News

Adevărul despre măștile de protecție de unică folosință, spălate. Ce spune Alexandru Rafila despre ele

26.05.2020 | 09:05
Adevarul despre mastile de protectie de unica folosinta spalate Ce spune Alexandru Rafila despre ele
ADVERTISEMENT

Președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a vorbit la un post de televiziune despre necesitatea schimbării măștii de protecție la un anumit interval, dar și ce se întâmplă cu cele spălate și călcate.

Măștile de unică folosință nu se spală și nu se calcă. Anunțul făcut de Rafila

Purtarea măștii de protecție a devenit obligatorie în spațiile închise, în contextul pandemiei de coronavirus, însă sunt în continuare oameni care nu înțeleg adevărata utilitate a acesteia sau cât de mult poate fi purtată. Profesorul Alexandru Rafila a explicat cum trebuie înțeles ordinul privind obligativitatea măștilor în spațiile publice.

ADVERTISEMENT

Reprezentantul României la OMS a precizat că măștile chirurgicale sunt de unică folosință, adică se folosesc o singură dată, nefiind făcute pentru a fii spălate și călcate pentru că își pierd calitățile filtrante și nu mai țin la distanță virusul.

„Măștile de unică folosință, chirurgicale sunt de unică folosință, se aruncă. Spălatul și călcatul se referă la măștile textile. O mască de unică folosință spălată și călcată își pierde calitățile filtrante total și nu faci altceva decât să compromiți și calitatea măștii și scopul pentru care este purtată”, a spus Rafila la Antena 3.

ADVERTISEMENT

Alexandru Rafila susține că trebuie să existe și pauze în purtarea măștii

„Mie nu mi place că oamenii iau măsurile în extrem. Trebuie să înțelegem ce scrie în actul normativ, dar și spiritul acestor lucruri. Aceste lucruri trebuie și explicate, (…) nu doar să citim niște interdicții sau recomandări, pe care nici măcar nu putem să le comentăm.

Sunt foarte multe elemente care schimbă percepțiile unei persoane, iar noi trebuie să răspundem tuturor oamenilor, indiferent de individualitatea pe care o are fiecare”, a mai spus președintele Societății Române de Microbiologie.

ADVERTISEMENT

De asemenea, Alexandru Rafila a explicat și de ce este foarte important să existe pauze în ceea ce privește purtarea măștii de protecție. Așadar, este indicat ca la intervale regulate de timp oamenii să respire normal, fără mască.

Totodată, nu trebuie să uităm că masca se schimbă la 3-4 ore pentru că-și pierde calitățile și proprietățile. În plus, profesorul Rafila trage un puternic semnal de alarmă și declară că măștile folosite nu se aruncă oriunde, ci trebuie să avem grijă să evităm contaminarea.

ADVERTISEMENT

„Trebuie să existe o pauză în purtarea măștii. Nu poți să păstrezi masca 8 ore, oricum ea trebuie schimbată în acest interval. La o oră – două, trebuie să respiri normal, fără mască”, a completat Rafila, potrivit sursei menționate anterior.

ADVERTISEMENT