News

Alertă cod galben de furtuni emisă de ANM. Județele lovite de vremea extremă

Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod galben de vreme rea pentru mai multe județe din România.
08.09.2022 | 13:17
Alerta cod galben de furtuni emisa de ANM Judetele lovite de vremea extrema
Cod galben de furtuni în mai multe județe. Foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Potrivit meteorologilor, codul galben e valabil în intervalul 8 septembrie, ora 12:00 – 10 septembrie, ora 10:00, așadar până sâmbătă dimineață.

Cod galben de furtuni în mai multe județe din România

Sunt vizate, potrivit ANM, ”fenomene de instabilitate atmosferică temporar accentuată,cantități de apă însemnate”.

ADVERTISEMENT

”În intervalul menționat, în Crișana, Maramureș și în nord-vestul Transilvaniei vor fi perioade cu averse torențiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și izolat grindină, iar cantitățile de apă vor depăși, în intervale scurte de timp sau prin acumulare, local 25…30 l/mp și pe arii restrânse, 40…50 l/mp”, transmit meteorologii.

Totodată, ANM menționează că manifestări de instabilitate atmosferică vor fi vineri (9 septembrie) și în Banat, restul Transilvaniei și jumătatea de nord a Moldovei, iar sâmbătă (10 septembrie) în cea mai mare parte a țării”.

ADVERTISEMENT
Hartă cod galben
Hartă cod galben

Meteorologii anunțau că la mijlocul lunii septembrie temperaturile vor scădea chiar și cu 10 grade Celsius, brusc.

”În fiecare dintre cele patru săptămâni care acoperă mare parte din luna septembrie, temperaturile, în medie, sunt apropiate de normă sau ușor peste normă. O vreme destul de agreabilă din punct de vedere termic.

ADVERTISEMENT

Dacă este să privim la hărțile cu diferența cantității de precipitații normale pentru săptămâna respectivă și ceea ce se estimează, vedem că predomină acele nuanțe de verde, mergând în unele săptămâni, în anumite zone, spre o intensitate foarte mare a acestor nuanțe, semn al faptului că acele cantități de precipitații vor fi peste medie.

Putem să ne pregătim, mai ales pentru zonele de munte, de drumeții, pe un regim termic agreabil pentru luna septembrie, cu plusuri și minusuri, dar ar trebui să avem la îndemână și ceva de ploaie și, pe de altă parte, să urmărim și informațiile meteorologice”, a transmis meteorologul Gabriela Băncilă.

ADVERTISEMENT

”Pe de o parte vor fi temperaturile foarte ridicate, iar pe de altă parte vor fi valorile de 23-25 grade Celsius. Adică, în decurs de o săptămână vom vorbi despre diferențe de cel puțin 10 grade între temperaturile de la începutul săptămânii și cele care se vor înregistra în a doua parte, pe un fond termic mai ploios“, a explicat expertul ANM.

ADVERTISEMENT