News

Bani pentru românii din diasporă. Ce sumă primesc dacă se întorc în țară să-și deschidă o afacere

Guvernul României pune la dispoziție o sumă importantă de bani pentru românii din diasporă. Suma alocată pentru cei care se întorc în țară să-și deschidă o afacere. Ce condiții trebuie să îndeplinească.
05.08.2022 | 13:04
Bani pentru romanii din diaspora Ce suma primesc daca se intorc in tara sasi deschida o afacere
Bani pentru românii din diasporă. Sursa foto: Inquam Photos / Alberto Grosescu
ADVERTISEMENT

Într-un comunicat emis vineri, 5 august, Ministerul Antreprenoriatului și Turismului anunță lansarea ediției a III-a a programului Start-Up Nation.

Guvernul pune la dispoziție o sumă importantă de bani pentru români din diasporă care se întorc din străinătate pentru a-și deschide o afacere

Potrivit acestui nou program, bugetul total alocat de statul român este de 200 de milioane de lei, iar beneficiarii primesc 200.000 de lei, circa 50.000 de euro.

ADVERTISEMENT

”România este acasă! Aici putem clădi împreună un prezent și un viitor tot mai prosper, atât pentru noi, cât și pentru copiii noștri. Sunt multe oportunități de care puteți profita! Una dintre ele este programul Start-Up Nation, care are în premieră un pilon dedicat diasporei.

Concret, veți putea accesa o finanțare nerambursabilă de până la 200.000 lei pentru a vă deschide propria afacere în țară! România vă așteaptă!”, a declarat ministrul antreprenoriatului și turismului, Constantin-Daniel Cadariu, conform informării.

ADVERTISEMENT

Pe site-ul Ministerului Antreprenoriatului și Turismului sunt prezentate și condițiile pe care cei care aplică pentru fonduri trebuie să le îndeplinească.

Astfel, pentru a accesa programul, românii din diaspora trebuie să facă dovada domiciliului sau rezidenţei în străinătate în ultimele 12 luni până la momentul înscrierii, printr-un permis de şedere/dovadă de stabilire, viză de rezidenţă/de lungă şedere sau certificate de rezidenţă.

ADVERTISEMENT

E important de precizat că înscrierile în program se fac exclusiv online, pe platforma granturi.imm.gov.ro, până la 01 septembrie 2022. De asemenea, persoanele interesate pot consulta și un manual care cuprinde pașii necesari pentru aplicarea în cadrul programului.

Criteriile pentru a accesa suma de 200.000 de lei

Cetățenii care aplică la program pot obține suma maximă, în valoare de 200.000 lei, dacă se vor crea prin proiect cel puţin două locuri de muncă full time.

ADVERTISEMENT

Cei care îşi asumă crearea unui singur loc de muncă, vor putea primi maximum 100.000 lei. În plus, firma beneficiară trebuie să vină cu o cofinanţare în procent de cel puţin 5% din valoarea eligibilă a proiectului.

Bugetul total pentru Pilonul II Start-up Nation Diaspora este de 20.031.000 lei. Obiectivul Ministerului Antreprenoriatului şi Turismului (MAT), instituţie care gestionează şi implementează programul, este de a finanţa 1.000 de beneficiari”, se mai arată în comunicat.

ADVERTISEMENT