News

Aeroporturile din România, ținta atacurilor lansate de hackerii ruși. Site-urile CN Aeroporturi București nu au fost afectate. Update

Gruparea de hackeri ruși Killnet a lansat o serie de atacuri asupra site-urilor mai multor aeroporturi din România, reușind să le închidă pentru o scurtă perioadă de timp.
02.05.2022 | 14:10
Aeroporturile din Romania tinta atacurilor lansate de hackerii rusi Siteurile CN Aeroporturi Bucuresti nu au fost afectate Update
Hackerii au reușit să blocheze temporar site-urile pe care le-au atacat. Credit foto: Unsplash
ADVERTISEMENT
02-05-2022
11:16

Site-urile aeroporturilor din București, în siguranță

Compania Națională Aeroporturi București a oferit informații despre atacurile la care au fost supuse serverele sale în ultimele zile și despre modul în care acțiunile hackerilor au afectat site-urile sale, notează News.ro.

Mai exact, site-urile aeroporturile din București au fost ținta unor atacuri de tip DDos (distributed denial of service). Un astfel de atac a dus la blocarea șite-ului care parține CN Aeroporturi București: bucharestairports.ro.

“În cursul ultimelor zile, serverele care gestionează website-urile CN Aeroporturi București au fost supuse la atacuri cibernetice repetate. Atacurile au fost de tip DDoS (distributed denial of service), ultimul dintre acestea afectând, în primele ore ale zile de 2 mai 2022, funcționarea website-ului bucharestairports.ro”, au transmis reprezentanții companiei.

Aceștia au mai explicat că reluarea activității site-urilor a fost reluată la câteva ore și că, în urma acestui atac, nu au fost pierdute informații.

După ce au atacat site-urile mai multor instituții din România, printre care și pe cel al Guvernului, gruparea de hackeri Killnet a lansat o operațiune și împotriva site-urilor mai multor aeroporturi din țară, notează Antena 3.

Un atac de scurtă durată

După cum arată primele informații despre acest subiect, atacurile pe care hackerii ruși le-au lansat asupra site-urilor mai multor aeroporturi din România au respectat tiparul celor lansate anterior asupra Guvernului, Poliției Române și cele de Frontieră.

ADVERTISEMENT

Mai exact, hackerii au reușit să blocheze accesul utilizatorilor pentru o perioadă de timp dar, în cele din urmă, activitatea site-urilor a putut reveni la normal.

Printre aeroporturile ale căror site-uri au fost atacate se numără: Mihail Kogălniceanu din Constanța, București, Sibiu, Oradea, Satu Mare, Arad, Cluj, Iași și Craiova. Trebuie subliniat și faptul că, pentru o perioadă, hackerii au blocat și site-ul TAROM.

ADVERTISEMENT

Ce spun autoritățile?

Serviciul de Telecomunicații Speciale a transmis duminică, 1 mai 2022, un comunicat de presă au respins câteva mii de atacuri din partea hackerilor care vizau site-urile mai multor instituții din România.

Specialiștii STS atrag atenția asupra faptului că în cazul unora dintre paginile care au fost supuse atacurilor cibernetice, numărul acestora a crescut chiar și cu 100% față de alte perioade.

ADVERTISEMENT

“În acest sfârșit de săptămână, specialiștii în securitate cibernetică ai Serviciului de Telecomunicații Speciale au blocat mii de atacuri malițioase. Acestea au fost îndreptate asupra site-urilor unora dintre cele mai importante instituții din România. Este o creștere semnificativă, pe anumite pagini web depășindu-se procentul de 100% a acestor tipuri de atacuri în comparație cu alte perioade”, transmite STS.

Reprezentanții instituției au transmis că au reușit să blocheze aceste atacuri și că au distribuit informațiile pe care le-au obținut în urma acestora și cu specialiștii din Sistemul Național de Apărare.

ADVERTISEMENT

“În timpul desfășurării atacurilor, specialiștii STS au identificat tipologia acestora, sursele malițioase și au aplicat soluții de protecție la nivelul sistemelor de operare care găzduiesc serviciile informatice atacate și le-au transmis către celelalte entități de tip CERT. STS a partajat analizele proprii și a colaborat cu specialiștii IT ai beneficiarilor și experții CERT de la nivelul DNSC și ai instituțiilor din Sistemul Național de Apărare.

STS desfășoară în continuare, în regim de 24/24, toate activitățile specifice de securitate cibernetică pentru a contribui la protecția serviciilor digitale și de comunicații ale instituțiilor și autorităților statului român”, se mai arată în comunicatul de presă.

ADVERTISEMENT