Life

Afacerea care l-a umplut de bani pe un român. Cultivă un fruct care se coace chiar și în octombrie

Cum s-a îmbogățit un român din județul Bihor de pe urma afacerii sale. Fructul pe care îl cultivă se coace chiar și în luna octombrie.
07.10.2023 | 23:15
Afacerea care la umplut de bani pe un roman Cultiva un fruct care se coace chiar si in octombrie
Bărbatul a lucrat anterior peste hotare. Sursa foto: captură video Observator, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Un român din județul Bihor a reușit să se îmbogățească datorită afacerii pe care a pornit-o nu de foarte mulți ani, dar în care a investit aproape toate economiile familiei și fondurile europene pe care le-a primit. Bogdan Lerescu, de profesie inginer agricol, cultivă un fruct care se coace chiar și acum, în octombrie.

Afacerea de succes a unui român din Bihor. Fructul care l-a îmbogățit

Bogdan Lerescu, alături de soția sa, Oana, a pornit o afacere de succes, cu zmeură, în Șinteu, Bihor, cu vedere către munții Plopișului. Asta după patru ani în care au lucrat peste hotare, în corporații. Într-o zi au decis să-și schimbe radical viața și nu regretă o clipă.

ADVERTISEMENT

Bogdan și Oana, care sunt și părinții a doi copii, au avut încredere în ideea lor, de a cultiva zmeură și de a trăi de pe urma ei. Nu este ușor, căci munca este de multe ori de dimineață până seara, dar efortul merită. Soiurile fructului lor sunt unele speciale, aduse din Olanda și din Italia.

”Muncesc şi probabil voi mai munci o lungă perioadă de timp pentru că o afacere în agricultură devine sustenabilă după mult timp. E interesant să faci tranziţia de la o activitate din asta în câmp, să te duci să te mai întâlneşti cu nişte oameni. Asta mă ţine într-un echilibru”, a declarat Bogdan Lerescu pentru Observator.

ADVERTISEMENT

Românul cultivă și aluni

Zmeura este plantată pe un teren de 10 mii de metri pătrați, iar când se coace se culeg până la 12 tone de zmeură. Mai mult, pe lângă ea se află și aluni cultivați. În jur de 3500 de astfel de copaci se întind pe 5 hectare și jumătate. Ulterior, fructele sunt procesate și se fac din ele diferite delicatese: gemuri, compoturi, dulceață, ciocolată cu alune sau chili.

În medie, în fiecare sezon se obțin câte 5 kilograme de zmeură. Inginerul din Bihor recunoaște că nu este ușor să întreții o așa cultură, mai ales că este un ecologică și are nevoie de o atenție deosebită pentru a crește frumos și cât mai natural.

ADVERTISEMENT

Mulți români au aflat de afacerea lui Bogdan Lerescu, drept urmare comenzile sunt ca pe bandă rulantă. Ceea ce-i uimește pe unii cumpărători este faptul că fructele sunt produse în România. Aspectul lor și gustul pe care îl au este unul aparte.

”În medie cam cinci kilograme de zmeură pe sezon produce o astfel de plantă. E o cultură ecologică într-adevăr, mult mai greu de întreţinut decât o cultură neconvenţional, dar ne bucurăm că reuşim să realizăm o astfel de agricultură şi reusim să le oferim aşa fructe sănătoase clienţilor noştri.

ADVERTISEMENT

Nu (clienților-n.r) le vine să creadă că fructele acestea sunt produse la noi în România şi că pot fi aşa de frumoase într-o cultură organică. Am plantat aluni din două motive, unul pentru că ne plac alunele, altul pentru că e o cultură care fixează solul. Avem în jur de 3500 de aluni pe 5 hectare şi jumătate în jurul casei pe toate parcelele care au fost”, a mai explicat bărbatul.

ADVERTISEMENT
Tags: