Life

Adevărul despre carnea de porc vândută în magazine înainte de Crăciun. Medicul Tudor Ciuhodaru trage semnalul de alarmă. La ce pericol ne expunem și cum facem cea mai sănătoasă alegere

Care este adevărul despre carnea de porc pe care o cumpărăm din magazine. La ce pericol ne expunem, potrivit medicului Tudor Ciuhodaru.
14.12.2023 | 12:55
Adevarul despre carnea de porc vanduta in magazine inainte de Craciun Medicul Tudor Ciuhodaru trage semnalul de alarma La ce pericol ne expunem si cum facem cea mai sanatoasa alegere
Ce spun medicii despre carnea de porc. Cât de nocivă este. Sursa foto: bizbrasov.ro
ADVERTISEMENT

Medicii atrag atenția asupra cărnii de porc pe care o cumpărăm din magazine, pentru masa de Crăciun sau de Revelion. Mulți români se expun la pericole alimentare în această perioadă despre care nu au habar. Cum le pot evita?

Cât de bună este carnea de porc pe care o cumpărăm din magazine

Românii se situează pe locurile fruntașe ale Europei atunci când vine vorba despre consumul de carne de porc. Gustul bun al acestui produs alimentar îi fac de multe ori să uite de faptul că pot dezvolta anumite infecții, dacă nu îl achiziționează din locuri igienice.

ADVERTISEMENT

Medicul Tudor Ciuhodaru îi îndeamnă pe oameni să cumpere carne de porc și alte tipuri de carne doar din unitățile autorizate. Și cei care au tăiat porcul acasă trebuie să fie prudenți. Sunt sfătuiți să ducă la un laborator carnea, înainte de a o mânca.

Din punct de vedere infecțios, riscurile sunt foarte importante. În carnea de porc sunt foarte multe bacterii care pot provoca boli grave.  Trebuie respectate cu strictețe normele de igienă, iar carnea trebuie preparată corect”, a precizat medicul Tudor Ciuhodaru pentru Antena 3 CNN.

ADVERTISEMENT

Care sunt simptomele contaminării unei bacterii din carnea de porc

Același doctor ne sfătuiește să renunțăm la a mai depozita carnea crudă împreună cu alte alimente, în frigider. Motivul este acela că se dezvoltă bacterii, iar unele sunt destul de rezistente la valori termice foarte mari. Simptomele contaminării unei infecții sunt multiple.

Diareea, durerile abdominale, starea de greață, durerea de cap sunt printre consecințele unei cărni de porc nocive. Mai grav, însă, este faptul că anumite bacterii din carnea de porc ne pot provoca chiar și decesul. Așadar, fiți cu mare băgare de seamă!

ADVERTISEMENT

”Nu depozitați carnea crudă alături de alte alimente din frigider. Încercați să consumați doar carne bine preparată termic. Este doar o soluţie, deşi nu întotdeauna rezolvă problema. Sunt bacterii care rezistă la temperaturi foarte mari.

Printre cele mai întâlnite simptome sunt: diaree, dureri abdominale, dureri musculare sau fenomene neurologice şi chiar decese. Printre cele mai comune simptome sunt starea de rău, scăderea apetitului, scăderea în greutate, iar în cele mai severe cazuri se poate ajunge la convulsii, atunci când parazitul migrează spre creier” , a mai detaliat medicul.

ADVERTISEMENT

Carnea de porc, pericol pentru femeile însărcinate

Listerioza este una dintre cele mai întâlnite bacterii din carnea de porc. Dr. Tudor Ciuhodaru a tras un semnal de alarmă și pentru femeile însărcinate. Acestea ar trebui să evite consumul de carne de porc, din cauză că pot contamina listerioza și riscă să piardă fătul.

”Când vine vorba de gravide, listerioza poate duce la riscul de avort, de naștere prematură, lucruri care nu sunt de neglijat. Prevenția este cea mai importantă  în astfel de situații”, a mai explicat medicul.

ADVERTISEMENT