News

Alertă: copil de 3 ani, ucis de gripă. Ce simptome a avut minorul

Gripa devine din ce în ce mai agresivă, în România. În ultimele zile, mai multe persoane au murit, printre care și un copil.
07.01.2023 | 10:44
Alerta copil de 3 ani ucis de gripa Ce simptome a avut minorul
Copiii pot fi extrem de expuși în fața gripei / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Un copil în vârstă de doar trei ani a decedat la Brașov, pe data de 4 ianuarie. Este cazul cu cel mai tânăr pacient decedat de gripă, în acest an.

Copilul ar fi fost adus târziu la spital

Copilul a început să aibă primele simptome de gripă în perioada Revelionului și a fost adus la spitalul de pediatrie din Brașov pe data de 2 ianuarie.

ADVERTISEMENT

Medicii spun că în acel moment, minorul se afla într-o stare extrem de avansată și că, probabil, dacă ar fi fost adus la devreme, putea fi salvat.

Micuțul nu a răspuns la tratamentul pentru gripă, așa că au luat decizia de a-l muta într-o secție ATI. Decesul a fost înregistrat pe data de 4 ianuarie.

ADVERTISEMENT

O pneumonie acută a dus la decesul minorului

Cazul a intrat și în atenția procurorilor, care investighează împrejurările care au dus la moartea copilului. În prezent, aceștia așteaptă raportul IML, pentru a afla cauza decesului.

Din punct de vedere medical, copilul ar fi dezvoltat o pneumonie severă acută, pe fondul gripei, care s-a agravat și a dus la decesul pacientului.

ADVERTISEMENT

În ultimele zile, medicii de la urgență se confruntă cu un adevărat val de pacienți cu simptome de gripă. Iar autoritățile iau în calcul să declare stare de alertă epidemiologică, în condițiile în care, de la 9 ianuarie copiii se vor întoarce la școală.

Când este obligatoriu să mergi cu copilul la spital

Medicii recomandă părinților ca la primele simptome de gripă, aceștia să ia legătura cu medicul de familie și să evite administrarea medicamentelor ”după ureche”.

ADVERTISEMENT

Simptomele care necesită o vizită urgentă la camera de gardă sunt: deshidratarea, desatuarea (ochi, buze sau limbă vinete) sau stare extrem de proastă, cu dureri de cap, mușchi sau oase.

Alexandru Rafila, ministrul sănătății, a recomandat evitarea locurilor aglomerate și purtarea măștilor în spații închise. El spune, însă, că nu va impune restricții asemănătoare cu cele din perioada pandemiei de COVID-19.

ADVERTISEMENT
Tags: