News

Țeapă uriașă pentru o femeie din Alba. A rămas fără 16.000 de lei după ce a primit un mesaj pe telefon

O femeie din Alba a luat o țeapă uriașă. Totul s-a întâmplat după ce a primit un mesaj pe telefon și a răspuns unor solicitări.
07.02.2024 | 19:35
Teapa uriasa pentru o femeie din Alba A ramas fara 16000 de lei dupa ce a primit un mesaj pe telefon
Țeapă uriașă, după ce a primit un mesaj pe telefon/ Foto Unsplash
ADVERTISEMENT

O femeie din Alba a luat o țeapă uriașă, după ce a primit un mesaj pe telefon. Victima a rămas fără 16.000 de lei. Când și-a dat seama, a fost mult prea târziu. Astfel, a apelat la ajutorul polițiștilor.

A rămas fără 16.000 de lei după ce a primit un mesaj pe telefon, țeapă uriașă

Hackerii fac din ce în ce mai multe victime printre români, folosind diverse metode pentru a păcăli oamenii, ca ulterior să le fure banii. Este și cazul unei femei de 61 de ani din Alba, care a căzut în plasa acestora.

ADVERTISEMENT

Totul s-a întâmplat, marți, 6 februarie. A primit un mesaj pe telefon în care i se spunea că trebuie să își actualizeze datele bancare. În caz contrar, contul i-ar fi fost blocat, așa cum se preciza în sms-ul respectiv.

Femeia nu și-a dat seama că, de fapt, în spatele mesajului se aflau escroci care au pus la cale un atac de tip phishing. Așa că a făcut ceea ce i se cerea în sms. A accesat link-ul trimis și a completat datele personale, precum și datele cardului bancar, pentru a se „autentifica” în „aplicație”.

ADVERTISEMENT

În acele momente, victima a fost convinsă că mesajul respectiv este trimis din partea băncii. Ulterior și-a dat seama că a picat în capcana hackerilor, după ce aceștia au lichidat un depozit de 10.000 de lei și au făcut tranzacții frauduloase de 5.964 de lei.

Femeia a făcut plângere la poliție

Când a constatat că a rămas fără bani, femeia s-a adresat polițiștilor și a făcut o plângere. În acest context, reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Alba atrag atenția oamenilor cu privire la acest tip de infracțiune.

ADVERTISEMENT

„Este crucial să verificați cu atenție adresa electronică (URL-ul). Și să nu răspundeți solicitărilor fără a verifica autenticitatea acestora la banca emitentă. Dacă aceasta nu corespunde cu adresa de email a bancii al cărui client sunteți, ați putea fi tința unui atac de tip phishing.

În cazul primirii unor mesaje prin email, trebuie verificată adresa de email a expeditorului, chiar dacă emailul pare transmis de bancă. Escrocii se folosesc de denumirea băncilor atunci când creează adresele de email pe care le folosesc în activitatea infracțională”, a transmis IPJ Alba.

ADVERTISEMENT

Totodată, oamenii legii spun că pentru actualizarea datelor de la bancă, clienții trebuie să se deplaseze personal la sediul instituției financiare. De altfel, băncile nu cer niciodată datele cardului, având în vedere că aceste informații sunt cunoscute de instituții.

 

ADVERTISEMENT