News

Alertă medicală în România. A crescut alarmant numărul cazurilor. Institutul Matei Balș e plin

Este alertă medicală în România, după ce a crescut considerabil numărul cazurilor de gripă și viroze. Ce spun specialiștii
26.12.2023 | 21:04
Alerta medicala in Romania A crescut alarmant numarul cazurilor Institutul Matei Bals e plin
Alertă medicală în România. Foto (descriptiv) Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Alertă medicală în România, în urma creșterii alarmante privind numărul cazurilor de gripă și viroze. Avertismentul este dat de specialiștii Institutului Matei Balș. Aceștia spun că, într-o singură zi, se prezintă și 200 de pacienți la camera de gardă.

Alertă medicală în România, crește numărul cazurilor de gripă și viroze

Într-un interviu acordat Hot News, dr. Adrian Marinescu, medic primar infecționist și directorul medical al unității spitalicești, spune că numărul cazurilor a crescut semnificativ în ultima săptămână. Cei mai mulți pacienți au virusuri gripale, dar și alte virusuri care se transmit pe cale respiratorie.

ADVERTISEMENT

Conform medicului, vorbim de o creștere cu cel puțin 30 la sută. „Ajungem să avem peste 200 de pacienți care se prezintă doar la camera de gardă într-o zi. Punctul de maximă intensitate din pandemie, când ambulanțele făceau cozi interminabile, era undeva la 300 de persoane.

Când ajungi la 200 de persoane care vin la camera de gardă pe zi – iar la final de an probabil vor fi peste 200 pe zi ajungi – înseamnă că deja ai o presiune importantă.”, a transmis dr. Adrian Marinescu.

ADVERTISEMENT

Având în vedere numărul cazurilor, cadrele medicale se confruntă cu situație delicată privind locurile din spital. De altfel, directorul a precizat că, la Matei Balș, paturile sunt ocupate aproape în permanență, chiar și în afara sezonului de infecții respiratorii.

Ce se întâmplă cu numărul cazurilor de COVID-19

Acest lucru se întâmplă, deoarece toate cazurile grave din țară, privind persoane diagnosticate cu boli infecțioase, ajung la Institutul Matei Balș. „Gândiți-vă că acum avem epidemie de rujeolă, avem infecții respiratorii și avem și patologia care ține de bolile infecțioase în general, iar toate paturile sunt ocupate.

ADVERTISEMENT

Sigur că se fac și externări, într-un flux dinamic, doar că paturile care se eliberează într-o zi se și ocupă imediat cu pacienții care au nevoie de internare.”, a adăugat medicul.

Medicul Adrian Marinescu atrage atenția că infecțiile respiratorii pot fi extrem de periculoase pentru anumite categorii de persoane. Vorbim de bătrâni, copii mici, persoanele diagnosticate cu boli cronice sau supraponderale.

ADVERTISEMENT

În privința îmbolnăvirilor de COVID-19, situația este sub control, la momentul actual. „Avem pacienți, dar nu este nicio presiune deosebită în privința COVID-19. Nu suportă comparație, în acest moment, nici cu rujeola și nici cu gripa”, a adăugat dr. Adrian Marinescu.

 

ADVERTISEMENT