News

Alertă la granița României. Autoritățile maghiare au identificat un nou focar de gripă aviară H5N1

Autoritățile din Ungaria au identificat un nou focar de gripă aviară, de data aceasta la o fermă de gâște din județul Bekes.
30.11.2022 | 17:18
Alerta la granita Romaniei Autoritatile maghiare au identificat un nou focar de gripa aviara H5N1
Gripă aviară în Europa. Foto: Britishpoultry.org
ADVERTISEMENT

Situat în sud-estul Ungariei, la frontiera cu România, județul Bekes este cel mai recent caz unde a fost identificat un focar de gripă aviară H5N1.

Focar de gripă aviară în Ungaria, la granița României

Potrivit reprezentanților Autorității Sanitar Veterinare din Ungaria au fost instituite mai multe zone de protecție, fiind afectată o fermă de peste 3.000 de gâște. Pentru a împiedica răspândirea virusului a fost nevoie ca toate cele 3080 de gâște să fie sacrificate.

ADVERTISEMENT

Potrivit G4Media, în județele Bacs-Kiskun și Csnograd-Csanad au fost instituite restricții și controale obligatorii, iar păsările trebuie să fie testate înainte de a fi transportate la nivel național.

Laboratorul Oficiului Național pentru Siguranța Lanțului Alimentar din Ungaria (Nebih) confirma prezența virusului gripei aviare pe 25 aprilie, la o fermă de gâște din Nagykamaras, tot în județul Bekes.

ADVERTISEMENT

Marea Britanie anunțase deja că se confruntă cu cea mai gravă epidemie de gripă aviară din istorie, fiind deja consemnată o adevărată criză pe rafturi, unde ouăle de găină sunt aproape inexistente.

”Chiar dacă gripa aviară a perturbat livrările pentru anumite ferme, retailerii sunt experţi în a gestiona lanţurile de aprovizionare şi lucrează din greu să reducă impactul asupra consumatorilor. Unele magazine au introdus limite temporare cu privire la numărul de cutii pe care un client le poate achiziţiona, astfel încât să fie asigurată disponibilitatea pentru toată lumea”, a declarat Andrew Opie, director la British Retail Consortium, organismul care se ocupă de reprezentarea oficială a supermarketurilor din Marea Britanie.

ADVERTISEMENT

Totodată, Asociaţia Producătorilor de Ouă din Marea Britanie (BFREPA) a transmis că oferta e, de asemenea, limitată din cauza războiului din Ucraina, care a crescut semnificativ costurile de producție.

Cu toate că nu există momentan dovezi că gripa aviară s-ar transmite de la om la om, aceasta se transmite de la pasăre la om și poate cauza chiar decesul. Potrivit datelor oficiale, la om boala are simptome specifice precum febra mare, tusea, durerile de gât, durerile musculare, conjunctivita și, în cazuri rare, pneumonia sau insuficiența respiratorie acută.

ADVERTISEMENT

Potrivit datelor oferite de Organizația Mondială a Sănătății, din 2003 până în prezent au fost înregistrate 864 de cazuri de infecție umană cu H5N1, precum și 456 de decese.

ADVERTISEMENT