News

Alertă cod galben de furtuni de la ANM. Zonele lovite de averse torențiale, vijelii și grindină

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, luni, un nou cod galben de instabilitate. Sunt prognozate furtuni puternice în mai multe zone.
05.06.2023 | 10:35
Alerta cod galben de furtuni de la ANM Zonele lovite de averse torentiale vijelii si grindina
Alertă cod galben de furtuni de la ANM. Zonele lovite de averse torențiale, vijelii și grindină. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Specialiștii ANM au emis, luni, o nouă alertă cod galben de furtuni puternice. Timp de 10 ore, în mai multe zone vor cădea averse torențiale, grindină, va fi vijelie puternică și se vor semnala descărcări electrice.

Alertă cod galben de furtuni de la ANM. Zonele lovite de averse torențiale, vijelii și grindină

Avertizarea de la Administrația Națională de Meteorologie intră în vigoare luni, 5 iunie, la ora 12.00, fiind valabilă până la ora 22.00. În aceste ore, local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.

ADVERTISEMENT

Aceasta se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, grindină și intensificări ale vântului. Afectate de fenomenele severe vor fi zonele de munte, sudul și estul Transilvaniei.

Conform datelor de pe site-ul ANM, în intervale scurte de timp, mai exact 1 – 3 ore, cantitățile de apă așteptate în unele regiuni vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 30 l/mp.

ADVERTISEMENT

Spre deosebire de zonele avertizate, în București vremea va fi mult mai bună. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura maximă va fi de 26…27 de grade.

Cod galben ANM. Furtuni, vijelii și grindină
Cod galben ANM. Furtuni, vijelii și grindină. Sursa foto: meteoromania.ro

Cum va fi vremea în debutul lunii iunie

În urmă cu două zile, meteorologii au emis prognoza pentru intervalul 5 iunie 2023 – 3 iulie 2023. Specialiștii au făcut o estimare a temperaturilor, precum și a cantităților de precipitații pentru prima lună de vară din acest an.

ADVERTISEMENT

Din datele ANM aflăm că debutul calendaristic al verii se anunță a fi cu zile mai răcoroase. Se va întâmpla în regiunile sud-estice și sud-vestice. În schimb, vor fi temperaturi normale pentru acest interval în restul țării.

Din perspectiva pluviometrică, țara va fi divizată. Astfel, în săptămâna 05.06.2023 – 12.06.2023 va ploua mai mult față de cât ar fi normal pentru această perioadă în regiunile vestice, nord-vestice.

ADVERTISEMENT

”Cantitățile de precipitații vor fi excedentare în regiunile vestice, nord-vestice, dar mai ales în zona Munților Apuseni și în nordul Carpaților Orientali. Ele vor fi deficitare în regiunile extracarpatice. În rest, vor fi apropiate de cele normale”, au precizat meteorologii, potrivit meteoromania.ro.

Abia din săptămâna a doua a lunii sunt așteptate temperaturi și precipitații normale pentru această perioadă. ”Temperatura medie a aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru această perioadă, în cea mai mare parte a țării. Regimul pluviometric se va situa în jurul celui normal pentru acest interval”, au mai precizat meteorologii.

ADVERTISEMENT