News

Alertă de călătorie pentru Grecia. Avertismentul MAE pentru români: ”Risc ridicat de incendii de vegetație”

MAE îi avertizează pe românii care vor să plece în vacanță în Grecia că există un risc ridicat de incendii precum și condiții de caniculă extremă. Toți trebuie să urmeze sfaturile.
17.08.2022 | 17:22
Alerta de calatorie pentru Grecia Avertismentul MAE pentru romani Risc ridicat de incendii de vegetatie
Incendii Grecia. Avertisment MAE. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Avertismentul transmis de MAE miercuri, 17 august, e valabil până în 21 august. Temperaturile din Grecia vor atinge chiar și 42 de grade Celsius.

Avertisment MAE pentru românii din Grecia

În aceste condiții, românii trebuie să fie foarte atenți și să urmeze atent sfaturile autorităților din Grecia, pentru a preveni tragediile.

ADVERTISEMENT

”În context, autoritățile elene au emis și o avertizare privind creșterea riscului apariției incendiilor forestiere, producerea acestora fiind favorizată de temperaturile mai ridicate cu 4-7 grade Celsius față de media normală în această perioadă a anului.

Gradul foarte scăzut de umiditate (sub 10%) al combustibililor naturali (ex: crengi / vegetație / frunze / ace de pin uscate) și existența condițiilor de propagare rapidă a unor potențiale focare din cauza vântului care va înregistra în această perioadă viteze de peste 60 kilometri/oră”, a transmis MAE.

ADVERTISEMENT

Cetățenii români aflați în Grecia pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena +302106710035 și Consulatului General al României de la Salonic +302310340088, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență”, anunță sursa citată.

Grecia, destinația de vacanță preferată a românilor, a fost devastată în această vară de incendii. La finele lunii iulie, autoritățile din Grecia anunțau că 86 de avioane și elicoptere participă la stingerea incendiilor din această țară.

ADVERTISEMENT

Inclusiv insula Thassos, unde merg mii de români, a fost cuprinsă de flăcări. Din fericire, într-o reacție pentru FANATIK, Dan Adrian Drăgan explica că nu sunt motive de îngrijorare printre turiștii din zonă.

”Autoritățile elene acționează atât pe cale terestră, cât și pe cale aeriană. În acest moment avem 6 elicoptere și 6 avioane care iau apă din mare și o aruncă în zonele afectate de incendii. De asemenea, pe cale terestră sunt peste 100 de pompieri, peste 30 de autovehicule și câteva sute de localnici voluntari care încearcă să controleze și să stingă acest incendiu cât mai rapid astfel încât insula să fie afectată cât mai puțin.

ADVERTISEMENT

Din fericire, nu există victime în rândul turiștilor, există doar doi voluntari, localnici, care aseară au fost loviți de un copac care a căzut. Amândoi au fost duși de urgență la spitalul din Kavala, au primit îngrijiri medicale și sunt în stare bună acum”, a explicat reprezentantul celui mai important forum dedicat vacanțelor în insula Thassos.

ADVERTISEMENT