News

Adjunctul lui Serghei Lavrov a făcut infarct, după rezultatul alegerilor din Rusia. Politicianul are 63 de ani

Viceministrul rus de externe a suferit un infarct în noaptea de duminică spre luni, după ce Vladimir Putin a fost ales oficial pentru un nou mandat de şase ani în fruntea Rusiei.
19.03.2024 | 16:00
Adjunctul lui Serghei Lavrov a facut infarct dupa rezultatul alegerilor din Rusia Politicianul are 63 de ani
Serghei Riabkov şi Serghei Lavrov lucrează împreună de 16 ani Foto: Hepta / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Viceministrul rus de externe Serghei Riabkov, care deține de 16 ani această această funcție, a fost internat în spital după alegerile prezidențiale din Federația Rusă, după cum relatează publicaţia Kommersant.

Riabkov este viceministru de externe din 2008

Riabkov, în vârstă de 63 de ani, a fost internat la terapie intensivă în noaptea de duminică 17 martie, cu infarct miocardic acut, și a fost supus unei intervenții chirurgicale pentru instalarea unui stent. Starea adjunctului lui Serghei Lavrov este apreciată ca fiind gravă.

ADVERTISEMENT

La Ministerul rus de Externe, Serghei Riabkov supraveghează problemele relațiilor bilaterale cu țările din America de Nord și de Sud, neproliferarea armelor, problemele programului nuclear iranian și participarea Rusiei la BRICS. Acesta ocupă funcția de viceministru din 2008.

Riabkov a vorbit în mod repetat despre problemele relațiilor Rusiei cu Occidentul, NATO, războiul din Ucraina şi despre alte subiecte fierbinţi.

ADVERTISEMENT

Cu o lună înainte de începerea invaziei ruse a Ucrainei, el a afirmat că Rusia „nu va ataca sau invada Ucraina” și a remarcat că nu vede riscurile unui război la scară largă în Europa. Înainte de aceasta, oficialul rus a sfătuit NATO să „își împacheteze lucrurile și să meargă înapoi la reperele anului 1997”.

“A făcut infarct de fericire”

În 2023, Riabkov a declarat că Rusia este deja pregătită pentru un conflict armat cu NATO și a acuzat conducerea SUA că și-a stabilit obiectivul de a schimba puterea la Moscova și de a provoca tulburări în Rusia.

ADVERTISEMENT

„Statele Unite nu numai că au declanșat un război hibrid împotriva Rusiei, care este purtat, aparent, până la ultimul ucrainean, dar demonstrează și un accent tot mai mare pus pe schimbarea puterii aici şi orchestrarea de tulburări interne în Rusia”, a mai spus oficialul, adăugând că „sarcina de a provoca înfrângerea strategică a Rusiei nu a fost, de asemenea, abandonată”.

În februarie 2024, el a declarat că Rusia a staționat arme nucleare în Belarus pentru a contracara „activitățile tot mai agresive și amenințătoare ale Alianței Nord-Atlantice conduse de SUA”.

ADVERTISEMENT

Jurnalistul şi bloggerul Denis Kazanski, care a trecut în revistă activitatea lui Riabkov, a comentat ironic problemele de sănătate ale acestuia. „A fost atât de fericit de victoria lui Putin în alegeri încât a ajuns la terapie intensivă cu un atac de cord”, a spus acesta.

ADVERTISEMENT