Life

Adevărul despre carnea arsă de pe grătar. Cât de periculoasă este, de fapt

Cât de periculoasă este carnea arsă pe grătar? Deși multe persoane aleg să o consume și așa, specialiștii trag un semnal de alarmă.
23.07.2023 | 11:00
Adevarul despre carnea arsa de pe gratar Cat de periculoasa este de fapt
Adevărul despre carnea arsă de pe grătar. Sursă foto: Pinterest
ADVERTISEMENT

Care este adevărul despre carnea arsă pe grătar? Nimeni nu își dorește ca preparatul gătit fie în tigaie, fie pe grill să se ardă. Chiar și așa, în anumite situații poate nu reușim să ne mobilizăm la timp. Ce facem însă mai departe?

Cât de periculoasă este carnea arsă pe grătar

Multe persoane consideră că în realitate, carnea arsă pe grătar sau în tigaie nu reprezintă un pericol. Experții spun însă contrariul și vin cu o serie de recomandări importante. Este bine să consumăm carnea chiar dacă este arsă?

ADVERTISEMENT

Agenția spaniolă pentru protecția consumatorilor siguranța alimentară și nutriție (Aecosan), vine cu detalii interesante. Sursa citată vorbește despre acrilamidă, o substanță posibil cancerigenă.

Aceasta este formată din aminoacizi și zaharuri. De altfel, aceste două ingrediente sunt prezente în foarte multe alimente. Iar efectele pe care le are asupra organismului o astfel de substanță nu sunt deloc unele de neglijat.

ADVERTISEMENT

Conform experților de la agenția spaniolă, au fost efectuate de-a lungul anilor mai multe experimente. Printre altele s-a aflat și ce se întâmplă cu carnea arsă, fie în tigaie și fie pe grătar, iar veștile nu sunt deloc bune.

Semnal de alarmă din partea specialiștilor

Sursa citată spune că un experiment realizat pe șobolani care au mâncat carnea arsă a avut un rezultat îngrijorător. Mai exact, aceștia au dezvoltat mutații genetice și tumori. Iar asta mai ales la nivelul glandelor mamare și a tiroidei.

ADVERTISEMENT

Totodată, au mai fost constatate și anumite efecte asupra sistemului nervos la șobolani. Deși până acum studiile nu au rezultate consistente, merită luate în calcul aceste semnale de alarmă, precizează experții.

Tocmai din acest motiv, este recomandat să evităm carnea arsă ori alte alimente ”prea bine făcute”. Atunci când studiile vor fi unele oficiale, cel mai probabil vom afla și efectele reale pe care aceste alimente le au asupra organismului uman.

ADVERTISEMENT

Menționăm că dincolo de carnea ori de alimentele preparate și anumite fructe și legume ne pot face mai mult rău decât bine. Există o gamă largă dintre acestea care ne pot ucide dacă le consumăm greșit. Secretul stă în sâmburii ori semințele pe care anumite legume ori fructe le au. De asemenea, cantitatea consumată contează și ea. 

ADVERTISEMENT