News

Ai bani la BRD, Banca Transilvania sau ING? Vești proaste: cât au scăzut dobânzile oferite de bancă

Fenomen neașteptat pe piața financiară. Băncile au acumulat prea mulți bani încât nu mai au nevoie să atragă economii.
04.02.2024 | 15:32
Ai bani la BRD Banca Transilvania sau ING Vesti proaste cat au scazut dobanzile oferite de banca
ING Bank a ajustat dobânzile la depozite pe fondul scăderii creditării / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Fenomenul de supralichiditate se petrece atunci când stocul depozitelor îl depășește pe cel al creditelor. În aceste cazuri, sume mari de bani rămân blocate în bănci și devin nerentabile pentru acestea.

Dobânzile la depozite au scăzut abrupt

Pentru a nu pierde și mai mult, băncile scad dobânzile la depozite, astfel încât să limiteze plasarea economiilor sub formă de depozite.

ADVERTISEMENT

Acest lucru se întâmplă și în România, la începutul anului 2024. Potrivit Mediafax, dobânzile pentru depozitele la 12 luni au scăzut cu două procente, de la 8% la 6%. Anterior, principalele instituții bancare ofereau dobânzi care ajungeau chiar și la 9%, în contextul unei inflații mari.

De exemplu, BRD, Banca Transilvania, ING Bank sau BCR practică acum dobânzi sub 6%, în timp ce OTP Bank, CEC Banck sau Alpha Bank oferă cu puțin peste 6% la depozitele pe un an.

ADVERTISEMENT

Mai puține credite și mai multe depozite

Supralichitatea apare nu doar din cauza creditelor mai puține ci mai ales pentru că stocul depozitelor a crescut foarte mult.

În cazul firmelor, creditele au crescut cu doar 8,8 miliarde lei, în 2023 față de 2022, până la 112,3 miliarde lei, în timp ce soldul depozitelor corporate a înregistrat o creștere de 24 miliarde lei, ajungând la 183,5 miliarde lei.

ADVERTISEMENT

Și sumele păstrate de populație au crescut foarte mult în ultimul an, cu 40 de miliarde lei. În 2023, soldul depozitelor bancare în rândul persoanelor fizice a fost de 218 miliarde lei.

Acest lucru a dus la un dezechilibru în sistemul bancar, care poate fi corectat prin ajustarea dobânzilor, instrumentul de care instituțiile financiare se folosesc cel mai des în astfel de situații.

ADVERTISEMENT

Dobânzile la depozite ar putea fi și mai mici

În ultimul an, dobânda cheie anunțată de BNR a rămas la 7%. Aceeași valoare a fost păstrată și și în prima ședință pe probleme de politică monetară, în ianuarie 2024.

„În general, trendul, şi local în ultimul an şi internaţional, este că dobânzile au atins maximele şi acum sunt pe scădere. Cât de repede vor scădea? Depinde de cât de rapid va fi procesul dezinflaţionist. Piaţa monetară depinde de băncile centrale, acesta este canalul de transmisie”, a declarat Adrian Codîrlașu, vicepreședinte CFA România, potrivit sursei citate.

ADVERTISEMENT
Tags: