Alegerile primare republicane abia au început și totuși, pentru Donald Trump, nominalizarea la alegerile prezidențiale din acest an din SUA pare a fi un lucru deja făcut. Presa americană este mai puțin preocupată de scorul obținut de acesta în Super Tuesday (ziua în care cele mai multe state organizează alegeri primare și reuniuni electorale) decât de alegerea potențialului vicepreședinte.
A face predicții în politica americană este întotdeauna un demers riscant. Totuși, una este evidentă: Mike Pence are șanse aproape nule de a se regăsi pe aceeași listă electorală cu Donald Trump, candidatul favorit la nominalizarea republicană pentru alegerile prezidențiale din noiembrie.
După patru ani de servicii loiale între 2016 și 2020, fostul vicepreședinte republican nu s-a opus certificării victoriei lui Joe Biden la 6 ianuarie 2021. Opunându-se frontal lui Trump, în acea zi marcată de asaltul violent asupra Capitoliului, el a permis instituțiilor democratice americane să supraviețuiască. Dar a comis și cea mai gravă greșeală în ochii șefului său: lipsa de loialitate.
Următorul colistier al lui Donald Trump va trebui să fie loial, la fel ca întregul său cabinet. Miliardarul, inculpat în mai multe dosare de justiția federală, va avea tot interesul să aleagă un vicepreședinte care, în caz de condamnare și de punere sub acuzare, să-i succeadă și să accepte să-l grațieze.
Întrebat recent la Fox News despre principala calitate căutată la un partener pe lista electorală, Donald Trump a dat un răspuns pe măsura profunzimii gândirii și mai corect din punct de vedere politic. „Trebuie să fie cineva capabil să fie un bun președinte. Adică, trebuie să te gândești mereu la asta pentru că, știi, o urgență… se poate întâmpla, nu? Nu contează cine ești, se poate întâmpla. Așa că acesta este principalul criteriu”.
La 21 ianuarie, tot la Fox News, el a dat asigurări că alegerea vicepreședintelui nu va avea în niciun caz vreo influență asupra rezultatului alegerilor prezidențiale. Și totuși, într-o cursă strânsă, fiecare vot contează. Un profil loial și competent nu este suficient. În mod ideal, acesta ar trebui să aducă complementaritate tichetului prezidențial.
Cu alte cuvinte, să atragă în tabăra republicană un număr suficient de moderați, femei, afro-americani și hispanici, pe scurt, cei pe care Donald Trump, de unul singur, îi convinge mai greu. Mai multe nume sunt în circulație. Este puțin probabil ca un anunț să fie făcut pe termen scurt – în general, candidații așteaptă până în vară și până la apropierea convenției naționale a partidului pentru a-și dezvălui alegerea.
Dar cum victoria lui Donald Trump în alegerile primare republicane nu mai este pusă la îndoială, în ciuda numărului de buletine de vot rămase, nu este exclus ca numele colistierului său să fie cunoscut mai devreme sau mai târziu. În ultimele săptămâni, urmărirea celor care au urcat pe scenă în sprijinul republicanului a fost suficientă pentru a se face o idee despre aspiranții la acest post.
Pentru mulți observatori, Tim Scott este candidatul ideal pentru a forma un bilet prezidențial cu Donald Trump. Senator de Carolina de Sud, acest afro-american cu un discurs atent și lucid a renunțat recent la cursa primară și i-a acordat o susținere remarcabilă lui (și apreciată de) Donald Trump.
În timpul campaniei sale, el a avut grijă să nu-l critice în mod deschis pe fostul președinte, amintind în schimb cum cei doi au lucrat împreună pentru a obține reduceri de taxe. Contactele și experiența sa în Congres ar fi atuuri pentru a convinge legislativul să pună în aplicare agenda „America First” a lui Donald Trump, scrie France 24.
În sfârșit, el ar putea atrage o parte a electoratului de culoare, precum și, în general, anumiți independenți și moderați care au fost iritați de ideea unei a doua președinții Trump.
Într-un articol de opinie publicat în New York Times, Kellyanne Conway, fosta consilieră a lui Donald Trump, consideră că Tim Scott ar oferi o perspectivă conservatoare mai nuanțată asupra problemei avortului. În opinia ei, republicanii trebuie să recâștige controlul asupra acestei dezbateri explozive la nivel național.
Ea i-a acuzat pe democrați că au obținut victorii electorale prin „exploatarea fricii și a minciunilor privind opoziția totală față de avort și o posibilă lege care să interzică avortul la nivel național”.
Potrivit lui Kellyanne Conway, Tim Scott se numără printre cei care „au arătat cum să se înțeleagă și să se explice această problemă, expunând extremismul avorturilor târzii care sunt dureroase pentru făt, vorbind în același timp cu compasiune și convingere în numele celor nenăscuți”.
Duminică, 4 februarie, la Fox News, Donald Trump a menționat numele lui Tim Scott ca potențial colistier. „L-am sunat săptămâna aceasta – pentru că mulți oameni îl apreciază pe Tim Scott – și i-am spus: Ești un candidat mult mai bun pentru mine decât ești pentru tine însuți”.
Celălalt nume menționat în aceeași zi de Trump la Fox News a fost cel al lui Kristi Noem, guvernatorul statului Dakota de Sud: „Ea luptă pentru mine într-un mod incredibil. Și a spus: Nu voi candida niciodată împotriva lui, pentru că nu-l pot învinge. E foarte drăguț că a spus asta”.
Kristi Noem, în vârstă de 52 de ani și fostă regină a frumuseții, este cu siguranță lipsită de experiență politică la nivel național. Dar această lipsă de experiență poate deveni o calitate în fața altor candidați. Mai presus de toate, ea este populară în Midwest, unde mai multe state-cheie sunt curtate atât de democrați, cât și de republicani.
Dar atenție: deși pe hârtie poate atrage electoratul feminin, Kristi Noem nu este o moderată. De fapt, ea a refuzat să închidă Dakota de Sud în timpul epidemiei Covid-19. Loialitatea ei față de Donald Trump este bine cunoscută. „Alegerea lui Noem ca colistieră ar semnala că Trump va fi și mai puțin înclinat, în cel de-al doilea mandat, să se plece în fața establishment-ului republican”, analizează revista The Atlantic.
O altă femeie extrem de dedicată este menționată în mod regulat ca fiind unul dintre candidații preferați ai lui Donald Trump. Elise Stefanik, o reprezentantă conservatoare în vârstă de 39 de ani din statul New York și fostă studentă la Harvard, tindea să reprezinte establishment-ul republican înainte de a face o întoarcere la 180 de grade, alăturându-se taberei MAGA (Make America Great Again, sloganul trumpist).
„Și-a abandonat propriile valori pentru un bărbat care nu avea niciuna”, a declarat unul dintre foștii ei prieteni pentru Time Magazine. Stefanik vine acum în mod regulat la mitingurile lui Donald Trump pentru a galvaniza publicul și nu ezită să se refere la inculpații acuzați de atacul Capitoliului la 6 ianuarie 2021 ca fiind „ostatici”.
Pe lângă loialitatea sa de neclintit, ea mai are un atu: competența. În calitate de vicepreședintă, ea ar putea folosi experiența sa în Congres – face parte din conducerea republicană – și la Casa Albă, unde a lucrat o vreme, în beneficiul executivului.
Și el a fost un critic al lui Donald Trump, înainte de a-i jura în cele din urmă credință. Autor al bestsellerului „Hillbilly Elegy”, memoriile sale despre clasele muncitoare albe din statele americane care au suferit de pe urma dezindustrializării, J.D. Vance a fost inițial anti-Trump notoriu, înainte de a căuta să beneficieze de influența acestuia atunci când a candidat pentru Senat în 2022.
„J.D. mă pupă atât de mult în fund încât vrea ca eu să-l susțin”, a declarat miliardarul la un miting în Ohio, unde tânărul de 30 de ani a fost în cele din urmă ales la limită.
J.D. Vance este acum un candidat loial, care poate înțelege electoratul MAGA mai bine decât oricine altcineva. Pentru fosta consilieră a lui Trump, Kellyanne Conway, poziția sa nuanțată privind avortul, ca și cea a lui Tim Scott, este, de asemenea, un atu-cheie. Dar victoria sa la limită în 2022 a arătat că nu a fost susținut în unanimitate, în timp ce abilitățile sale politice la nivel național rămân de demonstrat.
Pe hârtie, fostul guvernator al Carolinei de Sud are tot ce-i trebuie pentru a fi pe listă alături de Trump: o femeie de origine indiană cu o experiență diplomatică solidă – fost ambasador al lui Donald Trump la ONU – și un profil moderat. Dar îi lipsește loialitatea: singura candidată republicană încă în cursă la alegerile primare, ea afirmă constant că partidul va pierde dacă Donald Trump va fi candidatul pentru Casa Albă.
Mai trumpist decât însuși Trump, acest om de afaceri energic cu o viziune radicală a aruncat însă prosopul în cursa pentru alegerile primare. El a fost mai degrabă un susținător al fostului președinte decât un rival. Prea multă loialitate ucide loialitatea? Cota sa de popularitate rămâne foarte scăzută și, în pofida tuturor eforturilor sale și a prețuirii în care este ținut de apropiații lui Trump, este puțin probabil ca el să devină colistierul acestuia.
Descrisă drept un Trump la feminin și un potențial candidat la vicepreședinție încă din 2022, Kari Lake și-a pierdut credibilitatea după înfrângerea în cursa pentru postul de guvernator al Arizonei. Ea candidează acum pentru Senat și continuă să îl susțină pe fostul președinte, a cărui alegere este convinsă că i-a fost furată în 2020. Un profil extremist și lipsit de experiență care riscă să sperie alegătorii moderați.
Cândva cel mai serios rival al lui Donald Trump în alegerile primare republicane, Ron DeSantis a renunțat în cele din urmă după o campanie dezastruoasă și i-a acordat o susținere timidă fostului președinte. Guvernatorul Floridei nu este nici suficient de loial și nici suficient de complementar pentru ca Donald Trump să-l pună pe biletul său. Și nici nu a dat vreun semn de interes pentru această funcție.
Senatorul de Florida Marco Rubio, de origine cubaneză, și fostul ministru al lui Donald Trump, Ben Carson, care este afro-american, întrunesc cele trei calități cheie – loialitate, experiență și complementaritate – pentru a fi pe listă.
Fostul șef al CIA și secretar de stat Mike Pompeo, care s-a abținut să își declare propria candidatură la președinție, este de asemenea o alegere potențială, potrivit lui Kellyanne Conway, care îl citează pe senatorul de Arkansas Tom Cotton pentru aceleași motive de experiență în politica externă.
Sarah Huckabee Sanders, fostă purtătoare de cuvânt a Casei Albe și guvernator al statului Arkansas din 2022, este de asemenea menționată în mod regulat ca potențială colistieră.