Sport

Albaneza Emanuela Rusta a făcut senzație la FCSB- CSKA 1948 Sofia. Foto

Emanuela Rusta a întors toate privirile la meciul dintre FCSB și CSKA 1948 Sofia, din turul doi preliminar al UEFA Europa Conference League.
03.08.2023 | 23:20
29 de ani are arbitra FIFA Emanuela Rusta. Sursă foto: sportpictures.eu
ADVERTISEMENT

Emanuela Rusta a fost arbitru de rezervă la FCSB – CSKA 1948 Sofia. Focoasa blondă deține ecusonul FIFA din 2019 și e prima  arbitră din Albania care este delegată la partide în cupele europene.

Emanuela Rusta, „minunea blondă” de pe Arcul de Triumf la FCSB – CSKA 1948 Sofia

Emanuela Rusta, „cavalera fluierului” în vârstă de 29 de ani, a fost în prim plan la FCSB – CSKA 1948 Sofia, în lipsa suporterilor de pe stadionul „Arcul de Triumf”.

ADVERTISEMENT

Partida din turul doi preliminar al UEFA Europa Conference League a fost condusă de la centru de albaneza Xhaja Juxhin. Emanuela Rusta a fost surprinsă în câteva rânduri de camerele TV care au transmis partida.

Deși s-a lovit de foarte multe comentarii sexiste, pasiunea pentru fotbal și pentru arbitraj a rezistat, așa cum explică într-un interviu pentru AFP: „Am avut parte de prejudecăți. Dar a contat mai mult sprijinul pe care l-am primit. Le invit pe fete să nu ezite. Să vadă reușita mea ca pe o oportunitate de a putea face ceva diferit.

ADVERTISEMENT

Trebuie să lupți din greu pentru a fi acceptată. Dar arbitrajul nu e o chestiune de gen, ci de competență. Trebuie să iei deciziile bune, să ai condiție fizică excelentă, capacitate de concentrare și să știi regulile. O femeie arbitru detensionează situațiile complicate”.

Emanuela Rusta a arbitrat și la un turneu final

Emanuela Rusta a condus de la centru două meciuri la Campionatul European de fotbal feminin Under-17 și a mai fost rezervă la alte trei partide.

ADVERTISEMENT

Arbitrul FIFA a rămas „rece” de fiecare dată când în presa locală albaneză apărea un articol despre „arbitra sexy care a încălzit atmosfera”. Rusta spune lucrurilor pe nume cu fiecare ocazie: „nu e o chestiune de gen, ci de competență”.

Visul ei să participe la Campionatul Mondial de fotbal masculin seniori și a arbitrat deja zeci de meciuri la nivel european: „Pentru a lua decizii bune, trebuie să cunoști perfect regulamentul, dar trebuie să fii de asemenea într-o formă fizică excelentă și să ai o capacitate mare de concentrare”, a mai spus ea.

ADVERTISEMENT

Pentru a-și suplimenta veniturile și ca să își poată continua cariera de arbitru, Emanuela Rusta activează ca profesoară de educație fizică la un liceu din orașul natal, Elbasan.


  • Cotă BETANO pentru FCSB: 3,30 este cota pentru „X” la meciul FCSB – CFR Cluj

ADVERTISEMENT