News

Peste o sută de arestări în timpul funeraliilor lui Aleksei Navalnîi. Cele mai multe au fost făcute în orașe din Siberia

Poliția rusă a reținut peste o sută de persoane în timpul înmormântării lui Aleksei Navalnîi, iar majoritatea arestărilor s-a făcut în afara Moscovei.
02.03.2024 | 15:29
Peste o suta de arestari in timpul funeraliilor lui Aleksei Navalnii Cele mai multe au fost facute in orase din Siberia
Înmormânarea lui Navalnîi a avut loc vineri/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Autoritățile rusești au luat măsuri stricte de securitate în timpul funeraliilor liderului opoziției ruse Aleksei Navalnîi, care au avut loc vineri, fiind reținute peste o sută de persoane, majoritatea în orașe îndepărtate de Moscova, scrie EFE, preluată de News.ro.

Organizația OVD-Info, care monitorizează drepturile deținuților, susține că cele mai multe arestări în timpul funeraliilor de la Moscova s-au făcut în orașele Novosibirsk și Omsk, unde până la 35 de persoane au fost duse la secțiile de poliție.

ADVERTISEMENT

Deși înmormântarea a avut loc în capitala Rusiei, la Moscova s-au făcut doar 14 arestări. Alte 10 persoane au fost reținute în orașul Ekaterinburg, din zona Uralilor, oraș considerat ca fiind cel mai liberal din întreaga Rusie.

Funeraliile de la Moscova au decurs fără indicente, atât la biserica Mariino, unde a fost depus trupul opozantului rus, cât și la cimitirul Borisovo, unde Aleksei Navalnîi a fost înhumat. Unii participanți au purtat pancarte împotriva războiului din Ucraina și Kremlinului, iar câțiva au strigat „Putin, criminal!”.

ADVERTISEMENT

Susținători ai lui Navalnîi au afirmat că printre participanți s-au infiltrat și provocatori care au strigat „Hai să mergem la Kremlin!”, însă aceștia au fost ignorați de restul participanților și astfel nu s-a ajuns la confruntări cu forțele de ordine.

Mii de oameni s-au adunat la cimitir să-i aducă omagiul lui Aleksei Navalnîi, în ciuda faptului că doar unui număr mic de persoane i s-a permis să participe la slujba de pomenire de către forțele de ordine masate în număr mare în zonă.

ADVERTISEMENT

Aleksei Navalnîi a murit în închisoare pe 16 februarie, însă trupul său neînsuflețit a fost predat mamei sale abia pe 24 februarie. Femeia acuzase autoritățile că încearcă să o forțeze să accepte ca înmormântarea să fie secretă și fără public.

După ce trupul a fost predat familie, avocatul lui Aleksei Navalnîi, Vasili Dubkov, cel care a însoțit-o pe mama lui Aleksei atunci când au recuperat trupul neînsuflețit al lui Navalnîi, a fost arestat la Moscova pentru tulburarea liniștii publice, dar a fost eliberat la scurtă vreme.

ADVERTISEMENT

Potrivit jurnalistei Maria Pevcih, o apropiată a disidentului rus, Aleksei Navalnîi ar fi fost ucis în contextul în care era negociată eliberarea sa, alături de doi cetățeni americani deținuți în Rusia, în schimbul lui Vadim Krasikov, care l-a ucis în Germania pe un alt disident Zelimhan Hangoșvili, faptă pentru care justiția germană l-a condamnat la închisoare pe viață.

ADVERTISEMENT