News

Alertă în județul Arad. Mai mulți porci morți de pestă, îngropați la marginea unui drum din Nădlac

Mai mulți porci, care au murit de pestă, au fost găsiți îngropați la marginea unui drum. Garda de Mediu Arad a depus plângere penală.
12.03.2024 | 15:32
Alerta in judetul Arad Mai multi porci morti de pesta ingropati la marginea unui drum din Nadlac
Mai mulți porci morți de pestă au fost îngropați. Foto (descriptiv) Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Mai mulți porci morți de pestă au fost găsiți îngropați la marginea unui drum din Nădlac, din județul Arad. Garda de Mediu a fost sesizată de mai mulți localnici, iar reprezentanții instituției au venit în zona respectivă pentru a face verificări.

Porci morți de pestă africană, găsiți îngropați într-un șanț

Au fost descoperite cadavrele a 12 animale. Porcii erau îngropați în trei locuri, în şanţul de colectare a apei pluviale. În acest context, Garda de Mediu Arad a depus o plângere penală. De asemenea, DSVSA a prelevat probe de la cadavrele animalelor.

ADVERTISEMENT

În urma verficărilor, s-a constatat că porcii respectivi erau infectați cu virusul pestei porcine și ar fi murit din această cauză. Informația a fost confirmată, marți, de directorul DSVSA Arad, Marcel Roşu, conform Agerpres.

De altfel, șeful DSVSA a precizat că animalele au fost îngropate la limita teritorială dintre Nădlac şi Şeitin, la circa 500 de metri de o fermă. Chiar în acel loc, autoritățile au descoperit recent un focar de pestă africană.

ADVERTISEMENT

Proprietarul unei ferme, bănuit că ar fi îngropat animalele

Autoritățile suspectează că proprietarul fermei respective ar fi îngropat cadavrele porcilor, vrând să ascundă apariția bolii. O anchetă a fost deschisă în acest caz, iar dacă bănuielile oamenilor legii se vor confirma, bărbatul ar putea fi investigat.

Infracțiunea pentru care s-ar putea afla în vizorul autorităților este cea de zădărnicirea combaterii bolilor. “Au fost prelevate probe de la cadavre. În urma analizelor de laborator s-a identificat virusul pestei porcine africane.

ADVERTISEMENT

Urmează ca autorităţile competente să efectueze investigaţii şi să stabilească dacă între aceste cadavre şi focarul care este în evoluţie în apropiere există o legătură directă”, a transmis directorul DSVSA.

Autoritățile amintesc că două focare de pestă porcină au fost confirmate în orașul Nădlac. În primul caz au fost descoperiți șapte porci infectați cu această boală, iar în cel de-al doilea, 333. Până acum, 340 de animale au fost ucise.

ADVERTISEMENT

În luna februarie a acestui an, Centrul Local de Combatere a Bolilor a hotărât să ia măsuri prin delimitarea unei zone de protecţie în Nădlac. Totodată, mai multe localități, unde sunt ferme, se află într-o zonă de supraveghere. Este vorba despre Şeitin, din județul Arad, Igriş şi Saravale, din județul Timiş, dar şi localităţi din Ungaria, precum Bokeny şi Csanadpalota.

 

ADVERTISEMENT
Tags: