News

Ajutor de stat pentru firmele românești din industria prelucrătoare. Granturi de 300 de milioane de euro. Anunțul Ministerului Economiei

Ministerul Economiei anunță lansarea, în septembrie, a unei scheme de ajutor de stat. Firmele românești din industria prelucrătoare pot accesa granturi de 300 de milioane de euro.
12.08.2022 | 23:43
Ajutor de stat pentru firmele romanesti din industria prelucratoare Granturi de 300 de milioane de euro Anuntul Ministerului Economiei
Ministerul Economiei lansează o schemă de ajutor pentru firmele românești. Bugetul programului: 300 de milioane de euro. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Vineri, 12 august, Ministerul Economiei a lansat Ghidul Solicitantului pentru schema de ajutor de stat privind acordarea de granturi pentru investiţii destinate industriei prelucrătoare.

Ministerul Economiei lansează o schemă de ajutor pentru firmele românești. Bugetul programului: 300 de milioane de euro

Conform unui comunicat postat pe site-ul ministerului, schema de ajutor de stat vizează acordarea de granturi cu o valoare totală 300 de milioane de euro.

ADVERTISEMENT

Sumele de bani pot fi accesate de la 1 septembrie, pentru următorii doi ani, conform precizărilor ministrului Economiei. Oficialul Guvernului anunță că firmele care contribuie la reducerea dependenţei de import vor avea prioritate, conform grilei de punctaj.

Firmele autohtone care vor să acceseze fondurile puse la dispoziţie prin schema de ajutor de stat de către Ministerul Economiei trebuie să asigure un plan de investiţii de minimum 3 milioane euro şi o contribuţie financiară de cel puţin 25% din costurile eligibile.

ADVERTISEMENT

Totodată, firmele candidate trebuie să declare un capital social subscris vărsat în valoare de minimum 100.000 lei şi capitalurile proprii pozitive în ultimul exerciţiu financiar încheiat.

Un alt aspect fundamental: printre condiţiile de eligibilitate se mai află şi investiţii verzi de cel puţin 10% din valoarea proiectului.

ADVERTISEMENT

”Firmele românești beneficiază de punctaj suplimentar la accesarea fondurilor puse la dispoziție prin schema de ajutor de stat de la Ministerul Economiei. În plus, firmele care contribuie la reducerea dependenței de import vor avea prioritate conform grilei de punctaj.

Acest demers încurajează realizarea unui lanț valoric esențial în dezvoltarea economiei naționale. Cele 300 de milioane de euro pe care le-am prevăzut sunt un sprijin de la bugetul de stat, de aceea consider că este important să creăm oportunitatea accesării acestor fonduri îndeosebi de către beneficiari români.

ADVERTISEMENT

De asemenea, companiile care vor realiza investiții în zonele defavorizate sau depopulate de pe teritoriul țării noastre obțin punctaj mai mare, la fel și cele care angajează peste 100 de persoane”, a declarat ministrul Spătaru.

Condiții care trebuie îndeplinite de firmele care aplică pentru aceste granturi

În informarea de pe site-ul Ministerului Economiei sunt prezentate și condițiile pe care companiile care aplică pentru granturile programului trebuie să le îndeplinească. Astfel, firmele care pot depune proiecte pentru obținerea de fonduri trebuie:

  • să nu înregistreze restanțe la bugetul general consolidat
  • să nu se afle în procedură de executare silită, insolvență, faliment sau alte proceduri de reorganizare judiciară
  • să nu facă obiectul unor decizii de recuperare a unui ajutor de stat etc.
ADVERTISEMENT
Val de reacții după declarația Emmei Răducanu despre părinții ei: „Sună ca naiba!”
Val de reacții după declarația Emmei Răducanu despre părinții ei: „Sună ca naiba!”
Uimirea unui german care a vizitat Bucureștiul: „Nu-mi vine să cred cât e...
Uimirea unui german care a vizitat Bucureștiul: „Nu-mi vine să cred cât e de subestimat!”. Ce spune despre micii din Obor VIDEO
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar...
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar banii!”. Atac devastator la adresa ”Baciului” înainte de meciul Generației de Aur
Cod galben de ploi, vijelii și grindină în mai multe zone din țară,...
Cod galben de ploi, vijelii și grindină în mai multe zone din țară, începând cu ora 12.00. Avertizarea emisă de ANM
Mihaela Borcea ajunge din nou în faţa altarului, la 12 ani de divorţul...
Mihaela Borcea ajunge din nou în faţa altarului, la 12 ani de divorţul dureros de Cristi Borcea: Nu poţi trăi în păcat!
Brazilianca Izabel Goulart și-a expus posteriorul pe covorul roșu de la Cannes! Imaginile...
Brazilianca Izabel Goulart și-a expus posteriorul pe covorul roșu de la Cannes! Imaginile cu ținuta ei fac acum înconjurul internetului / Foto
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul...
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul voia sa candideze pentru funcția de primar
Adevărata pizza. De unde vine savoarea preparatului
Adevărata pizza. De unde vine savoarea preparatului
Lovitură devastatoare pentru Halep. Anuntul care-i demolează definitiv cariera
Lovitură devastatoare pentru Halep. Anuntul care-i demolează definitiv cariera
INTERVIU | Războiul pentru controlul minților dintre Moscova și Kiev. Expertă în dezinformare...
INTERVIU | Războiul pentru controlul minților dintre Moscova și Kiev. Expertă în dezinformare din Ucraina: „Am auzit în mai multe rânduri în România narațiuni tipic rusești”
Anul în care 3 imperii au vrut să dezmembreze națiunea română. Momentul care...
Anul în care 3 imperii au vrut să dezmembreze națiunea română. Momentul care putea schimba istoria țării