News

Unde pot primi vaccinul antigripal cetățenii din România în ianuarie. Care e prețul

Medicii spun că vaccinul antigripal joacă un rol fundamental în lupta cu această viroză extrem de periculoasă. Unde pot primii românii acest ser și la ce preț.
06.01.2023 | 23:51
Unde pot primi vaccinul antigripal cetatenii din Romania in ianuarie Care e pretul
Românii pot primi vaccinul antigripal și în farmacii. Proiect al Ministerului Sănătății. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

România traversează o perioadă extrem de dificilă din punct de vedere medical. Zeci de mii de români au infecții respiratorii, majoritatea suferind de gripă.

Românii pot primi vaccinul antigripal și în farmacii. Proiect al Ministerului Sănătății

Specialiștii spun că gripa este o boală infecțioasă foarte contagioasă, cu morbiditate și mortalitate semnificative.

ADVERTISEMENT

În special copiii mici, vârstnicii de peste 65 de ani și persoanele cu boli cronice sunt la risc pentru forme severe de gripă, care necesită spitalizare și pot evolua către deces.

  • 2 decese de gripă s-au confirmat în acest sezon: două femei din București

Pentru a evita aceste situații dramatice, este recomandată vaccinarea anuală cu vaccin antigripal. În prezent, dat fiind contextul pandemiei de COVID-19, de cirulația concomitentă a celor două virusuri, vaccinarea antigripală este și mai importantă în sezonul 2022 – 2023.

ADVERTISEMENT

O co-infecție virus gripal-SARS-CoV-2 poate avea o evoluție severă, în special la grupele vulnerabile de oameni.

În luna ianuarie, românii care vor să se vaccineze antigripal o pot face și în farmaciile din țară.

ADVERTISEMENT

Vaccinul se face la solicitarea persoanei adulte. În cazul minorilor, vaccinarea se realizează la solicitarea reprezentanţilor legali dacă persoana care se prezintă la vaccinare deţine o recomandare medicală de a fi vaccinat împotriva gripei sezoniere.

Cei care se vaccinează trebuie să vină cu o recomandare din partea medicului de familie. De asemenea, este necesar ca aceștia să se mai fi vaccinat anterior cel puțin o dată pentru a ști dacă au avut reacții adverse.

ADVERTISEMENT

Cât costă vaccinul antigripal

Vaccinul antigripal făcut în farmacii poate fi gratuit sau contra cost. Preţul de vânzare al acestui ser este cuprins între 50-60 de lei, în funcție de farmacie.

Vaccinul este recomandat vârstnicilor de peste 65 de ani, persoanelor cu boli cronice cardio-pulmonare sau sistemice, gravidelor pe parcursul trimestrului II și III de sarcină, persoanelor instituționalizate din căminele de bătrâni, centre de plasament și personalului medical.

Medicii spun că imunizarea în urma vaccinării antigripale se instalează după aproximativ 2-3 săptămâni de la administrarea serului.

ADVERTISEMENT