul public, DeSantis a respins acuzațiile cu scurte dezmințiri. Într-un interviu acordat lui Piers Morgan la Fox Nation în martie, el a spus: “Am fost un ofițer subaltern. Nu aveam autoritatea să autorizez nimic”.

În luna următoare, DeSantis a fost întrebat despre acuzațiile specifice ale lui Adayfi în timpul unei conferințe de presă și, în mod similar, le-a respins, de data aceasta criticând presa pentru că a amplificat ceea ce el a numit “aiureli”. “Concentrați-vă asupra faptelor și nu vă mai faceți griji cu privire la narațiune”, a spus el.

ADVERTISEMENT