News

Adrian Chesnoiu a fost audiat la DNA, în dosarul concursurilor de angajare: ”Nu sunt adeptul unei justiții televizate”. Update

Fostul ministru al agriculturii, Adrian Chesnoiu, a ajuns luni dimineața la DNA Timișoara, pentru a fi audiat în dosarul în care este acuzat de abuz în serviciu. El a părăsit instituția după 30 de minute.
11.07.2022 | 10:51
Adrian Chesnoiu a fost audiat la DNA in dosarul concursurilor de angajare Nu sunt adeptul unei justitii televizate Update
Adrian Chesnoiu s-a întâlnit cu procurorii DNA Timișoara. Foto: facebook.com/adrianionut.chesnoiu/
ADVERTISEMENT
11-07-2022
11:25

DNA a anunţat începerea urmăririi penale în cazul lui Adrian Chesnoiu

Procurorii DNA au anunţat luni că au început urmărirea penală față de fostul ministru Adrian Chesnoiu, după ce Camera Deputaţilor a avizat cererea de ridicare a imunităţii sale. Acesta este acuzat de instigare la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru altul de foloase necuvenite și de abuz în serviciu.

“În perioada 09 februarie – 11 aprilie 2022, suspectul Chesnoiu Adrian Ionuț, în calitate de ministru, ar fi determinat o persoană din subordine, la vremea respectivă membru în mai multe comisii de examinare, să-i furnizeze unui coleg (persoană de încredere a ministrului) o parte din subiectele concepute pentru probele scrise ce urmau a fi susținute cu ocazia organizării a patru concursuri pentru ocuparea unor posturi de: consilier clasa I, șef serviciu, director executiv adjunct și director executiv ai unor direcții județene.

Subiectele respective ar fi ajuns ulterior la patru candidați “agreați” dintre care, în urma susținerii probelor scrise și orale, doar trei au promovat concursurile respective.

De menționat este faptul că, la intervenția directă a ministrului, în cazul unuia dintre candidați, membrii comisiei ar fi fost nevoiți să-l promoveze pe acesta în condițiile în care nu obținuse un punctaj corespunzător. Ca urmare a acestui demers, persoana respectivă a fost numită în funcția de șef serviciu, obținând până în prezent venituri salariale în valoare de 33.782 lei”, se arată în ordonanța procurorilor.

DNA mai precizează că în cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane.

 

Așteptat de jurnaliștii timișoreni, Adrian Chesnoiu a declarat că nu dorește să dialogheze cu presa. Cel puțin nu până când primește o decizie din partea judecătorilor.

Adrian Chesnoiu va vorbi la finalul procesului

V-am spus că nu fac nicio declarație, decât la finalizarea… Când se va finaliza totul… V-am spus că eu nu sunt adeptul unei justiții televizate, că așa e normalitatea.

ADVERTISEMENT

M-am pus la dispoziția procurorilor, iar la final o să facem declarații”, a spus Adrian Chesnoiu la intrarea în sediul DNA Timișoara, conform jurnaliștilor de la opiniatimisoarei.ro.

După aproximativ 30 de minute de discuții cu procurorii DNA Timișoara, Chesnoiu a ieșit de la audieri în jurul orei 10:45, dar nu a dorit să comenteze nimic.

ADVERTISEMENT

Amintim că Adrian Chesnoiu a renunțat la funcția de ministru al agriculturii după ce pe numele său a fost deschis dosar penal. Ulterior, a urmat și decizia de suspendare din PSD.

Acuzațiile formulate pe numele lui Chesnoiu

Ministerul Agriculturii nu a stat mult timp fără ministru, iar în urmă cu două zile Petre Daea a fost numit la conducerea ministerului pe care ultima oară l-a condus între anii 2017 și 2019. Chesnoiu a demisionat la data de 23 iunie, din cauza acuzațiilor de abuz în serviciu privind trucarea unor concursuri de angajare.

ADVERTISEMENT

Procurorii DNA îl acuză că între 9 februarie și 11 aprilie 2022, Chesnoiu ar fi determinat o persoană din subordine să-i furnizeze unui coleg o parte dintre subiectele concepute pentru probele scrise ce urmau a fi susținute cu ocazia organizării a patru concursuri pentru ocuparea unor posturi.

În prim-plan erau posturile de consilier clasa I, șef serviciu, director executiv adjunct și director executiv ai unor direcții județene.Acele subiecte ar fi ajuns ulterior la patru candidați “agreați”. Dintre cei patru, doar trei au promovat concursurile respective.

ADVERTISEMENT

Conform rechizitoriului DNA, în cazul unuia dintre candidați, membrii comisiei ar fi fost nevoiți să-l promoveze după intervenția ministrului. Asta s-ar fi întâmplat deși acel candidat nu obținuse un punctaj corespunzător. Persoana respectivă a fost numită în funcția de șef serviciu, obținând venituri salariale în valoare de 33.782 lei până în prezent.

 

 

 

ADVERTISEMENT