News

Adevărul despre averea pe care a luat-o Regele Mihai când a plecat din țară! Telegrame oficiale

07.10.2020 | 14:59
Majestatea Sa, Regele Mihai al Romaniei, Discurs in Parlament, Bucuresti, 2011. Sursa foto - hepta.ro
ADVERTISEMENT

Averea pe care a luat-o Regele Mihai când a plecat din țară a reprezentat mereu un subiect îndelung dezbătut. Propaganda comunistă a avut grijă să spună poporului care trăia într-o sărăcie lucie că Majestatea Sa a abdicat și a plecat cu toate bogățiile țării.

Ca într-un Dosar X, adevărul a stat pentru mulți ani departe de români. Puținii monarhiști care au scăpat de furia comuniștilor au preferat să aștepte și zile mai bune și au tăcut, asistând neputincioși cum imaginea Regelui era terfelită la ordin.

ADVERTISEMENT

De altfel, documente oficiale arată cum Nicolae Ceaușescu avea întotdeauna grijă ca Securitatea să alimenteze poporul cu informații false despre felul în care trăiește Regele în exil. Și încet, dar sigur, uitarea și frica au pus stăpânire peste o țară parcă blestemată la zeci de ani de întuneric.

Ce avere a luat Regele Mihai în exil!

Oficial, nu a fost găsit nici măcar un document care să susțină zvonurile despre înțelegerea dintre regele Mihai și puterea comunistă de la București în schimbul libertății sale de a părăsi România nevătămat, împreună cu familia și membrii curții sale.

ADVERTISEMENT
Sursa foto – hepta.ro

Neoficial, comuniștii au făcut tot ce le-a stat în putere pentru a-l discredita pe Rege, un personaj de care s-au temut până la capăt, în ciuda izolării acestuia. Astfel, a apărut legenda trenurilor încărcate cu avuții, tablouri, lingouri de aur, mașini, comori și bani transportate de Rege din țară.

Dincolo de aceste speculaţii, multe dintre ele cu adevărat nebunești, privind bunurile cu care Regele Mihai a părăsit România, în ianuarie 1948, după momentul abdicării, relatările despre viaţa din exil a Familiei Regale arată cât se poate de clar un singur lucru.

ADVERTISEMENT

Din ce a trăit Regele în exil

Regele a fost nevoit să muncească pentru a-şi câştiga existenţa şi nu a dus deloc o viaţă luxoasă, finanţată dintr-o presupusă avere scoasă din România sau printr-o înțelegere cu comuniștii. A fost fermier, a lucrat ca pilot, ca broker, dar a stat și șomer.

„În Exil, singurătatea noastră a fost cu atât mai mare cu cât dorul de ţară şi nevoia de a trăi laolaltă cu românii ne-au fost puse la îndoială sau uitate. (…)

ADVERTISEMENT

Am fost întrebat de mai multe ori care a fost sentimentul meu la plecarea din România. N-am găsit altfel de a spune adevărul despre starea mea de atunci decât că am plecat cu moartea în suflet“, spunea Regele la revenirea în țară.

Guvernul României infirmă propaganda comunistă

Interesant este că, în 2005, Călin Popescu Tăriceanu, la acea oră premier al României a precizat că acuzațiile aduse regelui Mihai de a fi scos din țară tablouri ale Coroanei sunt „mai mult decât îndoielnice” și că guvernul român nu are nici o dovadă a unor astfel de acțiuni.

Sursa foto – hepta.ro

Regele Mihai a negat și el în repetate rânduri că guvernul comunist i-ar fi permis să ia în exil vreo valoare financiară sau bunuri în afară de patru automobile personale, încărcate în două vagoane de tren. În susținerea lui au apărut și câteva documente oficiale. Astfel, într-o telegramă din 3 ianuarie 1948, Rudolf Schoenfeld, ministrul american la București scria într-un act top secret către Departamentul de Stat American.

„Exceptând cazul în care ar apărea dificultăți neașteptate, suita regală va pleca în această seară către Lausanne, via Viena. Principalii membri ai suitei vor fi regele, în pașaportul căruia stă scris principe de Hohenzollern; regina-mamă; Negel, mareșalul curții; Mircea Ionițiu, secretarul particular al regelui; Jacques Vergotti, aghiotantul regelui; doamna Catargi, damă de onoare a reginei-mamă; Vania Negroponte (cu soția și băiatul), care a fost administrator al unor moșii regale.

Servitorii personali vor însoți și ei grupul. În total, se așteaptă ca numărul de persoane să se ridice la 35. Rădulescu a afirmat că regelui i s-a promis un avans în valută contra unei eventuale vânzări a unor bunuri personale de aici, cum ar fi vinurile și caii. …”, se arată în cartea „Abdicarea Regelui Mihai – documente diplomatice inedite”

Ce spuneau ambasadorii despre bunurile Regelui

În cele din urmă, regele Mihai părăsea țara pe 3 ianuarie 1948, la ora 20.00 cu un tren special din Sinaia, călătorind, prin Ungaria și prin Austria, spre Elveția.

Sursa foto – hepta.ro

Într-o altă telegramă, datată 9 ianuarie 1948, John Carter Vincent, ministrul American la Berna îi scria lui George Marshall. „În ceea ce privește finanțele, Mihai a refuzat categoric oferta lui Groza de a primi o sumă de bani nepomenită. Lui Mihai i s-a permis să scoată din țară bunuri personale, dar nu obiecte valoroase, cum ar fi operele de artă.

A fost informat că venitul de pe urma vânzării acestora din urmă îi va fi trimis lui, dar el nu se așteaptă să primească ceva. Aparent, capitalul său lichid în Elveția se ridică la 50 000 de dolari americani și 200 000 de franci elvețieni. …”

Persoanele din suită au fost dezbrăcate și percheziționate

Rudolf Schoenfeld, ministrul american la București scria la câteva zile distanță, din nou, către Departamentul de Stat american. „Cu toate că li s-a permis astfel ultimilor membri ai familiei regale române să părăsească țara, guvernul roman i-a tratat cu caracterisica-i atitudine ostilă, verificând fiecare articol vestimentar în momentul împachetării, reducând limita de bagaje în ultimul moment și punând stăpânire pe locuințele și pe proprietățile acestora înainte ca grupul să plece. …”

Sursa foto – hepta.ro

Pe 22 ianuarie 1948, Thomas Maitland Snow, ministrul britanic la Berna scria către Foreign Office. „Bagajele regelui și ale reginei-mamă nu au fost deschise la graniță de către români, dar toate cele aparținând suitei regale au fost răscolite, chiar și persoanele din suită au fost dezbrăcate și percheziționate. …”

Vă readucem aminte că pe data de 5 decembrie 2017, la ora 13:00, fostul suveran s-a stins din viață în urma unei suferințe îndelungate, leucemie și cancer de piele, în locuința particulară din Aubonne, Elveția. Regele Mihai a fost înmormântat, pe 16 decembrie 2017, în noua catedrală arhiepiscopală și regală din Curtea de Argeș, alături de regina Ana, care fusese înmormântată tot aici, pe 13 august 2016.

 

ADVERTISEMENT
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am...
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am mâncat? Răducioiu și-a vomitat mațele”
Cristi Tănase, distrus de alcool. Are interdicție de a se apropia de fetița...
Cristi Tănase, distrus de alcool. Are interdicție de a se apropia de fetița de două luni. „A strâns-o pe mama de gât”
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
O turistă din Marea Britanie, şocată de cât costă o cafea în Cluj-Napoca....
O turistă din Marea Britanie, şocată de cât costă o cafea în Cluj-Napoca. "Doamne, e acelaşi preţ ca în UK"
Cât de frumoasă e, la 44 de ani, fosta iubită a lui Adrian...
Cât de frumoasă e, la 44 de ani, fosta iubită a lui Adrian Mutu, dispărută din viaţa publică! A trecut printr-un divorţ dureros!
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
LUPTE VIOLENTE! Tancurile dărâmă tot în CALEA LOR. E ALERTĂ de RĂZBOI
LUPTE VIOLENTE! Tancurile dărâmă tot în CALEA LOR. E ALERTĂ de RĂZBOI
Antena 1 dă în judecată Pro TV. Scandal uriaș din cauza chefilor Scărlătescu,...
Antena 1 dă în judecată Pro TV. Scandal uriaș din cauza chefilor Scărlătescu, Bontea și Dumitrescu
Cum îmbunătățești semnalul Wi-Fi. Locul din locuință unde modemul are cel mai bun...
Cum îmbunătățești semnalul Wi-Fi. Locul din locuință unde modemul are cel mai bun randament
Bomba bombelor în showbiz! S-a căsătorit în mare secret! Avem toate detaliile!
Bomba bombelor în showbiz! S-a căsătorit în mare secret! Avem toate detaliile!
Ciclonul care afectează Europa ajunge și în România: „Ne așteptăm la un grad...
Ciclonul care afectează Europa ajunge și în România: „Ne așteptăm la un grad ridicat de instabilitate”. Regiunile vizate de furtuni
Câștigătorul Chefi la cuțite dă de pământ cu Bontea, Dumitrescu și Scărlătescu. Ce...
Câștigătorul Chefi la cuțite dă de pământ cu Bontea, Dumitrescu și Scărlătescu. Ce a avut de spus la adresa foștilor chefi din cooking show-ul Antenei 1