Life

Afacerea pe care o pot face toți românii care stau la sat. Au nevoie de produse pe care le cresc în curtea lor sau le cumpără de la vecini. E lege și pot face asta chiar în casa lor

Businessul ce poate fi făcut de toți oamenii care locuiesc la țară. Sunt necesare numai alimente din propria gospodărie. S-a dat lege.
06.04.2024 | 18:00
Afacerea pe care o pot face toti romanii care stau la sat Au nevoie de produse pe care le cresc in curtea lor sau le cumpara de la vecini E lege si pot face asta chiar in casa lor
Businessul ce poate fi făcut de toți oamenii care locuiesc la țară. Sunt necesare numai alimente din propria gospodărie. S-a dat lege. Sursa foto: freepik.com
ADVERTISEMENT

Afacerea pe care o pot face toți românii care stau la sat. Au nevoie de produse pe care le cresc în curtea lor sau le cumpără de la vecini. E lege și pot face asta chiar în casa lor. Măsura a fost publicată în Monitorul Oficial.

Businessul ce poate fi făcut de toți oamenii care locuiesc la țară. Sunt necesare numai alimente din propria gospodărie. S-a dat lege

Businessul ce poate fi făcut de toți oamenii care locuiesc la țară. Sunt necesare numai alimente din propria gospodărie. S-a dat lege în acest sens în urmă cu câteva luni bune. Cetățenii români pot deschide puncte gastronomice locale.

ADVERTISEMENT

Cei care stau în zonele rurale au posibilitatea să gătească și să servească turiștilor produse alimentare specifice zonei. Acestea trebuie neapărat să fie realizate cu ingrediente din producția lor sau de la producători locali.

Legea care se aplică din decembrie 2023 spune că numai 15 persoane pot mânca simultan în curtea unui sătean. Toate veniturile încasate de pe urma acestei afaceri vor fi, desigur, taxate de legislația din România.

ADVERTISEMENT

Legea 412/2023, reglementează „înființarea și funcționarea punctelor gastronomice locale”, conform avocatnet.ro. Documentul arată și ce reprezintă un punct gastronomic local, fiind vorba de o unitate de valorificare a producției locale dintr-o localitate rurală.

În acest loc se prepară și se servesc produse alimentare, folosind numai rețete specifice zonei, direct către consumatorul final. Alimentele pot fi luate de la producători din zonă, pescari, vânători, culegători și colectori de diverse produse forestiere nelemnoase (fructe de pădure, ciuperci).

ADVERTISEMENT

Unde pot fi deschise aceste puncte gastronomice

Punctele gastronomice pot fi deschise în locuințe particulare, ferme agricole, amenajări piscicole, stâne, stupine, fonduri de vânătoare sau mănăstiri. De asemenea, pot fi amenajate și în construcții din zona rurală în care se desfășoară activități conexe.

Printre acestea se numără producția agricolă, pescuitul, vânătoria sau culegătorii de produse forestiere nelemnoase. Legea mai definește localitatea rurală drept orice sat reședință de comună, sat component al unei comune sau sat aparținând unui municipiu sau oraș.

ADVERTISEMENT

Aceste puncte gastronomice pot fi făcute atât de persoane fizice, cât și de persoane juridice. Toate persoanele care doresc o astfel de afacere trebuie să se înregistreze la Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) din județul unde activează.

ADVERTISEMENT