News

Alertă alimentară. Somon afumat infestat cu o bacterie periculoasă, retras de pe rafturi

O nouă alertă alimentară, de data aceasta într-un supermarket cunoscut din România care a anunțat că retrage de pe rafturi un sortiment aparte de somon.
13.09.2023 | 07:46
Alerta alimentara Somon afumat infestat cu o bacterie periculoasa retras de pe rafturi
Somon afumat infestat cu o bacterie periculoasă. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Mai exact ar fi vorba despre două loturi de file de somon afumat norvegian, care s-a dovedit a fi infestat cu o bacterie periculoasă care provoacă toxiinfecție alimentară. Așadar, românii care știu că au cumpărat somon afumat norvegian din Carrefour sunt sfătuiți să ducă acest produs înapoi pentru a primi contravaloarea înapoi chiar și fără bon fiscal.

Somon afumat infestat cu o bacterie periculoasă pe rafturi

Desigur, pentru cei care doresc pot să arunce direct la gunoi somonul, iar dacă prezintă dureri de cap sau febră după consumarea acestui produs oamenii sunt sfătuiți să meargă la medic pentru că au toate șansele să se fi ales cu toxiinfecție alimentară. Deși sunt rare în marile magazine din România, astfel de cazuri nu sunt tocmai inexistente, conform Observatornews.ro.

ADVERTISEMENT

Cea mai recentă alertă alimentară era anunțată de inspectorii ANSVSA în luna martie, atunci când a fost retras de pe rafturi un produs cunoscut de chipsuri. Produsul a fost retras pentru că depășea valorile normale admise de acrilamidă, substanță considerată foarte periculoasă pentru sănătate.

Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) anunța acest lucru pe cale oficială. ”Furnizorul DENNRRE a inițiat retragerea de la comercializare și rechemarea de la client a produselor Eco chipsuri de legume lot (dată de expirare) 15 aprilie 2023 și 22 aprilie 2023, ca urmare a depășirii valorilor admise ale acrilamidei”, este anunțul transmis pe site-ul ANSVSA.

ADVERTISEMENT

”Acrilamida poate fi eliberată în mediu prin utilizarea ei în tratarea apei și prin utilizarea sa în produse de stropire și stabilizare a solului. Alte exemple de agenți cancerigeni chimici includ nitrozaminele și hidrocarburile aromatice policiclice, care se găsesc în fumul de tutun și sunt asociate cu dezvoltarea cancerului pulmonar”, se arată pe Regina Maria.ro.

O situație similară era înregistrată în octombrie 2022, însă de această dată era vorba despre magazinele Lidl. Atunci, specialiștii au descoperit napolitane cu salmonella pe rafturile din Lidl și au dispus retragerea acestora de pe rafturi. ”Producătorul Pak Rampart recheamă preventiv produsul Tastino Napolitane cu 72% cremă cu aromă de alune de pădure, 800g, toate termenele de valabilitate și toate loturile. În urma unei analize efectuate, a fost detectată Salmonella Typhimurium.

ADVERTISEMENT

Salmonella poate provoca afecțiuni grave stomacale sau intestinale (Salmoneloza). Clienții care au cumpărat acest produs, indiferent de termenul de valabilitate, sunt rugați să ţină cont de retragere şi să nu îl consume. Din motive ce țin de siguranța consumatorului, Lidl România a reacționat fără întârziere și a scos produsul de la vânzare. Produsul poate fi returnat în toate magazinele Lidl. Contravaloarea acestuia va fi restituită, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal”, transmiteau autoritățile.

În urmă cu patru zile Nestle România anunța că retrage de pe piață un produs îndrăgit de toată lumea, însă nu pentru că ar fi toxic, ci pentru că ar exista niște probleme cu etichetele care nu sunt traduse cum ar trebui. ”Nestle România retrage şi recheamă din piaţă o cantitate limitată din produsul KitKat Pops Peanut & Corn 110g care nu prezintă etichetă în limba română. Produsul este sigur pentru consum, cu excepţia persoanelor alergice la arahide, deoarece acesta conţine în reţetă pastă de arahide”, a transmis compania.

ADVERTISEMENT

Așadar, acest produs nu ar trebui consumat sub nicio formă de persoanele alergice la arahide. ”Pentru a primi contravaloarea produsului, cumpărătorii sunt rugaţi să păstreze produsul şi să contacteze compania, la 0800 863 785 – de luni până vineri între orele 08:00 – 21:00 sau pe e-mail la contact@ro.nestle.com”, au mai transmis autoritățile.

ADVERTISEMENT