News

Alarmant. Țările UE, ținte ale traficanților de droguri. Statul de drept, în pericol

Explozia infracțiunilor legate de droguri amenință democrațiile din țările UE. Europol: „Ei se infiltrează în societățile noastre”
03.07.2023 | 14:04
Alarmant Tarile UE tinte ale traficantilor de droguri Statul de drept in pericol
Continentul european a devenit țintă predilectă a narcotraficanților, în fața SUA / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Autoritățile de aplicare a legii se află pe picior greșit. „Baronii drogurilor vor să decidă asupra unor probleme importante din societatea noastră”, afirmă Catherine De Bolle, șefa Europol, organizația de luptă împtriva criminalității europene, cu sediul la Haga. Narcotraficanții „se infiltrează în societățile noastre”, iar explozia infracțiunilor legate de droguri amenință democrațiile din Uniunea Europeană.

Droguri: Europa, țintă predilectă înaintea SUA

Statul de drept în democrațiile europene riscă să fie subminat dacă liderii UE nu-și intensifică în mod semnificativ răspunsul la o explozie a infracțiunilor legate de droguri, a declarat șefa agenției de aplicare a legii din cadrul blocului comunitar, Catherine De Bolle. Șefa Europol, Catherine De Bolle, a declarat că Europa a înlocuit Statele Unite ca principală piață-țintă pentru traficanții internaționali de droguri. Și că se așteaptă ca sosirile de droguri să crească vertiginos în următorii doi ani, pe fondul unei supraproducții.

ADVERTISEMENT

Rezultatul este o creștere a violenței și o corupție tot mai accentuată în mai multe puncte fierbinți ale traficului de droguri, inclusiv în portul Anvers din Belgia, în timp ce bandele criminale încearcă din ce în ce mai mult să se infiltreze în companiile de logistică, în administrația locală și chiar în sistemul judiciar, a avertizat De Bolle.

„Vedem că Uniunea Europeană a devenit mai importantă pentru infractori în comparație cu Statele Unite. Țările europene sunt predominante pentru moment pentru narcotraficanți”, a spus ea. „Vedem că pentru următorii doi ani vom avea o creștere a drogurilor către Uniunea Europeană, deoarece există o producție mai mare”, a spus ea, notează Politico.

ADVERTISEMENT

Rotterdam și Anvers, plăci turnante pentru traficul de droguri

Avertismentul lui De Bolle, fost șef al poliției federale belgiene, vine în contextul în care UE se confruntă cu multiple provocări la adresa statului de drept în cadrul blocului comunitar, inclusiv în țări precum Bulgaria, care se află de-a lungul unei rute cheie de import de droguri din Orientul Mijlociu și unde crima organizată este considerată în general ca fiind interconectată cu guvernul.

Cu toate acestea, De Bolle a declarat că problema tot mai gravă a Europei în ceea ce privește crima organizată legată de droguri nu este doar în Europa Centrală și de Est. Aceasta afectează și centrele bogate din vestul și nordul Europei, de la Anvers, în Belgia, la Rotterdam și Amsterdam, în Olanda, la Hamburg, în Germania, la porturile mici din Spania și orașele de coastă din Suedia.

ADVERTISEMENT

„Rotterdam și Anvers sunt foarte importante pentru grupurile infracționale. Dar vedem că, cu cât lucrăm mai mult în porturile mari, există și aceste porturi, precum Hamburg sau porturi din Spania, care sunt foarte profitabile și interesante pentru traficanții de droguri”, a spus șefa Europol.

Omoruri, torturi, explozii

Un efect secundar imediat al cartelurilor exportatoare de droguri din America de Sud, care se leagă de grupările mafiote din Europa, este o creștere a infracțiunilor cu violență. „Ceea ce este cu adevărat îngrijorător pentru noi este creșterea violenței. Nu doar violența obișnuită, ci omoruri la comandă, tortură, explozii, o violență cu adevărat foarte dură, cu o mulțime de morți”, a spus ea.

ADVERTISEMENT

Mai multe țări europene au fost șocate în ultimii ani de crimele de profil înalt legate de droguri. În Olanda, al cărei port Rotterdam este o cale de intrare cheie pentru drogurile din Europa, uciderea scandaloasă, în 2021, a unui jurnalist important din domeniul criminalității, Peter R. de Vries, și a avocatului Derk Wiersum, în 2019, a determinat o analiză națională și o promisiune de măsuri drastice împotriva bandelor de droguri.

În Belgia, sediul instituțiilor UE, uciderea unei fetițe de 11 ani în urma unor violențe legate de droguri la începutul acestui an, în Anvers, a stârnit proteste, în timp ce poliția a descoperit anul trecut un complot de răpire a ministrului Justiției din această țară, Vincent Van Quickenborne, ceea ce a dus la consolidarea măsurilor de securitate pentru acesta. „Foarte îngrijorător, dar previzibil”, a reacționat la vremea respectivă Bart De Wever, primarul de dreapta al orașului Anvers.

Traficanții distrug treptat statul de drept

Semnale de alarmă au fost trase, de asemenea, în Suedia, Spania și Germania, unde Catherine De Bolle a declarat că portul Hamburg a devenit o destinație cheie pentru traficanți. Problema pentru liderii UE este că, în fiecare dintre aceste puncte fierbinți, traficanții distrug treptat statul de drept prin coruperea lucrătorilor din domeniul logisticii, preluarea sistemelor informatice, infiltrarea în administrația locală și chiar în tribunale și în poliție, a spus ea.

„Am descoperit un port în care toată lumea era coruptă. Dacă abandonăm anumite zone, se pot crea situații cu adevărat dificile în care infractorii preiau controlul”, a declarat De Bolle, refuzând să numească portul. Ea a adăugat: „Ei (bandele de traficanți de droguri) se infiltrează în societățile noastre. Ei vor să decidă asupra unor probleme importante din societatea noastră. Trebuie ca acest lucru să fie o prioritate în anii următori, dacă vrem să salvăm și să protejăm grupurile vulnerabile”.

Consum crescut de fentanil

Deși Europa nu este la fel de afectată de consumul de fentanil, un opioid sintetic ultraputernic aflat la originea unui număr mare de decese prin supradoză, ca Statele Unite, utilizarea acestuia este în creștere în Estonia, Suedia, Finlanda și Germania, potrivit Observatorului European pentru Droguri și Toxicomanie (OEDT).

Confruntați cu o situație din ce în ce mai gravă, liderii UE și șefii forțelor de ordine își intensifică eforturile pentru a combate asaltul bandelor de narcotraficanți. În 2021, o operațiune de amploare coordonată în mai multe țări și axată pe telefoane criptate a dus la aproximativ 800 de arestări, multe dintre ele în Europa.

Iar liderii a șase guverne europene – Belgia, Germania, Franța, Italia, Spania, Franța, Italia și Olanda – au format o coaliție împotriva criminalității pentru a face schimb de informații și a lucra împreună împotriva crimei organizate.  Dar liderii trebuie să facă din lupta împotriva crimei organizate o prioritate și mai mare dacă vor să evite ca cetățenii să își piardă încrederea în sistem, a avertizat De Bolle. „Ne aflăm într-o situație foarte dificilă”, a spus ea. „Suntem în urmă”.

ADVERTISEMENT
Tags: