News

Furtunile puternice lovesc și vineri România. ANM, cod galben de vijelii, grindină și averse pentru 29 de județe

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis un nou cod galben de instabilitate. Furtunile puternice lovesc, vineri, 29 de județe.
02.06.2023 | 10:36
Furtunile puternice lovesc si vineri Romania ANM cod galben de vijelii grindina si averse pentru 29 de judete
Alertă cod galben de furtuni violente emisă de ANM. Zonele afectate de averse torențiale, vijelii și grindină. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Specialiștii de la ANM au emis, vineri, o nouă alertă cod galben de furtuni puternice. În 29 de județe din țară se vor semnala averse torențiale, vijelii și căderi de grindină.

Alertă cod galben de furtuni violente emisă de ANM. Zonele afectate de averse torențiale, vijelii și grindină

După mai multe zile în care au lovit în special vestul și sud-vestul țării, manifestările de vreme severă se mută și în centrul, nordul și estul teritoriului. Vineri, 2 iunie, meteorologii au emis o nouă avertizare de cod galben de instabilitate atmosferică.

ADVERTISEMENT

Alerta este valabilă de la ora 12.00 până la ora 23.00, în special jumătatea nordică a țării. Potrivit datelor Administrației Naționale de Meteorologie, în intervalul menționat, local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, grindină, intensificări ale vântului și vijelii.

Astfel de fenomene severe specifice sezonului cald în care am intrat vor lovi Banatul, Crișana, Maramureș, Transilvania, cea mai mare parte a Moldovei, vestul Olteniei, precum și zona de munte.

ADVERTISEMENT

Meteorologii ANM spun că în intervale scurte de timp (1 – 3 ore) cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp. Izolat, de pot înregistra și cantități de peste 40 l/mp, îndeosebi la deal și la munte.

cod galben
cod galben

Astfel de fenomene se vor semnala astăzi, izolat, și în restul țării.În zilele următoare, vremea va fi instabilă în majoritatea regiunilor. În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj”, mai anunță ANM.

ADVERTISEMENT

Ne pregătim să încheiem o săptămână extrem de încărcată din punct de vedere meteorologic. Zilnic, ANM a emis alerte cod portocaliu sau galben de furtuni. Din păcate, în unele județe, fenomenele severe au făcut prăpăd.

Cum va fi vremea în București. Prognoza specială a ANM

În prognoza specială prezentată zilnic de ANM pentru București se arată că în prima parte a zilei vremea va fi caldă. Cerul va fi variabil, iar temperatura maximă ce se va situa în jurul valorii de 30 de grade.

ADVERTISEMENT

Ulterior, la fel ca în restul țării, și în București apar manifestări de instabilitate. Astfel, seara și noaptea vor fi condiții pentru ploi de scurtă durată și descărcări electrice. Vântul va sufla slab și moderat.

ADVERTISEMENT