News

Ajutor de la stat pentru mamele din România: se acordă 2.000 de lei. Condițiile pentru a primi bani

Vești bune pentru mamele din România: guvernul a anunțat, joi, un important ajutor de stat în valoare de 2.000 de lei. Condițiile de acordare a banilor.
04.04.2024 | 16:35
Ajutor de la stat pentru mamele din Romania se acorda 2000 de lei Conditiile pentru a primi bani
Ajutor de stat de 2.000 de lei pentru mamele din România. Condițiile de acordare a banilor. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Guvernul României a anunțat, joi, 4 aprilie, acordarea unui ajutor de stat de 2.000 de lei pentru mamele din România. Care sunt condițiile pentru a primi acești bani.

Ajutor de stat de 2.000 de lei pentru mamele din România. Condițiile de acordare a banilor

Într-un briefing de presă organizat la finalul ședinței de guvern de joi, purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin, a anunțat adoptarea unei ordonanțe de urgență (OUG) referitoare la ajutorul dat pentru tinerele mamei aflate în situații defavorizate, respectiv cele cu venituri mici, cele aflate în situații critice de viață sau mame de vârstă minoră.

ADVERTISEMENT

Aceste persoane vor primi un ajutor financiar în valoare de 2.000 de lei, acordat o singură dată pentru fiecare nou-născut, se arată într-un comunicat emis de Palatul Victoria.

”Este o formă de sprijin de care au beneficiat mamele aflate în situații defavorizate în cursul anului trecut. Avem și un cuantum: 13.548 de trusouri au fost susținute de către stat prin acest mecanism.

ADVERTISEMENT

Acest program este extins prin ordonanța de urgență adoptată astăzi și pentru perioada 2024 – 2027. Bugetul total destinat acestui program este de 120 de milioane de euro, fonduri disponibilizate pentru România prin Programul Operațional de ajutorare a persoanelor dezavantajate”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

În ceea ce privește modul de acordare al banilor, trebuie spus că suma de 2.000 de lei merge spre mame într-o tranșă unică pentru fiecare nou-născut. ”Are în vedere sprijinirea cuplurilor mamă – nou-născut prin acordarea de tichete sociale pe suport electronic în vederea achiziționării de produse de îngrijire a nou-născutului”, se arată în OUG.

ADVERTISEMENT

Marcel Ciolacu: Prin acest proiect sprijinim tinerele mame defavorizate cu venituri mici sau aflate în situații critice de viață

La rândul său, premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, că Guvernul urmează să aloce un ajutor de 2.000 de lei, pentru fiecare nou-născut, în cazul mamelor defavorizate, cu venituri mici. Banii se acordă o singură dată până în anul 2027.

”Prin același proiect sprijinim tinerele mame defavorizate cu venituri mici sau aflate în situații critice de viață. România are cel mai mare număr de mame minore din Europa. Astfel că această intervenție este extrem de necesară.

ADVERTISEMENT

Propunem un ajutor de 2.000 de lei acordat o singură dată pentru fiecare nou-născut până în anul 2027, cu un buget de 120 de milioane de euro din fonduri europene”, a spus premierul Ciolacu, la începutul ședinței de Guvern.

Cine va beneficia de acest ajutor

  • a) mamele care nasc începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, dar nu mai târziu de trei luni de la naşterea copilului şi cărora le este stabilit, prin dispoziţie scrisă a primarului, dreptul la oricare din componentele venitului minim de incluziune, în baza Legii nr.196/2016 privind venitul minim de incluziune, cu modificările și completările ulterioare;
  • b) mamele cu dizabilităţi care nasc începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență , dar nu mai târziu de trei luni de la naşterea copilului;
  • c) mamele care nasc începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență , dar nu mai târziu de trei luni de la naşterea copilului, aflate temporar în situaţii critice de viaţă, respectiv victime ale calamităţilor, ale violenţei domestice, care se află în situaţii deosebite de vulnerabilitate sau aflate în alte situații de risc, stabilite prin ancheta socială întocmită de autorităţile publice cu atribuţii în domeniul asistenţei sociale la solicitarea persoanei sau sesizarea unui terţ;
  • d) mame care nasc începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, dar nu mai târziu de trei luni de la naşterea copilului şi care nu deţin acte de identitate;
    e) mamele minore care nasc începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, dar nu mai târziu de trei luni de la naşterea copilului;
  • f) mamele care nasc începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, dar nu mai târziu de trei luni de la naşterea copilului, cetăţeni străini sau apatrizi proveniţi din zone de conflict armat.”, se mai arată în OUG.
ADVERTISEMENT