News

Alertă în Africa! O altă boală mortală face ravagii. UNICEF a trimis personal suplimentar

09.02.2021 | 17:27
Alerta in Africa O alta boala mortala face ravagii UNICEF a trimis personal suplimentar
ADVERTISEMENT

Decesul unei femei, care suferea de Ebola și care a intrat în contact cu cel puțin 70 de persoane, provoacă temeri legate de izbucnirea unui nou focar în Republica Democrată Congo, cel de-al doisprezecelea.

Femeia era soția unui fermier, supraviețuitor al virusului, din provincia Kivu de Nord, grav afectată timp de aproape doi ani de un focar izbucnit în august 2018, care a ucis 2.000 de persoane.

ADVERTISEMENT

Pe fondul acestor temeri, Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) a trimis personal suplimentar și se pregătește să trimită echipamente și consumabile medicale în zonă.

Epidemiologii au identificat peste 70 de persoane cu care femeia a intrat în contact

Ebola, virusul mortal care a lovit din ce în ce mai mult Africa în ultimii ani, amenință din nou o regiune din Republica Democrată Congo, la trei luni după ce autoritățile sanitare din țară au declarat că ultimul focar a fost lichidat.

ADVERTISEMENT

Ministerul Sănătății din această țară a anunțat că soția unui fermier, supraviețuitor al bolii, a murit pe 3 februarie, la trei zile după ce a prezentat simptome, la un spital din Butembo, un oraș cu 700.000 de locuitori din provincia Kivu de Nord.

Testele au confirmat prezența virusului în organismul femeii.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a precizat că epidemiologii săi au identificat peste 70 de contacte ale victimei și că decontaminarea locurilor pe care se știe că le-a vizitat aceasta este în curs de desfășurare.

ADVERTISEMENT

Nu a există încă informații cu privire la o eventuală trasabilitate a infectării victimei până la focarul de Ebola care a afectat provincia începând din august 2018.

Provinciile Kivu de Nord, Ituri și Kivu de Sud au fost afectate de cel de-al doilea cel mai mortal focar de Ebola din lume, care a durat 23 de luni, a ucis 2.287 de persoane și a infectat 3.470, copiii reprezentând aproximativ 28% din toate cazurile.

ADVERTISEMENT

Acest focar, care a fost declarat lichidat în iunie anul trecut, a fost al 10-lea și cel de-al doilea cel mai grav înregistrat din țară, zona fiind afectată de violența recurentă a rebelilor și de atacurile asupra lucrătorilor din domeniul sănătății.

Potrivit OMS, probele de sânge de la femeia care a murit pe 3 februarie au fost trimise la laboratorul principal al Institutului Național de Cercetări Biomedice din Kinshasa pentru secvențierea genomului în vederea identificării tulpinii virusului care a ucis-o.

Organizațiile umanitare se tem de ce e mai rău

Veștile despre această infecție vin pe fondul a noi valuri de infectări cu noul coronavirus cu care se confruntă Republica Democrată Congo, la fel ca o mare parte din Africa, care pun o mare presiune asupra resurselor de sănătate publică.

Deși este prea devreme pentru a evalua gravitatea noului focar de Ebola, grupurile umanitare care își desfășoară activitatea în Republica Democrată Congo se pregătesc pentru cel mai grav scenariu din cauza istoriei focarelor din Congo începând din 1976, când Ebola a fost descoperită pentru prima dată, pe vremea când țara era cunoscută ca Zair. Acesta ar fi al cincilea focar din ultimii patru ani.

„Știm că Ebola este endemică în această regiune, dar trebuie să luăm măsuri rapide pentru a opri răspândirea virusului”, a declarat Whitney Elmer, directorul operațiunilor din Republica Democrată Congo al organizației umanitare Mercy Corps, citată de The News York Times.

UNICEF a anunțat la rândul său că trimite personal suplimentar în Kivu de Nord și se pregătește să trimită echipamente și consumabile medicale în provincie.

UNICEF participă și la eforturile de identificare și urmărire a tuturor celor care au intrat în contact cu victima și lucrează îndeaproape cu autoritățile locale de sănătate pentru a sprijini mobilizarea comunității, și activitățile de decontaminare.

Personalul suplimentar al UNICEF se va deplasa în zonele afectate pentru a mobiliza răspunsul comunității, va informa publicul cu privire la orice măsuri de urgență care trebuie luate și vor sprijini rețeaua de anchetă epidemiologică a autorităților locale, pentru informarea persoanelor care trebuie să primească vaccinul contra Ebola.

Ebola, unul dintre cei mai mortali și mai contagioși viruși

În ciuda dezvoltării vaccinurilor pentru Ebola în ultimii ani, acesta rămâne unul dintre cei mai mortali și mai contagioși viruși.

Infecția cu virusul Ebola sau febra hemoragică este o boală rară şi extrem de gravă, cel mai frecvent întâlnită în Africa, şi având un indice al mortalităţii cuprins între 25%-90% dintre persoanele infectate. Transmiterea virusului se face cu uşurinţă prin contact direct între persoane, mai exact prin sânge şi schimbul de fluide.

În majoritatea cazurilor, o persoană infectată semnalează febră, slăbiciune, dureri musculare şi articulare, dureri de cap urmate de o senzaţie de slăbiciune progresivă, lipsa poftei de mâncare, diaree (uneori conţinând urme de sânge şi/sau mucus), greaţă şi vărsături. Simptomele iniţiale nu sunt extrem de specifice şi adesea sunt similare cu cele ale altor bolilor mai des întâlnite, cum ar fi răceala sau malaria.

Următoarele simptome, distinctive, sunt mai severe: sângerarea nasului, a gingiilor şi/sau a pielii şi vărsături/scaun cu sânge. Alte simptome asociate sunt erupţiile cutanate, gâtul inflamat şi dificultăţi la înghiţire.

Perioada de incubaţie a virusului poate fi între 2 şi 21 zile de când o persoană a fost infectată până când încep să apară simptomele.

Riscul de infecție rămâne ridicat după moarte, ceea ce înseamnă că trupurile victimelor trebuie să fie manipulate de persoane care poartă echipament de protecție și trebuie îngropate imediat.

Cea mai gravă epidemie de Ebola din istorie a afectat țările din Africa de Vest Guineea, Liberia și Sierra Leone din martie 2014 până în iunie 2016. Peste 28.000 de persoane au fost infectate și peste 11.000 au murit.

ADVERTISEMENT