News

Alegeri SUA 2020. Șansa lui Donald Trump? Procurorul general cere anchetarea fraudelor electorale

10.11.2020 | 08:01
Alegeri SUA 2020 Sansa lui Donald Trump Procurorul general cere anchetarea fraudelor electorale
ADVERTISEMENT

Alegeri SUA 2020. Șansa lui Donald Trump, un extrem de mică, de a mai rămâne la Casa Albă, există, după ce procurorul general a spus că va cere anchetarea fraudelor electorale.

În contextul în care Joe Biden a fost dat câștigător al scrutinului pentru Casa Albă, Procurorul general William Barr a autorizat procurorii federali din SUA să urmeze pistele unor ”acuzaţii substanţiale” privind neregulile în procesul de votare.

ADVERTISEMENT

Această mișcare în Justiție are loc înainte ca alegerile prezidențiale din 2020 să fie certificate și candidatul democraților să-și preia mandatul. Presa de peste ocean dă de înțeles că șansele ca situația să se schimbe sunt mici, întrucât există puține dovezi de fraudă.

Alegeri SUA 2020. Donald Trump încă mai speră la Casa Albă

Candidatul democrat Joe Biden a câștigat alegerile din Statele Unite și va deveni al 46-lea președinte al țării, conform predicțiilor majorității presei americane. Adversarul lui Donald Trump a ajuns la 273 de voturi electorele, după ce a obținut victoria în statul Pennsylvania, regiune care dă nu mai puțin de 20 de electori.

ADVERTISEMENT

În ciuda acestei realități, încă liderul de la Casă Albă, Trump, refuză să-și recunoască eșecul și acuză mari fraude electorale care l-au împiedicat să-și apere un nou mandat.

În tot acest scandal a intervenit William Barr, Procurorul general al SUA, cel care a autorizat procurorii federali să urmeze pista unor ”acuzaţii substanţiale” privind neregulile în procesul de votare și să vadă dacă acestea se confirmă și în realitate, scrie The Guardian.

ADVERTISEMENT

Luni, Barr a anunțat că procurorii din SUA au undă verde pentru a urmări ”acuzații substanțiale de vot și nereguli numărare a voturilor”, înainte ca rezultatele alegerilor prezidențiale din jurisdicțiile lor să fie certificate.

Acțiunea extrem de controversată a lui Barr, în opinia unei părți a presei, a fost întâmpinată cu încântare de susținătorii lui Trump, dar cu scepticism din partea avocaților și a experților electorali.

ADVERTISEMENT

Calendarul electoral american spune că fiecare stat are la dispoziţie timp până pe 8 decembrie, pentru a rezolva disputele electorale, inclusiv renumărările şi contestaţiile instanţelor judecătoreşti privind rezultatele. Membrii Colegiului Electoral se întâlnesc pe 14 decembrie pentru a finaliza rezultatul.

Cine este Williams Barr

Decizia lui Barr vine în contextul în care oficialii electorali din ambele partide politice au declarat public că alegerile s-au desfăşurat bine, deşi au existat probleme minore care sunt tipice în procesul electoral.

În 2019, Preşedintele Donald Trump l-a desemnat pe William Barr pentru postul de procuror general, funcţie pe care a mai deţinut-o în anii ’90. Cunoscut avocat conservator, el a îndeplinit funcţia de procuror general între 1991 şi 1993, în mandatul preşedintelui George H. W. Bush.

În urmă cu un an, Donald Trump l-a descris pe Barr drept ”un avocat profund respectat” atât de către republicani, cât şi de democraţi.

ADVERTISEMENT