News

Alegeri în Rusia: Vladimir Putin câștigă cu un procent zdrobitor. Incidente în a treia zi de vot

Victorie cu final așteptat pentru Vladimir Putin, la alegerile prezidențiale din Rusia. Actualul președinte și-a asigurat un nou mandat de șase ani.
17.03.2024 | 20:40
Alegeri in Rusia Vladimir Putin castiga cu un procent zdrobitor Incidente in a treia zi de vot
Un grup de cetățeni ruși au mers la vot la consulatul din Cracovia / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Vladimir Putin a câștigat alegerile prezidențiale într-o manieră categorică, potrivit unui prim sondaj de opinie realizat la ieșirea de la urne.

Contracandidați de carton pentru Vladimir Putin

Potrivit primelor estimări, Vladimir Putin a obținut în jur de 87,8% din voturile rușilor prezenți la vot, cea mai mare cifră obținută de șeful statului în întreaga lui carieră.

ADVERTISEMENT

Vladimir Putin a avut trei contracandidați, însă aceștia au fost doar pe hârtie. În fapt, aceștia nu au criticat nici guvernarea și nici nu au abordat tema invaziei Rusiei în Ucraina.

Maniera în care Vladimir Putin a ales să-și îndepărteze adevărații adversari politici, care s-au trezit cu dosare penale și condamnări politice, au făcut ca Washingtonul să arate cu degetul încălcări ale procedurilor electorale democratice. Duminică, reprezentanții Casei Albe au transmis că alegerile din Rusia nu au fost ”în mod evident nici libere și nici corecte”, arată Mediafax.

ADVERTISEMENT

Incidente în a treia zi de alegeri în Rusia

A treia zi de vot nu a fost una lipsită de incidente. La secții au avut loc proteste împotriva liderului de la Kremlin, din seria ”Prânz împotriva lui Putin”. Aceasta a fost și ultima dorință a disidentului Alexei Navalnîi.

Protestul a avut loc la ora 12 fix, atunci când în fața unor secții de vot din Rusia și la ambasadele din întreaga lume s-au adunat mai mulți cetățeni care au demonstrat împotriva regimului Putin. Mișcarea s-a lăsat cu zeci de arestări pe teritoriul Rusiei.

ADVERTISEMENT

Interesant este că în țări considerate ”prietene” de Vladimir Putin s-au format cele mai mari cozi. Este vorba despre China și Turcia.

De altfel, estimările votului rușilor din afara granițelor reprezintă o adevărată palmă pe obrazul regimului de la Kremlin. Potrivit cotidianului Bild, în Cehia doar 4% dintre ruși l-ar fi votat pe Vladimir Putin pentru încă un mandat.

ADVERTISEMENT

Și la București au avut loc incidente. Sâmbătă seara, o geantă abandonată în fața Ambasadei Federației Ruse în România a provocat o alertă cu bomba. Rușii s-au plâns că a fost o înceracre a dușmanilor Rusiei de a-i împiedica pe cetățeni să-și exercite dreptul la vot.

ADVERTISEMENT