News

Alertă de sănătate în Europa! Copiii sunt afectați de un nou virus

Mai multe cazuri de „hepatită infantilă de origine necunoscută” au fost descoperite de Centrul European pentru Controlul și Prevenirea Bolilor în Marea Britanie, după ce OMS avertizase asupra acestui patogen.
19.04.2022 | 22:18
Alerta de sanatate in Europa Copiii sunt afectati de un nou virus
OMS. Sursa foto: NPR
ADVERTISEMENT

E din nou alertă de sănătate la nivel mondial, după ce mai multe cazuri de îmbolnăviri de hepatită au fost semnalate în Europa, unele dintre acestea ducând la o deteriorare rapidă a stării pacienților.

Ce spune ECDC despre această „hepatită de origine necunoscută”

În cursul zilei de marți, 19 aprilie, Centrul European pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (ECDC) a anunțat că în alte patru țări europene au fost depistate cazuri de hepatită infantilă de origine necunoscută, după primele cazuri descoperite în Marea Britanie.

ADVERTISEMENT

În urma cazurilor semnalate de hepatită acută de origine necunoscută de către Agenţia de Securitate a Sănătăţii din Marea Britanie la începutul lunii aprilie, au fost raportate cazuri suplimentare la copii în Danemarca, Irlanda, Ţările de Jos şi în Spania”, a anunțat agenţia europeană de sănătate prin intermediul unui comunicat de presă.

Infecții cu același agent patogen au fost descoperite și în statul american Alabama, la nouă copii cu vârsta între 1 şi 6 ani, au mai precizat oficialii ECDC.

ADVERTISEMENT

Investigaţiile continuă în toate ţările care raportează cazuri. În prezent, cauza exactă a hepatitei rămâne necunoscută”, se mai afirmă în comunicatul ECDC. De cealaltă parte, specialiștii britanici „consideră că o cauză infecţioasă este cea mai probabilă, având în vedere caracteristicile clinice şi epidemiologice ale cazurilor”.

ECDC nu a furnizat însă o situație pe țări a numărului de cazuri de îmbolnăvire cu noul tip de hepatită.

ADVERTISEMENT

Avertismentul OMS. Cât de gravă e boala

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat, vinerea trecută, că se aşteaptă să apară și alte cazuri în următoarele zile. Potrivit OMS, au fost depistate cazuri de infecție cu acest patogen la cel puţin cinci copii din Irlanda şi alți trei din Spania.

Anunțul OMS a venit după ce Marea Britanie a raportat, pe 5 aprilie, 10 cazuri de hepatită severă din Scoţia, iar trei zile mai târziu a anunțat că în total sunt 74 de copii bolnavi. ECDC mai sppune că nu s-au înregistrat decese la cazurile din Marea Britanie, însă în anumite cazuri boala a fost atât de gravă încât a fost necesar transplantul de ficat.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește cauzele acestor îmbolnăviri, multe dintre cazuri prezentând semne de icter, ECDC nu are deocamdată detalii. „Investigaţiile de laborator ale cazurilor au exclus hepatitele virale de tip A, B, C, D şi E în toate cazurile”, este tot ceea ce poate spune cu certitudine, în prezent, ECDC.

De asemenea, organizația europeană de sănătate adaugă că „unele cazuri au raportat simptome gastrointestinale, inclusiv dureri abdominale, diaree şi vărsături în săptămânile precedente”.

OMS a anunțat că originea bolii este în curs de investigare. „Lucrăm cu partenerii noștri la informarea profesioniștilor din sănătate cu privire la această boală astfel încât orice copil care este afectat de această boală să fie identificat cât mai repede și testat corespunzător. Acest lucru ne va ajuta să înțelegem mai bine cauzele bolii”, a declarat Meera Chand, director în cadrul OMS.

În prezent specialiștii încearcă să determine care ar putea fi legătura epidemiologică între cazuri, în speranța că vor putea să afle astfel care este originea bolii.

ADVERTISEMENT