Life

Adevăratul motiv pentru care frunzele plantelor se îngălbenesc. Ce trebuie să faci pentru a le menține mereu verzi

De ce se îngălbenesc, de fapt, frunzele plantelor de interior. Trucul banal care le poate salva și pe care trebuie să îl știe orice gospodină.
21.02.2024 | 12:40
Adevaratul motiv pentru care frunzele plantelor se ingalbenesc Ce trebuie sa faci pentru a le mentine mereu verzi
De ce se îngălbenesc, de fapt, frunzele plantelor. Sursa foto: Canva
ADVERTISEMENT

Aproape că nu este locuință în care să nu se afle plante. Acestea dau culoare fiecărei încăperi și se numără printre preferatele românilor. Din păcate, există momente în care plantele nu mai arată deloc bine, iar frunzele lor se îngălbenesc. Iată ce ar trebui să facă orice gospodină în astfel de cazuri!

De ce se îngălbenesc, de fapt, frunzele plantelor de interior

Cine nu și-ar dori să aibă în casă plante frumoase și mereu verzi?! În funcție de specia plantei, unele se adaptează mai repede, iar altele mai greu la climatul din locuință. Tocmai de aceea, la unele dintre ele vei observa că frunzele se îngălbenesc.

ADVERTISEMENT

Plantele de casă sunt cele care se îngălbenesc cel mai des. Pierderea pigmentului verde poate fi cauzată de mai multe motive. Pentru a evita asta, trebuie să știi ce anume dăunează plantei și cum o poți trata.

Una dintre cauzele principale care îngălbenește frunzele plantelor este excesul de apă. Trebuie să te informezi foarte bine despre nevoile speciei respective de plantă. Este foarte probabil ca udarea de prea multe ori să ducă la putrezirea rădăcinilor.

ADVERTISEMENT

Atunci când ai plante în casă, trebuie să te asiguri că există o temperatură optimă pentru ele. De obicei, diferențele de temperatură sau temperaturile extreme sunt dăunătoare. Se recomandă ajustarea temperaturii în funcție de specie.

Plantele iubesc soarele, însă, acesta poate fi, uneori, dăunător. Expunerea îndelungată în lumina directă a soarelui poate afecta frunzele plantelor. Din acest motiv, de cele mai multe ori, acestea se îngălbenesc.

ADVERTISEMENT

Trucul banal care îți poate salva plantele din casă

Nu este suficient să doar să uzi plantele de interior. Este foarte important să le asiguri și aportul de nutrienți, în funcție de specie. Lipsa acestor nutrienți poate duce la depigmentarea frunzelor. Pentru a evita asta, asigură-te ca planta ta nu duce lipsă de fosfor, potasiu sau azot.

Nu multe gospodine știu, însă, plantele de casă ale căror frunze sunt decolorate sau îngălbenite pot fi salvate cu ajutorul unui truc banal. Apa oxigenată poate face minuni pentru plante dacă este aplicată corespunzător.

ADVERTISEMENT

Specialiștii recomandă folosirea unui amestec de cinci părți de apă obișnuită cu o parte de apă oxigenată. Acest amestec poate fi utilizat pentru a uda plantele o dată pe săptămână.

Apa oxigenată este recunoscută pentru beneficiile sale în combaterea anumitor boli ale plantelor. De asemenea, aceasta previne putrezirea rădăcinilor și ține la distantă infecțiile fungice.

ADVERTISEMENT
Tags: