News

Fentanil, drogul care sfâșie SUA. De ce Washingtonul arată cu degetul spre China

Traficul cu fentanil, drogul groazei în SUA. Washington acuză China că alimentează cartelurile mexicane Sinaloa și Jalisco.
26.06.2023 | 16:27
Fentanil drogul care sfasie SUA De ce Washingtonul arata cu degetul spre China
Anul trecut, supradozele de fentanil au ucis 110.000 de americani / Foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Săptămâna trecută, Statele Unite au anunțat că au pus sub acuzare opt companii chineze. Aceste companii sunt acuzate că au importat produse utilizate pentru fabricarea de fentanil – drogul ce face ravagii peste ocean –  în colaborare cu cartelurile mexicane. Relațiile dintre Beijing și Washington nu sunt la cel mai bun nivel, iar recenta punere sub acuzare de către Departamentul de Justiție al SUA a patru companii chimice cu sediul în China este puțin probabil să le încălzească.

Fentanil suficient pentru moartea a 25 de milioane de americani

Aceste laboratoare sunt acuzate că au adus în Statele Unite componentele necesare pentru fabricarea fentanilului, un opiaceu sintetic care face ravagii pe teritoriul american. Pe lângă aceste companii, opt dintre angajații lor sunt vizați de aceste proceduri în justiție, potrivit procurorului general al SUA, Merrick Garland.

ADVERTISEMENT

Una dintre aceste firme, Amarvel Biotech, cu sediul în Wuhan (capitala provinciei Hubei), este acuzată că „a adus în Statele Unite peste 200 de kilograme de precursori chimici în scopul fabricării a peste 50 de kilograme de fentanil, suficient pentru a ucide 25 de milioane de americani”, a precizat aceeași sursă. Aceste laboratoare ar fi oferit, de asemenea, „clienților lor materiile prime și know-how-ul științific pentru fabricarea drogului”, potrivit L’Express.

Ingrediente de fentanil din China

Amarvel Biotech s-a lăudat în mod deschis pe site-ul său de internet cu capacitatea sa de a transporta ingrediente de fentanil în Mexic sau în Statele Unite, potrivit unui comunicat al ministerului. Unul dintre directorii săi, Qingzhou Wang, în vârstă de 35 de ani, și șeful său de marketing, Yiyi Chen, în vârstă de 31 de ani, au fost expulzați din Fiji la 8 iunie, arestați de Agenția americană de combatere a drogurilor (DEA) și reținuți în Honolulu în așteptarea transferului lor la New York, scrie Le Journal de Montreal.

ADVERTISEMENT

Potrivit autorităților americane, aceștia erau pe deplin conștienți de natura periculoasă a afacerii lor. Potrivit documentelor judiciare, de exemplu, un informator al DEA îi scrisese lui Qingzhou Wang în noiembrie 2017 pe un mesaj criptat: „Știi că fac fentanil” și „Nu este inofensiv”, iar executivul chinez i-a răspuns: „Da, știu”. Celelalte trei companii acuzate sunt Anhui Rencheng Technology, Anhui Moker New Material Technology și Hefei GSK Trade.

Beijingul nu recunoaște nimic

Fentanilul, un opioid sintetic de 50 de ori mai puternic decât heroina, este în prezent principala cauză de deces în rândul americanilor cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani. De partea sa, Beijingul neagă orice responsabilitate pentru criza opioidelor de pe teritoriul SUA. „Acesta este un exemplu tipic de detenție arbitrară și sancțiuni unilaterale. Aceste inculpări subminează profund stabilirea unei cooperări antidrog între China și Statele Unite”, a reacționat sâmbătă Ministerul chinez al Afacerilor Externe într-un comunicat.

ADVERTISEMENT

Beijingul a anunțat, de asemenea, că exporturile de fentanil către Statele Unite au fost interzise începând din 2019. Aceste acțiuni fac parte dintr-un plan de combatere a fentanilului, care face ravagii în Statele Unite. Acest drog de sinteză, utilizat ca medicament, a fost inițial un analgezic puternic disponibil pe bază de rețetă, administrat adesea persoanelor care suferă de cancer.

110.000 de persoane, ucise de fentanil în SUA, anul trecut

Dar, de aproximativ 20 de ani, piața neagră de fentanil s-a extins, în special pe continentul american. În Statele Unite, se estimează că drogul a provocat 110.000 de decese în 2022. Celebrități precum cântărețul Prince și rapperul Coolio au murit din cauza supradozelor de fentanil. Potrivit New York Times: „În New York, supradozele au crescut vertiginos datorită fentanilului, cu 2.668 de decese în 2021, un salt de 78% față de 2019, potrivit datelor municipalității”.

ADVERTISEMENT

Cotidianul american o citează, de asemenea, pe Anne Milgram, administratorul DEA, care a declarat că fentanilul este „cea mai mare amenințare pentru americani în prezent. Supradozele de fentanil sunt principala cauză de deces pentru persoanele cu vârste cuprinse între 18 și 45 de ani. Drogul poate fi de 50 de ori mai puternic decât heroina și de 100 de ori mai puternic decât morfina, iar uneori este adăugat la cocaină sau heroină fără ca cumpărătorul să știe”.  Fentanilul este creat în laboratoare clandestine sau recuperat cu ajutorul unui sistem de rețete false.

Mână în mână cu cartelurile Sinaloa și Jalisco

Investigațiile DEA se concentrează în special asupra aprovizionării acestor laboratoare clandestine de fentanil. Potrivit Washingtonului, companiile chineze sunt suspectate că trimit în Mexic componente folosite la fabricarea drogului. Mexicul este principala sursă de droguri sintetice vândute în Statele Unite. Potrivit rechizitoriului Departamentului de Justiție al SUA, consultat de Washington Post, companiile furnizau aceste produse cartelurilor mexicane Sinaloa și Jalisco. „Cartelurile Sinaloa și Jalisco colaborează cu companii chimice cu sediul în Republica Populară Chineză pentru a-și procura materiile prime și apoi inundă Statele Unite cu fentanil”, a comentat Anne Milgram.

ONU, sennal de alarmă pentru răspândirea drogurilor

Organizația internațională este îngrijorată de dezastrele create de acest tip de droguri în întreaga lume, nu numai pentru consumatori, ci și pentru mediu, în special defrișările din Amazon.„Producția ieftină, rapidă și ușoară” a drogurilor sintetice a transformat profund multe piețe din întreaga lume, avertizează Biroul Națiunilor Unite pentru Droguri și Criminalitate (UNODC) în raportul său anual.

Agenția ONU indică „consecințe dezastruoase” și se teme că producția de astfel de substanțe va crește și mai mult în viitor. Fentanilul a „schimbat radical consumul de opiacee în America de Nord”, potrivit raportului. Până în 2021, majoritatea deceselor cauzate de supradoze în regiune au fost atribuite fentanilului.

Producția, stimulată de războiul din Ucraina

Producția de astfel de substanțe ar putea fi încurajată și de situația haotică care domnește în multe părți ale lumii. UNODC avertizează cu privire la impactul războiului din Ucraina, „anumite semne indicând că acesta ar putea declanșa o expansiune a traficului de droguri sintetice, având în vedere know-how-ul existent și piețele mari care se dezvoltă în zonă”, scrie Les Echos.

De asemenea, UNODC face referire la situația din Afganistan, unde declinul preconizat al cultivării macului pentru opiu, ca urmare a interzicerii acestuia de către guvernul taliban, ar putea duce la o reorientare către fabricarea de metamfetamină. Și asta în ciuda faptului că țara este deja unul dintre principalii producători a ceea ce rămâne „principalul drog sintetic fabricat ilegal în lume”.

„Trebuie să intensificăm lupta împotriva traficanților care exploatează conflictele și crizele mondiale pentru a extinde producția de droguri, în special de substanțe sintetice”, a reacționat Ghada Waly, directorul executiv al UNODC, citată în comunicatul de presă care însoțește acest raport anual.

O legătură cu defrișările din Amazon

Raportul avertizează, de asemenea, asupra consecințelor economiei drogurilor asupra mediului. În bazinul amazonian, cultivarea de coca, cu „aprovizionare record” și „rețele din ce în ce mai agile”, „exacerbează activitățile criminale”, cum ar fi defrișările ilegale și traficul de animale sălbatice. La nivel mondial, „peste 296 de milioane de persoane au consumat droguri în 2021.

Ceea ce reprezintă o creștere de 23% în zece ani”, canabisul rămânând de departe cel mai utilizat drog, potrivit ONU. Și mai îngrijorător, numărul persoanelor care suferă de tulburări legate de consumul de droguri a crescut cu 45% în aceeași perioadă. Cu toate acestea, doar o persoană din cinci primește tratament.

ADVERTISEMENT
Tags: