News

Alegeri parlamentare 2020. Ce reguli de siguranță sanitară trebuie respectate în ziua votului

05.12.2020 | 13:04
Alegeri parlamentare 2020 Ce reguli de siguranta sanitara trebuie respectate in ziua votului
ADVERTISEMENT

Alegerile parlamentare din acest an se desfășoară sub imperiul regulilor de siguranță sanitară impuse de situația pandemică în care ne aflăm.

Autoritățile responsabile de organizarea scrutinului și cele care răspund de sănătatea publică au emis un ordin comun care conține măsurile ce trebuie respectate pentru ca procesul electoral să nu devină un prilej de răspândire a infecției cu noul coronavirus.

ADVERTISEMENT

Ordinul conține reguli atât pentru alegători, cât și pentru membrii comisiilor electorale și secțiilor de votare.

Regulile de siguranță sanitară pentru ziua votului

Regulile de siguranță sanitară pentru ziua votului au fost stabilite prin Ordinul comun al MAI și MS nr. 2.009/166/2020 privind stabilirea unor măsuri și acțiuni de sănătate publică necesar a fi respectate pentru desfășurarea în siguranță a procesului electoral din țară la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2020.

ADVERTISEMENT

Astfel, absolut toți participanții la procesul electoral trebuie să poarte mască de protecție care să acopere gura și nasul. Distanța fizică impusă de normele amintite este de minimum 1 metru.

Secțiile de votare vor fi dotate cu dezinfectanți pe bază de alcool, iar la intrarea în secția de votare va fi măsurată temperatura fiecărui alegător. Va fi obligatorie dezinfectarea mâinilor atât la intrarea, cât și la părăsirea sediului secției de votare.

ADVERTISEMENT

Nu se vor putea afla în același timp într-o secție de votare mai mult de 15 persoane, în vreme ce în sala unde se votează vor avea acces maximum 5 alegători simultan.

Alegătorul va introduce personal actul de identitate în suportul tabletei care permite preluarea datelor personale de către sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal. În cazuri particulare, operatorul de calculator poate realiza procedura, după care va trebui să-și dezinfecteze mâinile sau să schimbe manușile.

ADVERTISEMENT

Alegătorul va trebui să-şi îndepărteze masca pentru scurt timp pentru identificare, apoi îşi va repoziţiona masca, acoperind nasul şi gura.

Este obligatorie evitarea contactului fizic cu membrii secţiei de votare, în timp ce alegătorul semnează în lista electorală, la preluarea buletinelor de vot şi a ştampilei cu menţiunea „VOTAT”.

Buletinele de vot, ştampila cu menţiunea „VOTAT” şi pixurile trebuie pecât posibil dispuse astfel încât alegătorul să le poată prelua singur, sub supravegherea şi la indicaţia membrilor secției de votare.

Echipele care transportă urnele speciale, vor merge mai întâi la adresele solicitanţilor din alte cauze decât COVID-19, la unităţile sanitare non-COVID, la unităţile medico-sociale, azile de bătrâni, penitenciare şi centre de reţinere şi arestare preventivă.

Cei care însoţesc urna specială nu vor intra în locuinţa în care se află alegătorul şi vor realiza toate formalităţile la intrare, asigurând o distanţă de minimum 1 metru faţă de alegător.

ADVERTISEMENT