Life

Adevărata rețetă pentru pogăcelele cu jumări. Preparatul tradițional care a înnebunit gospodinele

Aceasta este adevărata rețetă pentru pogăcelele cu jumări. Acest preparat tradițional a înnebunit gospodinele, dar și pe cei care le-au degustat.
06.02.2024 | 20:06
Adevarata reteta pentru pogacelele cu jumari Preparatul traditional care a innebunit gospodinele
Adevărata rețetă pentru pogăcelele cu jumări. Sursă foto: Pinterest / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Vrei și tu să încerci rețeta pentru pogăcelele cu jumări? Acest preparat tradițional a înnebunit gospodinele din țară. Vorbim despre un preparat complex, dar și extrem de delicios, gata în câteva minute.

Adevărata rețetă pentru pogăcelele cu jumări

Există o mulțime de preparate românești care au devenit celebre și peste hotare. De la vestitele sarmale, până la mititei, mămăliguță și chiar și faimoasa colivă. Să nu uităm nici de cozonacul care nu lipsește de pe masa de sărbătoare.

ADVERTISEMENT

Totuși, odată cu trecerea timpului, unele rețete s-au cam pierdut. Puțini mai știu să le prepare așa cum trebuie. Astfel, la final, gustul preparatului și textura lui s-ar putea să nu fie chiar cele dorite.

Referitor la rețeta pentru pogăcelele cu jumări, aceasta este una extrem de veche. Gospodinele o preparau cu decenii în urmă. Preparatul era folosit ca aperitiv pe masă, iar mulți îl apreciau.

ADVERTISEMENT

Dacă vrei și tu să prepari această rețetă, află că sunt șanse mari să nu te mai saturi de ea. Lista cu ingrediente este una destul de mică, iar gustul final al pogăcelelor nu poate fi comparat cu nimic altceva.

Pentru aluat, ingredientele necesare sunt următoarele:

  • 550 g făină
  • 250 ml lapte
  • 20 g drojdie proaspătă
  • 1 lingură zahăr
  • 2 ouă
  • 1 linguriță sare
  • 60 g untură rece
ADVERTISEMENT

Pentru umplutură, în schimb, vei avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • 250g pastă de jumări
  • 1 linguriță sare
  • piper negru măcinat

Cum se prepară pogăcelele cu jumări

Iar pentru uns și presărat, ai grijă să ai pe masa din bucătărie un ou, dar și semințe de chimen. Iar pentru ca preparatul să iasă unul ca la carte, nu uita nici de niște cașcaval răzuit.

Adevărata rețetă pentru pogăcelele cu jumări se prepară ușor. Pasta de jumări este prima de care trebuie să ne ocupăm. Se curăță jumările de șoric, iar apoi se bagă la un blender și se macină până când devin o cremă fină.

ADVERTISEMENT

Ulterior se adaugă și o linguriță de sare, alături de piper negru după gust. Lăsăm deoparte pasta de jumări, iar mai departe ne ocupăm de aluatul de care avem nevoie. Acesta necesită o atenție sporită.

Într-un bol se dizolvă drojdia și zahărul în lapte călduț. Adăugăm apoi treptat făina, dar și sarea, ouăle și untura. Aluatul trebuie frământat bine câteva minute. Când e omogen și nu se mai lipește de pereții bolului, înseamnă că este gata.

Îl întindem, astfel încât să aibă un deget grosime, iar deasupra vom pune pasta de jumări. E nevoie de un strat cât mai egal, iar apoi, aluatul va fi împăturit în patru și lăsat la rece timp de 10 minute.

Următorul pas este să întindem o foaie de 1 cm grosime și să o crestăm ușor pe lung și pe lat, astfel încât să se formeze niște romburi mici. Aluatul va fi tăiat cu o formă rotundă, se așează în tava tapetată cu hârtie de copt și se mai lasă să stea câteva minute.

Este momentul să ungem pogăcelele cu oul bătut. Deasupra adăugăm și semințele de chimen, ori cașcavalul răzuit, după preferințe. Preparatul nostru se bagă la cuptorul preîncălzit la 180°C. După 25 de minute, rețeta pentru pogăcelele cu jumări este gata.

ADVERTISEMENT