News

Alcoolul dăunează sănătății chiar mai mult decât ai crede. Riscurile uriașe la care te expui consumând prea multe pahare

Alcoolul este chiar mai dăunător sănătății decât se credea inițial, riscurile de cancer fiind crescute în cazul consumului.
07.08.2021 | 11:50
Alcoolul dauneaza sanatatii chiar mai mult decat ai crede Riscurile uriase la care te expui consumand prea multe pahare
ADVERTISEMENT

Consumul de alcool este asociat cu o mulțime de efecte negative asupra organismului uman.

Alcoolul crește riscul de apariție a cancerului mult mai mult decât se credea inițial. În paralel, același studiu arată că ne putem proteja de cancerul la ficat cu ajutorul cafelei.

Mai multe tipuri de cancer sunt asociate cu consumul de alcool, cel al gurii, al faringelui, al laringelui, al esofagului și al intestinelor. Și cancerul de sân sau cel la ficat pot avea drept cauze consumul de alcool.

ADVERTISEMENT

Studiul echipei conduse de Imperial College London arată că un consum moderat, chiar și de o ceașcă de cafea pe zi, este asociat cu o scădere a riscului de dezvoltare a cancerului la ficat sau a carcinoamelor bazocelulare la nivelul pielii. Efectele sunt vizibile atât în cazul cafelei clasice, cât și în cel al cafelei decafeinizate.

În plus, consumul de lactate și de cereale integrale reduce riscul de apariție a cancerului colorectal.

ADVERTISEMENT

Giota Mitrou, director de cercetare și inovare la World Cancer Research Fund, care a finanțat cercetarea, afirmă că ”acesta confirmă dovezile pe care le aveam deja cu privire la relația dintre cancer, alcool și cafea.”

Mitrou mai afirmă că ”este nevoie de cercetări suplimentare pentru a înțelege mecanismele implicate în legăturile dintre cafea și cancer, dar și în cele dintre alcool și anumite tipuri de cancer.”

ADVERTISEMENT

De ce crește alcoolul riscul de apariție a cancerului

Aceasta mai spune că oamenii îngrijorați de modul în care dietele le-ar putea influența riscul de cancer ar putea consulta recomandările WCRF, între care se regăsesc limitarea consumului de alcool, activitatea fizică și dietele bogate în cereale integrale, legume și fructe.

Alcoolul crește riscul de cancer deoarece atunci când este metabolizat, se dezintegrează în chimicale ce se pot ”lipi” de ADN, ducând la mutații care pot deveni canceroase.

ADVERTISEMENT

De asemenea, alcoolul poate crește nivelul de hormoni legați de dezvoltarea anumitor tipuri de cancer la sân. În principiu, cu cât o persoană consumă mai mult alcool, cu atât crește și riscul de dezvoltare a acestor cancere.

Autorii studiului afirmă că este nevoie de politici publice care să-i ajute pe oameni să înțeleagă legătura dintre consumul de alcool și cancer, pentru a-i încuraja astfel să-și limiteze consumul.

Cafeaua, pe de altă parte, are proprietăți antioxidante și antiinflamatorii, care ar putea proteja împotriva bolilor declanșate de inflamații, cum ar fi cancerul, notează theguardian.com.

Studiul celor de la Imperial a analizat date de la 860 de review-uri ale unor studii publicate anterior, care explorau asocierea dintre mâncare, consumul de nutrienți  și riscul de dezvoltare și de deces din cauza a 11 tipuri de cancere.

Cu toate că cercetătorii au găsit legături slabe între cancer și majoritatea mâncărurilor și băuturilor, există dovezi clare pentru riscurile crescute date de consumul de alcool și cele scăzute, apărute în urma consumului de cafea.

ADVERTISEMENT
Tags: