Mai exact, oamenii sunt avertizați că infractorii au ieșit din nou la vânătoare și se folosesc de metoda phishing pentru a fura datele și banii utilizatorilor. Așadar, oamenii trebuie să fie foarte atenți atunci când primesc un mesaj din partea CEC Bank, indiferent că vorbim despre un SMS, un mesaj pe WhatsApp sau email.
Hackerii vor trimite de obicei un mesaj prin care cer diverse informații suplimentare din partea clientului, cum ar fi actualizare de date, însă vor atașa un link care duce spre un site dubios. Din momentul în care cineva intră pe acest link există deja un risc real ca datele să fie compromise, așadar toată lumea trebuie să fie foarte atentă la astfel de situații.
”Determinarea accesării link-urilor ce duc către website-uri realizate de persoane rău intenționate este una dintre cele mai comune metode de phishing. Scopul acesteia este dezvăluirea de informații personale. Verifică mesajele primite prin SMS, mail sau WhatsApp, asigură-te că provin din surse sigure”, au scris cei de la CEC Bank pe Facebook.
Hackerii știu că băncile solicită periodic actualizarea datelor, astfel că deseori profită de naivitatea oamenilor și tocmai astfel de mesaje sunt transmise în mod fraudulos. De exemplu, reprezentanții ING România, alături de cei ai CEC Bank și Banca Transilvania, explicau acum o săptămână că actualizarea datelor este obligatorie pentru a putea folosi în continuare serviciile bancare.
”Aceste verificări periodice de date sunt obligatorii și sunt însoțite și de informații suplimentare de care avem nevoie pentru un parteneriat sigur. Informațiile ne permit să ne îndeplinim obligația legală de a avea date complete despre clienții noștri prin care putem detecta comportamente neobișnuite și raporta autorităților atunci când este nevoie.
E un proces riguros și continuu prin care ne dorim să-ți oferim încrederea că banca ta nu tolerează activități infracționale din sfera economico-financiară. Acesta este modul prin care putem să ne protejăm clienții de bună-credință și să menținem un mediu de afaceri sănătos. În egală măsură este important și pentru tine să avem datele actualizate, să ne pui la dispoziție informațiile și documentele de care avem nevoie fie atunci când primești o notificare de la noi, fie atunci când știi că s-au schimbat informațiile pe care le avem deja despre tine.
De exemplu, fie că ești persoană fizică sau juridică, când îți schimbi domiciliul sau adresa de email și nu ne comunici acest lucru, există riscul de a nu primi notificări sau informații importante legate de contul tău”, transmiteau reprezentanții ING Bank printr-un comunicat de presă. Așadar, oamenii sunt vulnerabili când vine vorba de mesaje trimise de hackeri, pentru că oricum se așteaptă ca banca să le solicite actualizarea de date.
Că nu e de glumă cu astfel de situații a aflat și o femeie din Alba, care a intrat pe un astfel de SMS și a pierdut toți banii de pe card, mai exact 16.000 de lei. Femeia primise un mesaj prin care i se cerea să-și actualizeze datele, folosind un link. Naivă, aceasta a urmat toate cerințele, de la datele personale la datele cardului bancar, după care s-a trezit fără bani în cont.
Din păcate pentru victimă, în astfel de situații șansele ca prejudiciul să fie recuperat sunt aproape zero, astfel că polițiștii sfătuiesc pe toată lumea să fie foarte atentă pentru a nu cădea pradă infractorilor virtuali care vor să le fure banii cu orice preț.