News

Afacerist român, asasinat joi în Canada. Era implicat în afaceri cu imobiliare şi fusese reţinut pentru corupţie

Afaceristul de origine română Tinel Timu, în vârstă de 61 de ani, a fost împuşcat joi, în faţa reşedinţei sale din oraşul Montreal.
20.04.2023 | 18:42
Afacerist roman asasinat joi in Canada Era implicat in afaceri cu imobiliare si fusese retinut pentru coruptie
Tinel Timu a fost asasinat la Montreal
ADVERTISEMENT

Dezvoltatorul imobiliar Tinel Timu a fost împușcat și ucis joi dimineață în Laval, cea mai mare suburbie a oraşului canadian Montreal. Deoarece cazul ar putea fi legat de crima organizată, de anchetă se va ocupa poliţia naţională a statului Quebec, scrie presa canadiană.

Tinel Timu avea peste 700 de proprietăţi în zona Montreal

Crima a avut loc în jurul orei 7 dimineaţa (ora 14.00, ora României), în fața unei reședințe de pe rue du Havre, din sectorul Chomedey. Când polițiștii au ajuns la fața locului au găsit victima întinsă la pământ afară, lovită de mai multe gloanțe. Polițiștii au început manevrele de resuscitare, dar Tinel Timu a murit în drum spre spital, după cum spune Stéphanie Beshara, de la Poliția Laval.

ADVERTISEMENT

În septembrie anul trecut, Unitatea Permanentă Anticorupție (UPAC) l-a arestat pe omul de afaceri în vârstă de origine română Tinel Timu (61 ani) și pe unul dintre angajații acestuia. Aceștia au fost acuzați că „au încercat să corupă angajații administrației municipale din Montreal pentru a obține foloase necuvenite”.

În cadrul aceleiași operațiuni, poliția l-a arestat și pe Sadek Lazzouzi,, șeful “Division des Permis et Inspections” din cartierul Mercier–Hochelaga-Maisonneuve, pentru că a intervenit în numele lui Tinel Timu. Acestuia i s-au adus acuzații de încălcare a încrederii de către un funcționar public, potrivit comunicatului UPAC, care menționa „un dosar de nerespectare a reglementărilor municipale”.

ADVERTISEMENT

Potrivit actelor judecătorești, Tinel Timu controla mai multe companii active în domeniul imobiliar. În instanță în 2019, omul de afaceri a pretins proprietatea a peste 700 de unități rezidențiale din zona Montreal. Presa canadiană îl cataloghează pe Tinel Timu drept un personaj controversat şi aminteşte că în 2014 acesta a fost exclus dintr-o ședință a consiliului municipal din Terrebonne după o intervenție vehementă în favoarea unuia dintre proiectele sale, într-o veche fabrică de cărămidă roșie dezafectată.

În august 2021, clădirea în cauză, fosta fabrică Moody, a fost prada unui incendiu violent, la o lună după ce a fost vândută altor promotori. În 2016, un locotenent al mafiei din Montreal, Lorenzo Giordano, a fost împușcat și ucis de aproape în parcarea Complexului Multisports din Laval, care este deținută de o companie condusă de soția lui Tinel Timu.

ADVERTISEMENT

Totuşi, omul de afaceri de origine română a făcut parte dintr-un grup de zece cetățeni care au primit în 2018 o medalie acordată de municipalitatea din Laval. Între altele, el era și proprietarul Carrefour Multisports, un vast complex sportiv din Laval şi era implicat activ în diverse activități ale comunității românești din Montreal.

Acordarea medaliei a fost amintită şi pe site-ul Ministerului Român al Afacerilor Externe, unde stă scris: “Domnului Tinel Timu, om de afaceri canadian de origine română, membru proeminent al comunității, i-a fost conferită Medalia Adunării Naționale din Quebec, decorație a legislativului provinciei, în cadrul unei ceremonii care a avut loc în Laval.

ADVERTISEMENT

Conform regulilor locale, decorația poate fi acordată de către președintele parlamentului provinciei sau de către un deputat, unor personalități quebecheze, canadiene sau străine, care merită aprecierea sau recunoștința deputaților sau a populației provinciei. Pe plăcuța medaliei inscripționate cu numele dlui. Timu este menționat: «Merci à un citoyen passionné et engagé. Vous êtes un leader d’exception» – Monique Sauvé, députée de Fabre”.

ADVERTISEMENT