News

Al patrulea deces din cauza tulpinii Delta în România. Câte infectări s-au înregistrat până acum 

Al patrulea deces din cauza tulpinii Delta a fost înregistrat în România. Câte infectări cu tulpina indiană s-au înregistrat până în prezent?
20.07.2021 | 19:20
Al patrulea deces din cauza tulpinii Delta in Romania Cate infectari sau inregistrat pana acum
ADVERTISEMENT

Tulpina Delta a coronavirusului a provocat și al patrulea deces în România. Numărul cazurilor de infectare cu tulpina indiană a ajuns la 101.

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare în România, a precizat că doar opt dintre cei 101 pacienți erau vaccinați anti-Covid. Dintre aceștia, șase au primit și a doua doză, scrie hotnews.ro. 

ADVERTISEMENT

Al patrulea deces din cauza tulpinii Delta în România. Câte infectări s-au înregistrat până acum

Potrivit informațiilor publicate de Institutul Național de Sănătate Publică, numărul persoanelor infectate cu varianta Delta a ajuns la 101.

Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile al INSP a anunţat, marți, că până în 18 iulie au fost raportate 2.415 de secvențieri făcute în 7 laboratoare.

ADVERTISEMENT

Rata de confirmare cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare (VOC) a reprezentat 75%, potrivit sursei citate anterior.

Au fost confirmate 1.817 de cazuri cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare. Dintre acestea, sunt 1.682 cu varianta Alpha, 11 cu varianta Beta, 23 cu Gamma și 101 cu varianta Delta.

ADVERTISEMENT

Până acum au fost înregistrate 34 de decese confirmate cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare (VOC). 27 au fost provocate din cauza variantei Alpha, 3 de varianta Gamma, în timp ce varianta Delta a cauzat 4 decese.

Din cele 101 cazuri cu varianta Delta, 54% (55 cazuri) se află în 23 focare, 17 dintre acestea fiind familiale (27 cazuri) și 6 de colectivitate (28 cazuri), din 7 județe: Argeș (4), Bacău (1), Brașov (1), Dolj (4), Ilfov (4), Iași (3), Teleorman (1) și municipiul București (5).

ADVERTISEMENT

Pentru cinci dintre cazurile de focare a fost menționat un istoric de călătorie:  India (3), Finlanda (1), Turcia (1). 34 (34%) de cazuri nu au nicio legătură epidemiologică menționată.

De asemenea, 10% (10 cazuri sporadice) au un istoric de călătorie: 7 în Regatul Unit, 1 în Irlanda. Unul dintr cazuri a călătorit în Turcia, iar unul este angajat al unei firme de transport internațional. 2% (2) dintre cazuri au refuzat colaborarea cu DSP.

Potrivit specialiștilor INSP, la momentul actual nu există evidențe de transmitere comunitară susținută, la nivel național, a variantei Delta a coronavirusului.

Informații despre cele patru decese cauzate de tulpina Delta

Două femei și doi bărbați au decedat în urma infectării cu tulpina Delta. Niciunul dintre ei nu era vaccinat anti-Covid.

  • Femeie (72 de ani) din județul Argeș, având condiții medicale pre-existente și nevaccinată anti-Covid;
  • Bărbat (62 de ani) din județul Bacău, cu istoric de călătorie în Irlanda, având condiții medicale pre-existente și nevaccinat anti-Covid;
  • Bărbat (35 de ani) din județul Bacău, cu istoric de călătorie în Finlanda, având condiții medicale pre-existente și nevaccinat anti-Covid. A fost sursa unui focar familial cu 5 cazuri de COVID-19, 4 dintre acestea fiind confirmate cu tulpina Delta;
  • Femeie (90 de ani) din județul Iași, având condiții medicale pre-existente și nevaccinată anti-Covid. Aceasta provine dintr-un focar familial cu 2 cazuri, unul fiind confirmat cu varianta Delta (caz secundar).

Cum a evoluat situația infectărilor în România și în Europa

La nivel european se constată, în ultima săptămână, o creștere de multiplicare a cazurilor cu 64,3%, potrivit medicului Valeriu Gheorghiță.

Tendința de creștere a fost observată în 20 de țări europene. Multe dintre cazurile raportate în Europa sunt la persoanele tinere, cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani.

În România se înregistrează o creștere a numărului de cazuri, în comparație cu săptămâna trecută.

„Datele din România ne arată că în săptămâna 28 avem o creştere a numărului de cazuri pe săptămână, media cazurilor săptămânale, cu 38,9 la sută faţă de săptămâna 27, faţă de săptămâna precedentă.

Practic, estimările pentru rata bazală de reproducere a cazului ne arată că în momentul de faţă acest coeficient T0 este în jurul valorii de 1, chiar 1,1, însă există o uşoară tendinţă de a înregistra în perioada următoare o creştere a numărului de cazuri, ceea ce desigur este un lucru care este foarte important şi supravegherea epidemiologică rămâne determinantă pentru perioada următoare.

Media cazurilor săptămânale din săptămâna 28 în ţara noastră a fost de 56,6 cazuri, spre deosebire de săptămâna 27, în care a fost de 47 cazuri”, a transmis Valeriu Gheorghiță.

ADVERTISEMENT