News

Agresorul polițistei din Gara de Nord, cercetat în libertate. Parchetul invocă „vicii de procedură”

Bărbatul care a agresat o polițistă în Gara de Nord prezintă un pericol social redus, potrivit procurorului. Nu se impun măsuri privative de libertate
18.04.2023 | 20:18
Agresorul politistei din Gara de Nord cercetat in libertate Parchetul invoca vicii de procedura
Agresorul polițistei din Gara de Nord, cercetat în libertate Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Bărbatul care a agresat o polițistă în Gara de Nord este cercetat în stare de libertate, procurorul de caz dispunând revocarea măsurii reținerii și constatând „vicii de procedură”, potrivit Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1.

Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, procurorul de caz a revocat măsura măsura reținerii suspectului care a agresat o polițistă în Gara de Nord, dispusă de poliția Transporturi Feroviare Gara de Nord, apreciind că „nu se impune luare de măsuri privative sau restrictive de libertate”.

ADVERTISEMENT

Pericol ”abstract”, pericol ”concret”

În sprijinul revocării s-au invocat „vicii de procedură”. Mai exact, „suspectului nu i-au fost aduse la cunoștință motivele luării măsurii preventive și nici drepturile pe care le deținea în calitate de persoană reținută”.

În continuare, comunicatul Parchetului arată că procurorul de caz a apreciat că faptele de care este acuzat agresorul polițistei prezintă „un grad de pericol social abstract ridicat”. Dar, ”concret”, gradul de pericol social a fost mult mai redus, raportat la „modul de derulare a contactului fizic dintre inculpat și persoana vătămată”.

ADVERTISEMENT

Potrivit anchetatorilor, la 14 aprilie, agresorul polițistei (inculpat pentru agresiune sexuală) a atins-o „în mod intenționat, prin pantaloni, (…) cu mâna, în zona inghinală”. Apoi polițista a fost amenințată cu violență fizică. Tot potrivit Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, inculpatul își regretă faptele, pe care le-ar fi făcut pentru că a consumat alcool exagerat, procurorul având în vedere și faptul că acesta nu are antecedente penale.

Agresiune sexuală și amenințare

Ținând seama că inculpatul nu aparține nici unui mediu „predispus la comiterea de infracțiuni”, procurorul a apreciat că lipsirea de libertate a acestuia nu este necesară. Sindicatul Europol a criticat însă faptul că bărbatul este cercetat în stare de libertate, apreciind că sunt întrunite elementele constitutive ale infracțiunii de ultraj și că ”este incredibil cu câtă ușurință tratează procurorii astfel de fapte”.

ADVERTISEMENT

Această  ușurință de a trata astfel de cazuri, afirmă Europol, „sunt de natură a încuraja indivizi cu comportamente deviante”. Totodată, sindicatul Europol a anunțat că va interveni, cu ajutorul avocaților, în cauza pentru schimbarea încadrării juridice a faptei, apreciind că „nu putem să nu ne întrebăm cum ar fi reacționat același procuror dacă era vorba de o judecătoare și nu de o polițistă”.

Suspectul a fost reținut de poliția transporturi pe o perioadă de 24 de ore, de la data de 14 aprilie, ora 21:15, la 15 aprilie, ora 21: 15. Potrivit acțiunii penale puse în mișcare, inculpatul este acuzat de agresiune sexuală și amenințare. Parchetul mai precizează că bărbatul a fost audiat „în ambele calități procesuale, de suspect și de inculpat”.

ADVERTISEMENT

”Prin raportare la circumstanțele reale și personale ale inculpatului, procurorul a apreciat că privarea de libertate a inculpatului nu este necesară, în această fază procesuală, pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică”, precizează Parchetul.

 

ADVERTISEMENT